«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει τον πολιτικό της βηματισμό. Ο δρόμος που βαδίζει ο κ. Τσίπρας, δεν έχει επιστροφή». Η φράση ανήκει σε ανώτατο παράγοντα της παράταξης και υποδηλώνει πως η ΝΔ θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων, στο τέλος του οποίου, πάντως, την περιμένει η επιβράβευση: η κατάρρευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπό το βάρος μιας εξαιρετικά αντιδημοφιλούς και πρωτίστως αδιέξοδης πολιτικής. Αυτό επισημαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του εντός, μα κυρίως εκτός των εθνικών τειχών.
Η αρχή έγινε στο Παρίσι, όπου ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τους συνομιλητές του ότι η αποτυχία του οικονομικού προγράμματος, που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, είναι… εξασφαλισμένη, καθώς δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και είναι πλήρως αναξιόπιστη. Η επόμενη διεθνής στροφή θα βρει τον πρόεδρο της ΝΔ στο Λουξεμβούργο, όπου θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τις κεφαλές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το τεστ αναμένεται πιο απαιτητικό, ωστόσο η μεθοδολογία θα παραμείνει η ίδια. Ο κ. Μητσοτάκης, στα σύντομα τετ α τετ που θα έχει με τους συντηρητικούς ηγέτες της Ευρώπης, θα καταστήσει σαφές πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση και πως δεν θα συμβάλλει στην περαιτέρω καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας πλάτη στη θανατηφόρο συνταγή, που προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, πάντως, ανώτερες πηγές της λεωφόρου Συγγρού μεταδίδουν το μήνυμα πως το κόμμα δεν θα κάνει μηδενιστική αντιπολίτευση. Και εδώ ξεκινούν οι δυσκολίες. Χωρίς να γνωρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ποια θα είναι η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου, οι αρχικές διαρροές περί σκέψεων της ΝΔ να υπερψηφίσει το νέο Ταμείο Υπερκρατικοποίησεων, αλλά και την τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, προκάλεσαν αναταραχή στη γαλάζια βάση και τους βουλευτές του κόμματος. Η ανακλαστική αντίδραση αρκετών βουλευτών – ακόμη και αυτών που λογίζονται στην προεδρική πτέρυγα -, να ζητήσουν ημιεπισήμως σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήταν ενδεικτική της αναταραχής που επικράτησε, ενώ τα ξεκάθαρα μηνύματα που έφτασαν από τη βάση του κόμματος για την καταψήφιση των επίμαχων άρθρων, μεταφέρθηκαν στην κρίσιμη σύσκεψη το πρωί της περασμένης Πέμπτης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο εσωκομματικό πεδίο, αξιολογείται ως βαρύνουσα η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, που «υπενθύμισε» τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης
Η, στο μεταξύ, κατάθεση του πολυνομοσχεδίου έλυσε και τις όποιες απορίες. Οπως διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές, η ΝΔ δεν θα μπορούσε να συναινέσει στην άνευ όρων και λογοδοσίας παραχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια σε ένα σχήμα που ελέγχεται από τους δανειστές, ούτε θα μπορούσε να συμφωνήσει στην άρση της προστασίας της Α’ κατοικίας με το σχετικό όριο, μάλιστα, να υποχωρεί στις 140.000.
Η γραμμή, μάλιστα, που συμφωνήθηκε προϊδεάζει και για τους υψηλούς τόνους, κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος εξηγεί χωρίς περιστροφές πως η… συμπάθεια των εταίρων μας προς τον Αλέξη Τσίπρα έγκειται στην ενδοτικότητα του τελευταίου. Η ίδια πηγή επιχειρηματολογεί πως οι εταίροι μας βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν επί κυβέρνησης ΝΔ ανάλογα «αιτήματα», όπως στην περίπτωση της περιουσίας του Δημοσίου ή τα κόκκινα δάνεια, οι αντιστάσεις ήταν έκδηλες. «Εξ ου και προτίμησαν την εναλλαγή στην εξουσία και μία κυβέρνηση πιο πειθήνια», τονίζεται χαρακτηριστικά. Η ΝΔ, βέβαια, διαφυλάττοντας το μεταρρυθμιστικό της προφίλ, θα υπερψηφίσει την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη μετατροπή της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή και την τακτοποίηση των κόκκινων ιδιωτικών δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, το προγραμματικό στοιχείο θα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στις δημόσιες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από την ομιλία του την Κυριακή στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστηρίξει την άποψη πως σημαντικό μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως ισοδύναμο για τη σταδιακή αλλά αισθητή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Σε κάθε περίπτωση, η γαλάζια πολεμική θα ρίξει το κέντρο βάρους της στη λεόντειο συμφωνία για το Υπερ – Ταμείο Αποκρατικοποίσεων.
Σύμφωνα, εξάλλου, με ενημερωτικό σημείωμα, που εξέδωσε η λεωφόρος Συγγρού το βράδυ της Παρασκευής, «η ΝΔ καταψηφίζει την ίδρυση του νέου Υπερταμείου, καθώς πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και της ακίνητης περιουσίας της χώρας για περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο και δημοκρατικό έλεγχο, που αντίκειται στις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας».
Στο εσωκομματικό πεδίο, αξιολογείται ως βαρύνουσα η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που το βράδυ της Πέμπτης «υπενθύμισε» τις ειδοποιούς διαφορές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνητικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, η τελευταία φράση της ανακοίνωσής του, ότι «η Νέμεσις δεν θα αργήσει», υπογραμμίζει, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, πως το τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αργεί, παρά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Σαμαράς σε τακτικούς του συνομιλητές, το επιπρόσθετο πολιτικό και ψυχολογικό βάρος στις πλάτες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει ανέφικτη τη συνέχιση της ομαλής πορείας της κυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμμερίζεται την άποψη πως ο κ. Τσίπρας αγόρασε ικανό χρόνο, ώστε να αντιστρέψει υπέρ του την πολιτική και δημοσκοπική κατάσταση και επιμένει να σημειώνει πως όταν ορισμένοι παίζουν με σπίρτα πάνω από μια δεξαμενή καυσίμων, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι τους πάρεις τα σπίρτα από το χέρι. Η φημολογούμενη επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής, πιθανώς να εξηγεί και τη λυσσαλέα αντίδραση της ΝΔ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία από την Πέμπτη και μετά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News