Είχε δεν είχε, επιστρατεύτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, ως «βαρύ χαρτί» της πόλης, προκειμένου να φωνάξουμε ότι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου είναι της Θεσσαλονίκης κι εδώ πρέπει να μείνει.
Να εξηγήσω λίγο τα πράγματα για όσους δεν γνωρίζουν. Την Πέμπτη ανοίγει τις πόρτες η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μια διοργάνωση που μπορεί να μην είναι διάσημη όσο της Φρανκφούρτης, αλλά για την πόλη μας είναι πολύ σημαντική. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (υπεισήλθε στη θέση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου που καταργήθηκε), τη ΔΕΘ – HELEXPO στις εγκαταστάσεις της, τους έλληνες εκδότες και τον δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου είναι για την πόλη μια ανάσα πολιτισμού, μια συνάντηση που περιμένουμε με λαχτάρα κάθε χρόνο. Λαχτάρα που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, καθώς η διοργάνωση πραγματοποιείται με την ψυχή στο στόμα: μέχρι την τελευταία στιγμή όλα είναι στον αέρα, δυο – τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη όλοι δηλώνουν άγνοια, ενώ έχει σημειωθεί και το αμίμητο να αλλάξει την τελευταία στιγμή (το 2013) η τιμώμενη χώρα, καθώς εκείνη που επρόκειτο να είναι τιμώμενη δεν είχε προλάβει (λόγω ελληνικής κωλυσιεργίας) να προετοιμαστεί.
Ωστόσο, σε πείσμα κάθε αντιξοότητας, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου πραγματοποιείται και πηγαίνει καλά. Είπαμε, η Θεσσαλονίκη τη θέλει.
Από πέρσι, όμως, πολλά φίδια έχουν ζώσει παράγοντες της πόλης, διότι όλο και πληθαίνουν οι φωνές εκδοτών στην Αθήνα του είδους «και γιατί να τρέχουμε στη Θεσσαλονίκη και να μην κάνουμε εδώ την Εκθεση;» Κι επειδή τέτοιες κουβέντες δεν είναι να μένουν για πολύ στον αέρα, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για την Εκθεση εμφανίστηκε ο Γιάννης Μπουτάρης και απάντησε τσεκουράτα σε όσα λέγονται παρασκηνιακά: «Θα πρέπει να σταματήσουν οι αντιδράσεις από πλευράς κέντρου, οι υπόγειες αντιδράσεις από πλευράς ιδιωτικών φορέων που θέλουν τη μεταφορά της Εκθεσης της Αθήνα». Αντε να τολμήσει τώρα να βγει κάποιος παράγοντας και να μιλήσει δημοσίως για μεταφορά της Εκθεσης στην Αθήνα.
Στη διάρκεια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν 284 εκδηλώσεις με 190 Ελληνες και 30 αλλοδαπούς συγγραφείς και 500 ομιλητές, από 300 εκδότες από την Ελλάδα κι άλλες 20 χώρες.
Στην συνέντευξη Τύπου μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας. «Κι αυτά είναι μόνο τα προεόρτια», είπε, «καθώς η Ρωσία είναι τιμώμενη χώρα και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο». Ετσι, έως τότε, η Θεσσαλονίκη θα «ρωσοκρατείται», όπως επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής, Ελενα Σαρτόρι, η οποία παρουσίασε ένα μεγαλοπρεπές πρόγραμμα παρουσιάσεων βιβλίων, παρουσιών συγγραφέων και προβολών της χώρας της. «Από το Μάιο η Ρωσία θα είναι παρούσα στη Θεσσαλονίκη, είπε».
Συνολικά, στη διάρκεια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν 284 εκδηλώσεις με 190 Ελληνες και 30 αλλοδαπούς συγγραφείς και 500 ομιλητές, από 300 εκδότες από την Ελλάδα κι άλλες 20 χώρες. Επίσης, θα υπάρχει αφιέρωμα στους πρόσφυγες, προβολές σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών κι αφιέρωμα στη μετάφραση.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΘ – HELEXPO ακόμη δεν έχει πληρωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για την περσινή διοργάνωση. Τελευταίως, υπάρχουν πληροφορίες ότι δε θ’ αργήσει η αποπληρωμή της, ωστόσο ήταν δεδομένη η απόφαση της διοίκησης να στηρίξει την Εκθεση και φέτος. Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό, η ΔΕΘ – HELEXPO έχει γίνει ο φορέας υποστήριξης κάθε δράσης και κάθε αδύναμου να βρει πόρους οργανισμού: συμμετέχει (οικονομικά) από τον καθαρισμό του Θερμαϊκού μέχρι την προμήθεια με χαρτί υγείας του Αεροδρομίου Μακεδονία.
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και θεματικά δελτία Τύπου θα βρείτε στη ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ: www.thessalonikibookfair.gr
*Info
Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
12 έως 15 Μαΐου 2016
ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13, 14 & 15
facebook.com/thessalonikibookfair
Τηλ.: 210-6776540 /fax: 201-6725826 / e-mail: info@[email protected]
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News