434
Περίπου 15 εξαγριωμένοι Τούρκοι επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε αμερικανούς πεζοναύτες στη μέση του δρόμου | x

Η επίθεση τούρκων εθνικιστών σε αμερικανούς πεζοναύτες δεν ήρθε από το πουθενά

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 17:40
Περίπου 15 εξαγριωμένοι Τούρκοι επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε αμερικανούς πεζοναύτες στη μέση του δρόμου
|x

Η επίθεση τούρκων εθνικιστών σε αμερικανούς πεζοναύτες δεν ήρθε από το πουθενά

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 17:40

Το γενικότερο αντιδυτικό αίσθημα που επικρατεί στην Τουρκία επιβεβαίωσε η σοκαριστική επίθεση ομάδας τούρκων εθνικιστών σε δυο αμερικανούς στρατιώτες στη Σμύρνη, τη Δευτέρα.

Οπως ανέφερε η Deustche Welle, σε ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου, το Παλαιστινιακό έχει εντείνει τα αισθήματα της τουρκικής κοινωνίας κατά των Αμερικανών. Ο αντιαμερικανισμός είναι, φυσικά, ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις της εθνικιστικής Ακροδεξιάς και των τουρκικών κομμάτων που την εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τοπικής νομαρχίας για τα γεγονότα της Δευτέρας, οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη της Ενωσης Νεολαίας Τουρκάις (TGB), της οργάνωσης νέων του Κόμματος της Πατρίδας (Vatan), με εθνικιστική ταυτότητα και ευρασιατικό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, περίπου 15 εξαγριωμένοι άνδρες επιχείρησαν να λιντσάρουν και να φορέσουν δια της βίας μια κουκούλα στο κεφάλι ενός αμερικανού πεζοναύτη στη Σμύρνη. Επίσης, άσκησαν σωματική βία εναντίον ενός δεύτερου.

Στην ανάρτηση της η Ενωση Νεολαίας Τουρκίας ανέφερε ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα, που φέρουν το αίμα των στρατευμάτων μας και χιλιάδων Παλαιστινίων, δεν μπορούν να αμαυρώσουν τη χώρα μας. Για κάθε βήμα που κάνετε σε αυτή τη γη, θα σας χαιρετίζουμε όπως σας αξίζει».

Το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης επιβεβαίωσε ότι οι δράστες ανήκαν στην Ενωση Νεολαίας της Τουρκίας, η οποία συνδέεται με το εθνικιστικό Κόμμα Βατάν, και ότι τα θύματα υπηρετούσαν στο αμερικανικό πολεμικό USS Wasp, το οποίο συμμετείχε σε κοινή τουρκοαμερικανική άσκηση στη Μεσόγειο μαζί με το πρώτο τουρκικό αμφίβιο πολεμικό TCG Anadolu. Η κοινή αυτή άσκηση έχει δυσαρεστήσει πολλούς στην Τουρκία, που επικρίνουν την τουρκική ηγεσία για τη συνεργασία της με τους Αμερικανούς.

Πάντως η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα με ανακοίνωση της ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές για την «ταχεία ανταπόκρισή τους στο επεισόδιο», ενώ ο μέχρι την Παρασκευή πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε μήνυμά του περιέγραψε τη θετική εμπειρία του στην Τουρκία, λέγοντας μάλιστα ότι «το να φεύγουμε από εδώ είναι σαν να αφήνουμε το σπίτι μας».

Ωστόσο, σύμφωνα με την DW, το επεισόδιο της Παρασκευής συνδέεται με ένα παρόμοιο περιστατικό που συνέβη το 2003 στο βόρειο Ιράκ, όταν οι εκεί αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ομάδα τούρκων στρατιωτών και τους φόρεσαν κουκούλες για τρεις ημέρες. Η ταπείνωση των τούρκων στρατιωτών από τις αμερικανικές δυνάμεις είναι κάτι που η τουρκική κοινωνία δεν ξεχνά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...