Απάντηση στον Αντώνη Κανάκη και συνολικά στο πάνελ του «Ράδιο Αρβύλα» έδωσε εμμέσως πλην σαφώς η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τα όσα είπαν οι παρουσιαστές στο επεισόδιο της εκπομπής τη Δευτέρα (6/3) για τους δημοσιογράφους, αναφερόμενοι στον τρόπο κάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών από τα ΜΜΕ.
Η Ενωση Συντακτών δεν κατονόμασε την εκπομπή ή τους συντελεστές της, ωστόσο τη φωτογράφισε, λέγοντας ότι «το εύκολο “τσουβάλιασμα” που καταλήγει στην ουσιαστική στοχοποίηση των δημοσιογράφων από “χιουμοριστικές” εκπομπές αποτελεί φτηνή εργαλειοποίηση της δικαιολογημένης οργής της κοινωνίας».
Δεδομένου ότι η σχετική συζήτηση μετατοπίζει το βάρος «των πραγματικών ευθυνών», το σωματείο των δημοσιογράφων κάλεσε τους «“χιουμορίστες” παρουσιαστές» να μη συμβάλλουν «στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών», αλλά «και να σεβαστούν τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ακούραστα με απολαβές που απέχουν μακράν από αυτές των τηλεπερσόνων-τιμητών».
Αναφορικά με τις καταγγελίες ότι τα ΜΜΕ δεν είχαν ασχοληθεί με τα ζητήματα που η επικαιρότητα έχει βάλει στον δημόσιο διάλογο, όπως η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, το σωματείο των δημοσιογράφων αντέτεινε ότι «η δημοσιογραφική έρευνα είχε αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις στις υποδομές και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών».
Προσέθεσε, δε, ότι η κριτική για την υπονόμευση του έργου των συντακτών οφείλει να στρέφεται στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων του Τύπου και όχι στους εργαζόμενους σε αυτές.Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
Τηλεπερσόνες-τιμητές εργαλειοποιούν την κοινωνική οργή για να μετατοπίσουν τις ευθύνες
«Από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μεταδίδουν νυχθημερόν τις εξελίξεις. Η δημοσιογραφική έρευνα είχε αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις στις υποδομές και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών. Τα ρεπορτάζ αυτά δεν αναπαρήχθησαν όσο θα απαιτούσε η σοβαρότητα του ζητήματος με ευθύνη των επιχειρήσεων Τύπου και των ιδιοκτητών τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκε δημόσια και ξεκάθαρα για τα δομικά προβλήματα των Μέσων Ενημέρωσης. Το εύκολο “τσουβάλιασμα” που καταλήγει στην ουσιαστική στοχοποίηση των δημοσιογράφων από “χιουμοριστικές” εκπομπές, αποτελεί φτηνή εργαλειοποίηση της δικαιολογημένης οργής της κοινωνίας και ξεκάθαρα επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος των πραγματικών ευθυνών.
Καλό θα ήταν οι “χιουμορίστες” παρουσιαστές να μην συμβάλλουν στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και να σεβαστούν τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ακούραστα με απολαβές που απέχουν μακράν από αυτές των τηλεπερσόνων-τιμητών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News