708
O Νόβακ Τζόκοβιτς στην πρώτη του προπόνηση στην Αδελαΐδα | REUTERS/Loren Elliott

Η επιστροφή του Τζόκοβιτς… στον τόπο του εγκλήματος

Sportscaster Sportscaster 29 Δεκεμβρίου 2022, 13:51
O Νόβακ Τζόκοβιτς στην πρώτη του προπόνηση στην Αδελαΐδα
|REUTERS/Loren Elliott

Η επιστροφή του Τζόκοβιτς… στον τόπο του εγκλήματος

Sportscaster Sportscaster 29 Δεκεμβρίου 2022, 13:51

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιανουαρίου 2022 όταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στη Μελβούρνη για να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Οπεν, το πρώτο γκραν-σλαμ της χρονιάς, το οποίο θα άνοιγε τις πύλες του μερικές μέρες αργότερα. Μια απίστευτη περιπέτεια, που κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον ακόμη και όσων δεν ασχολούνταν με το τένις, μόλις άρχιζε για τον (τότε) Νο.1 του ranking. Ηταν ό,τι πιο εξευτελιστικό έχει ζήσει.

Με το που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία, τέθηκε υπό κράτηση. Πρώτα σε μια αίθουσα του αεροδρομίου και, στη συνέχεια, σε ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε λαθρομετανάστες. Οι Αρχές τον κατηγόρησαν ότι επιχείρησε να μπει στη χώρα ανεμβολίαστος, παρακάμπτοντας τα αυστηρά μέτρα προστασίας από την Covid-19 που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Με μια ιατρική βεβαίωση πως είχε νοσήσει πριν από ένα μήνα, η οποία δεν έγινε πιστευτή. Επειτα από ένα μίνι δικαστικό σίριαλ 10 ημερών, στις 16 Ιανουαρίου ο «Νόλε» απελάθηκε.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, την περασμένη Τρίτη, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο σέρβος τενίστας αφίχθη στην Αδελαΐδα, όπου την προσεχή Κυριακή ανοίγει η αυλαία του φερώνυμου τουρνουά (ATP 250). Φυσικά, η επιστροφή του… στον τόπο του εγκλήματος δεν θα μπορούσε να μείνει κρυφή. Επρεπε, όμως, κάποιος να προετοιμάσει το έδαφος, έπειτα από όσα είχαν συμβεί. Μέχρι και διαδηλώσεις είχαν γίνει εναντίον του, στη Μελβούρνη και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας, προτού τον διώξουν από τη χώρα.

Ο «κάποιος» ήταν ο CEO του Αυστραλιανού Οπεν, Κρεγκ Τάιλι, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξη του Τζόκοβιτς στην Αδελαΐδα, εκφράζοντας στους δημοσιογράφους την ελπίδα του ότι θα είναι ευπρόσδεκτος. «Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο αυστραλιανό κοινό. Είμαστε πραγματικοί φίλαθλοι. Ιδίως όσοι παρακολουθούν τένις, λατρεύουν το άθλημα. Τους αρέσει να βλέπουν μεγαλεία, υπέροχους αθλητές, σπουδαίους αγώνες. Εχω την πεποίθηση ότι οι οπαδοί θα αντιδράσουν όπως ελπίζουμε να αντιδράσουν, και να τον σεβαστούν. Ο Τζόκοβιτς θα είναι ο αθλητής που θα πρέπει να νικήσει όποιος θέλει να κατακτήσει τον τίτλο. Εχει στόχο να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών, και ολοκλήρωσε το 2022 παίζοντας το καλύτερο τένις».

Την ίδια αγωνία έχει και ο ίδιος ο «Νόλε», όπως μαρτυρά μια δήλωση που έκανε πριν φτάσει στην Αυστραλία, από το Ντουμπάι: «Επειτα από αυτό που συνέβη, ελπίζω να με καλωσορίσουν. Θα με βοηθήσει να παίξω το καλύτερό μου τένις».

Οχι άδικα, πολλοί θεωρούν ότι με τη στάση του έδειξε ασέβεια προς τους πολίτες της Αυστραλίας. Μια συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο πατέρας του, Σέρτζαν, στο Βελιγράδι έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα. Είχε πει, μεταξύ άλλων: «Η Σερβία είναι ο Νόβακ, και ο Νόβακ είναι η Σερβία. Ετσι πολεμούν τη Σερβία και τον Νόβακ. Αυτός ο άνδρας, ο Σκοτ Μόρισον (πρωθυπουργός της Αυστραλίας μέχρι τον περασμένο Μάιο), τόλμησε να επιτεθεί στον Νόβακ. Θέλησαν να τον ταπεινώσουν, να τον ρίξουν στα γόνατα. Οχι μόνον αυτόν, αλλά ολόκληρη τη Σερβία. Ο Νόβακ είναι φυλακισμένος αυτών των αχρείων (των Αυστραλών), ντροπή τους. Ολος ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί, γιατί δεν πρόκειται για μία διαμάχη ανάμεσα στους Αυστραλούς και τον Νόβακ, ή τη Σερβία. Είναι μια μάχη για την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη έκφραση».

Θα ήταν λογικό, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας να επιμείνει στην απόφασή της να απαγορεύσει στον Τζόκοβιτς την είσοδο στη χώρα για μια τριετία. Αλλά του χορήγησε βίζα «αφού έλαβε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες», όπως ανακοίνωσε. Επίσης, ο Τζόκοβιτς να είναι θυμωμένος για τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρθηκαν. Αλλά σήμερα, βρίσκεται ξανά εκεί που τον αντιμετώπισαν σαν κοινό εγκληματία. Και για τις δυο πλευρές, το κίνητρο ήταν το συμφέρον.

Το Οπεν της Αυστραλίας, που αρχίζει στις 16 Ιανουαρίου, δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τον αθλητή που έχει κερδίσει το τρόπαιο 9 φορές. Και ο «Τζόκο», στα 35 του πλέον, δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες ακόμη για να φτάσει και να ξεπεράσει τους 22 γκραν-σλαμ τίτλους του Ράφαελ Ναδάλ. Δεν θα έχανε αυτή που ανοίγεται μπροστά του για ένα γινάτι, τώρα που όλοι οι συνοριακοί περιορισμοί οι οποίοι σχετίζονται με την Covid-19 έχουν καταργηθεί στην Αυστραλία.

Ολα τα πρακτορεία στοιχημάτων τον εμφανίζουν ως το πρώτο φαβορί. Μπροστά από τον Κάρλος Αλκαράθ, παρότι ο 19χρονος Ισπανός ολοκλήρωσε τη σεζόν στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης (στις αρχές του 2022 ήταν Νο35), κατακτώντας, μεταξύ άλλων, το παρθενικό του γκραν-σλαμ τρόπαιο (Αμερικανικό Οπεν). Τρίτος σε πιθανότητες είναι ο
περυσινός φιναλίστ, Ντανιίλ Μεντβέντεφ. Ακολουθούν, ο Νικ Κύργιος, ο κάτοχος του τίτλου, Ράφα Ναδάλ, ο Γιανίκ Σίνερ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Φίλιξ Αλιασίμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...