772
Πρόσφυγες και μετανάστες περπατούν σε έναν παράδρομο στο Διδυμότειχο Έβρου κατά την κρίση του 2020 | Achilleas Chiras / SOOC

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο σάκος του μποξ στο Μεταναστευτικό, διαμηνύει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 16:17
Πρόσφυγες και μετανάστες περπατούν σε έναν παράδρομο στο Διδυμότειχο Έβρου κατά την κρίση του 2020
| Achilleas Chiras / SOOC

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο σάκος του μποξ στο Μεταναστευτικό, διαμηνύει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 16:17

Την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρισκόταν στο Βερολίνο προκειμένου να λάβει μέρος σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση -και ενώ είχαν τεθεί σε ισχύ οι νέοι αυστηρότατοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, σε μία μονομερή αναστολή του χώρου Σένγκεν- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διεμήνυε προς την κυβέρνηση Σολτς και άλλους εταίρους στην ΕΕ που μιλούν αυτάρεσκα για κλείσιμο συνόρων με ευχολόγια και εύκολες λύσεις χωρίς αντίκρυσμα, ότι η Ελλάδα -ως πρώτη χώρα υποδοχής- δεν πρόκειται να γινει σάκος του μποξ στο Μεταναστευτικό, ούτα θα επιτρέψει να επαναληφθούν σκηνικά 2015-16 στο έδαφός της.

«Βάλτε δίπλα δύο εικόνες, έχει μεγάλη αξία. Σε όποια χώρα της Ευρώπης και να πας, και ειδικά σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, βλέπεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν της ακρίβειας, είναι το μεταναστευτικό. Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία, στην Αυστρία, πήγε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός. Έχουμε καταφέρει σαν χώρα να το έχουμε ρίξει πολύ χαμηλά. Εννοείται πως θέλει καθημερινή, σωστή διαχείριση […] Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία είναι το σύνορο της Ευρώπης. Εχει μειώσει 85% τις ροές. Από εκεί που έκρινε μία αίτηση ασύλου σε δύο-τρία χρόνια, την κρίνει σε δύο-τρεις μήνες. Και οι προτάσεις της Ελλάδας υιοθετήθηκαν στο Σύμφωνο για Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο είναι υποχρέωση της Ευρώπης», τόνισε αρχικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στην τηλεοραση του ΑΝΤ1.

Και με αφορμή τη στροφή 180 μοιρών της γερμανικής κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό (στη σκιά των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός της), ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι “ο σάκος του μποξ” ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα».

«Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Χρυσοχοΐδης: Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε από τις Καστανιές Εβρου (όπου ήδη εκφράζονται ανησυχίες για νέα μεταναστευτική κρίση, ομοια με αυτή του 2015 ή του 2020), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Είμαστε όλοι εδώ και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας και την ασφάλεια της Ελλάδας. Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας. Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, το εννοώ, το εννοούμε και το υπηρετούμε», υπογράμμισε και αναφερόμενος στην υπό κατασκευή επέκταση του φράχτη, επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ελάχιστες:

«Προσλαμβάνουμε 150 νέους συνοριοφύλακες στη 2η γραμμή, στην Ροδόπη και την Καβάλα για να ελέγχονται οποιεσδήποτε ροές εξακολουθούν να υπάρχουν. Η δουλειά που κάνουν οι έλληνες αστυνομικοί και οι συνοριοφύλακες είναι μια αποστολή η οποία εγγυάται ότι η Ελλάδα προστατεύει τα δικά της και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υπηρετούμε τη συνθήκη Σένγκεν αλλά και την πρόσφατη συμφωνία που αφορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συνεχίσουμε».

Στην παρατήρηση όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία -αν και χωρίς αντίπαλο- συγκεντρώνει ποσοστά δυσαρέσκειας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (δυσαρέσκεια που σε ορισμένες περιπτώσεις -βλ. Ρόδο-Κω- αποτυπώνεται και για το θέμα των μεταναστευτικών ροών), ο εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος, χωρίς πάντως να παραβλέπει τα μηνύματα των ερευνών κοινής γνώμης:

«Δεν θα πούμε ποτέ ότι δεν βλέπουμε σοβαρά τις δημοσκοπήσεις. Όσοι αμφισβήτησαν κατά καιρούς τις δημοσκοπήσεις, έκαναν κακό στον εαυτό τους [….] Η  διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών, όμως,  έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης», σημείωσε και συνέχισε στην απάντησή του:.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, γιατί το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027. Είναι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης. Σε κάποιους τομείς, μάλιστα, όπως το οικονομικό πρόγραμμα, έχει ψηφιστεί ήδη και εφαρμόζεται πάνω από το 50%. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ναι, είναι καλύτερα τα σχολεία από την κατάσταση την οποία τα παραλάβαμε, αλλά δεν είναι στο σημείο που θέλουμε. Ο κόσμος, λοιπόν, περιμένει. Μας κρίνει αυστηρά, θέλει να δει αυτές τις επόμενες 1.000 μέρες, που είπε ο πρωθυπουργός, αν θα προχωρήσουν όλα τα επιμέρους και τότε ναι, θεωρώ ότι αν καταφέρουμε και έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα του 2023, θα είμαστε μια επιτυχημένη κυβέρνηση και ο κόσμος θα μας δώσει ξανά τη στήριξή του», εκτίμησε.

Στην παρατήρηση τέλος, ότι όλα αυτά γίνονται «χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αντιπολίτευση», ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που είναι καλό για την κυβέρνηση και για καμία κυβέρνηση. Και όσοι θεωρούν ότι είμαστε τυχεροί που είναι σε αυτήν την κατάσταση τέλος πάντων, των εσωτερικών διεργασιών θα πω εγώ, έχοντας διαφορετικού τύπου προβλήματα να διαχειριστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι το συμπέρασμα αυτό δεν είναι σωστό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...