Από τον περασμένο Μάρτιο είχε ενημερώσει η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου το υπουργείο Τουρισμού, καθώς και όλες τις άλλες Ενώσεις Ξενοδόχων, για την πιθανότητα αφερεγγυότητας του γερμανικού tour operator FTI (που τελικά «βάρεσε κανόνι»), έτσι ώστε όλοι να λάβουν τα μέτρα τους και να αποφευχθούν συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες μετά τη χρεοκοπία (εδώ) του βρετανικού Ομίλου Thomas Cook.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Ιωάννης Παπαβασιλείου, μετέφερε τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες ξενοδόχων για την αθέτηση υποχρεώσεων (μη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων) από τη γερμανική εταιρεία Meeting Point Hellas, του ομίλου FTI, με την παράλληλη επισήμανση-προειδοποίηση ότι το όλο θέμα αφορά πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες ανά τη χώρα, πολλές από τις οποίες -όπως ανέφερε- είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος της βίαιης διακοπής της συνεργασίας με τον γερμανικό tour operator (τρίτο μεγαλύτερο γερμανικό τουριστικό πράκτορα με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας).
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΕΞΡ προς την υπουργό, με ημερομηνία 20 Μαρτίου 2024 και κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ιωάννη Χατζή, είχε ως εξής:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται εκθετικά τα παράπονα από τους έλληνες ξενοδόχους μικρών και μεγάλων τουριστικών μονάδων σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γερμανικής εταιρείας Meeting Point Hellas, μία εταιρεία του ομίλου FTI Group.
Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες πλέον καθώς αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της προηγούμενης σεζόν 2023.
Η ανησυχία για την ικανότητα της FTI να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, διατυπώνεται τόσο σε πλείστα δημοσιεύματα έγκριτων δημοσιογραφικών ιστοσελίδων του χώρου του τουρισμού, όσο και στην συμπεριφορά των εκπροσώπων της εταιρείας στην Ελλάδα που τηρούν σιγήν ιχθύος.
Το άκρως ανησυχητικό γεγονός που εντείνει περαιτέρω την πιθανότητα γενικής αφερεγγυότητας του FTI Group αφορά την παντελή απουσία του από την τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.
Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος το FTI Group αποτελούσε το τρίτο μεγαλύτερο γερμανικό τουριστικό πράκτορα με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα.
Να θυμίσουμε ότι το παράδειγμα της αφερεγγυότητας του πρακτορείου THOMAS COOK και των τριγμών – έως και πτωχεύσεων – που επέφερε στους Έλληνες Ξενοδόχους και στην τουριστική αγορά.
Το χρονικό διάστημα της εκδήλωσης της αφερεγγυότητας της FTI είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ήτοι πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, και οι ομοιότητες με την περίπτωση της πτώχευσης του THOMAS COOK πολλές.
Θεωρούμε ότι κρίνεται απαραίτητο να ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, καθώς το θέμα αφορά πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες ανά τη χώρα, πολλές από τις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος της βίαιης διακοπής της συνεργασίας με την FTI.
Με τιμή,
Ιωάννης Παπαβασιλείου
Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Καλλιουδάκης
Γενικός Γραμματέας ΕΞΡ
Σε σχέση με τον #FTI, η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως πολλά ξενοδοχεία που συνεργάζονται με τον συγκεκριμένο t.o. έλαβαν την παρακάτω επιστολή. #τουρισμός pic.twitter.com/zwgjtfYufM
— Yannis Hatzis, CFA (@hatzis_) June 4, 2024
Από την πλευρά του, σε ανάρτησή του την Τρίτη (δείτε την επάνω), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ιωάννης Χατζής, παρουσίασε την απάντηση (δείτε κάτω τη σχετική ενημέρωση) του γερμανικού Ομίλου όσον αφορά τους πελάτες και τις κρατήσεις τους σε ελληνικά ξενοδοχεία – σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη (με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση ο FTI είναι ασφαλισμένος μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS), οπότε σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV, αλλά και την παρακάτω απάντηση του FΤΙ, συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν -oλόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές- προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών).
Την ίδια ώρα ωστόσο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη χρονιά.
Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα είχαν κλειστεί περισσότερα από 130.000 δωμάτια μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου FTI. Ειδικότερα, η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, η Κως 20.000, όπως και η Κέρκυρα, ως οι τέσσερις δημοφιλέστεροι προορισμοί .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News