521
| George Vitsaras / SOOC

Η εστίαση «καταργεί» το SMS στο 13033; Τι απάντησαν Γεωργιάδης και Πελώνη

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 12:49
|George Vitsaras / SOOC

Η εστίαση «καταργεί» το SMS στο 13033; Τι απάντησαν Γεωργιάδης και Πελώνη

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 12:49

Η απόφαση για να ανοίξει η εστίαση λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο ελήφθη έτσι ώστε να έχουν οι επαγγελματίες τον απαραίτητο χρόνο να είναι έτοιμοι και να έχουν λύσει τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, μέχρι και τις 15 Μαΐου, που θα ανοίξει και ο τουρισμός. Αυτό εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, μία ημέρα μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, ο οποίος προβλέπει επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνοδεύσουν το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως θα ανακοινωθούν με κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες μέρες και σίγουρα νωρίτερα από τις 3 Μαΐου.

Διευκρίνισε πάντως ότι η εστίαση σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με αυτά που ίσχυαν την άνοιξη του 2020, όταν η εστίαση είχε ανοίξει και πάλι.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο είχε η τοποθέτηση του υπουργού για την αναγκαιότητα αποστολής του SMS στο 13033 για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, αν αυτές πρόκειται να γίνουν με προορισμό ένα εστιατόριο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί θέμα SMS για την εστίαση και ότι είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι θεωρεί λογικό να μη χρειάζεται η αποστολή μηνύματος για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί. Ανάλογη ήταν και η προσέγγισή του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η 3η Μαΐου, ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, μοιάζει να είναι και το τέλος του SMS στο 13033, υποχρέωση που συνοδεύει την καθημερινότητα εκατομμύρια πολιτών εδώ και έξι μήνες.

Στη σχετική ερώτηση πάντως που τέθηκε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση, παραπέμποντας πρώτα στα μέτρα που θα ισχύσουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ είπε ότι υπάρχει εμπειρία από το πώς λειτούργησαν τα εστιατόρια και τα καφέ το φθινόπωρο. Μόνο που τότε, προ εξαμήνου, όταν λειτουργούσε ακόμα η εστίαση, δεν υπήρχε η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033…

Κατά τα άλλα ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν από καταστηματάρχες της εστίασης, είπε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει στις 3 Μαΐου, αν δεν είναι έτοιμος, και μπορεί να ανοίξει όποτε το κρίνει.

Ερωτηθείς για το πότε θα δοθούν τα χρήματα της επιδότησης που έχει ανακοινωθεί για την επανεκκίνηση της εστίασης, είπε ότι εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχε πει όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, ότι δηλαδή στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και έπειτα από λίγες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση του ποσού που θα εγκριθεί.

Ο υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα των εμβολιασμών, προτρέποντας όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν εμβολιαστούμε όλοι, μέσα σε ένα μήνα θα έχουν ανοίξει τα πάντα.

Αποκάλυψε, δε, ότι έχει προτείνει το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των εμπορικών κέντρων, όπως επίσης και να επιτραπεί το click in shop στη Θεσσαλονίκη και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News