1214
Διαδήλωση αγοτών στο Βερολίνο | REUTERS/ CreativeProtagon

Η εξέγερση των «πράσινων γιλέκων» κατά της οικολογικής Ευρώπης 

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 19:26
Διαδήλωση αγοτών στο Βερολίνο
|REUTERS/ CreativeProtagon

Η εξέγερση των «πράσινων γιλέκων» κατά της οικολογικής Ευρώπης 

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 19:26

Η εξέγερση των αγροτών εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ (και στην Ελλάδα, αλλά για διαφορετικούς λόγους προς το παρόν) και οι αρχηγοί ακροδεξιών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας, φυσικά, να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι, η Αναΐς  Τζινόρι της La Repubblica γράφει ότι στο πλευρό των «πράσινων γιλέκων», όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά τους εξεγερμένους αγρότες της Γαλλίας, στέκεται πλέον ανοιχτά η Ακροδεξιά, ειδικά μετά το τραγικό περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν μια 35χρονη αγρότισσα και η 12χρονη θυγατέρα της άφησαν την τελευταία τους πνοή, παρασυρμένες από όχημα που έπεσε σε μπλόκο αγροτών σε περιοχή νότια της Τουλούζης. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ένας Αρμένιος δίχως άδεια παραμονής, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα απέλασης, κάτι που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της εθνικιστικής Ακροδεξιάς.

Γάλλοι αγρότες οδηγούν τα φορτηγά τους στους δρόμος της πόλης Ρεν, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των αγαθών, τη φορολογία και τις «πράσινες» ρυθμίσεις, στις 25 Ιανουαρίου (REUTERS/Stephane Mahe)

«Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή την τραγωδία» δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης (της Μαρίν Λεπέν), η οποία ηγείται της κούρσας ενόψει των ευρωεκλογών και ήδη «πετάει» στις δημοσκοπήσεις, έχοντας 30% στην πρόθεση ψήφου.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν και επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές του κόμματος Reconquête (Επανάκτηση) του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, την Τετάρτη μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και να καταγγείλει την «τιμωρητική οικολογία» της νέας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε και η πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων της ΕΕ, Κριστιάν Λαμπέρ, σύμφωνα με την οποία οι διαμαρτυρίες θα επεκταθούν σύντομα σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν σταματούν ούτε στη Γερμανία. Προς το παρόν αναστέλλονται τα μπλόκα με τρακτέρ στους αυτοκινητόδρομους και στις κύριες γερμανικές πόλεις, όπως και οι μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονταν από τα Χριστούγεννα, αλλά οι αγροτικές οργανώσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν πορείες και συγκεντρώσεις στο Αμβούργο.

Η κυβέρνηση Σολτς αναγκάστηκε να επιβαρύνει τους αγρότες με μέρος των εσπευσμένων περικοπών που έγιναν μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για μείωση του προϋπολογισμού κατά 60 δισ. ευρώ. Ομως οι αγροτικοί σύλλογοι δεν συμφωνούν και ζητούν την επαναφορά των εκπτώσεων στο πετρέλαιο κίνησης, που έχουν ήδη εξασφαλίσει, αλλά και την ακύρωση των περικοπών στις επιδοτήσεις.

Εν τω μεταξύ, στις πορείες και στις συγκεντρώσεις των αγροτών εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τεχνίτες, εργάτες και επαγγελματίες της Υγείας, «όλοι ενωμένοι με οργή εναντίον μιας κυβέρνησης που θεωρείται ανίσχυρη και διστακτική», συνοψίζει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Γερμανοί αγρότες διαδηλώνουν κατά των εις βάρος τους κυβερνητικών περικοπών μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, στις 15 Ιανουαρίου (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Στο πλαίσιο των επιπτώσεων του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία, ενάντια στον ανταγωνισμό από εισαγωγές χαμηλού κόστους από το Κίεβο. Μάλιστα, το «ουκρανικό κοτόπουλο» χρησιμοποιείται ως παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού στα μπλόκα των γάλλων αγροτών: η παραγωγή του, αναφέρουν, κοστίζει το μισό από όσο στη Γαλλία.

Οσον αφορά την πολιτική διάσταση των αγροτικών κινητοποιήσεων ανά την Ευρώπη, πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, θα μπορούσαν να καταστούν σημαία και αιχμή του δόρατος των ακροδεξιών κομμάτων, που τάσσονται υπέρ της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας.

Στην Ολλανδία, την οργή εξαιτίας ενός σχεδίου για περιορισμό του αζώτου που εκλύεται από την κτηνοτροφία εκμεταλλεύθηκε ο ηγέτης της Ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς, με το κόμμα του να αναδεικνύεται πρώτο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Στο Βερολίνο, να επωφεληθεί από τις αγροτικές κινητοποιήσεις επιδιώκει το ακροδεξιό AfD, αν και ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αγροτών αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Ακροδεξιά. Αλλά και στην Ισπανία, το επίσης ακροδεξιό Vox ενεργεί πλέον ως εκπρόσωπος των αγροτών της χώρας στον αγώνα τους κατά των κανονισμών των Βρυξελλών.

Επιστρέφοντας στη Γαλλία, η ανταποκρίτρια της Repubblica σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των κινητοποιήσεων των αγροτών και της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων» που ξέσπασε μεταξύ 2018-2019: αμφότερες οι κινητοποιήσεις προέκυψαν από τη βάση, ανεξάρτητα από τα συνδικάτα, γεγονός που, σύμφωνα με την ιταλίδα δημοσιογράφο, καταδεικνύει για πολλοστή φορά το χάσμα μεταξύ του Παρισιού και της πιο περιφερειακής και αγροτικής Γαλλίας, η οποία αντιτάσσεται στους νέους περιορισμούς που δρομολογήθηκαν στο όνομα της οικολογικής μετάβασης. Επιπλέον, όπως και πριν από πέντε χρόνια, η εξέγερση πυροδοτήθηκε από τους φόρους στα πιο ρυπογόνα καύσιμα.

Και οι ψαράδες ενώθηκαν με τους αγρότες στη Γαλλία – όπως μαρτυρά το σύνθημα διαδηλωτή στη Ρεν: «Θυμωμένος ναυτικός» (REUTERS/Stephane Mahe)

Τα «πράσινα γιλέκα» είναι η πρώτη δοκιμασία που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα. Πάντως ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό κατηγορεί ήδη την Ακροδεξιά ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά «του θυμού και της απελπισίας των αγροτών», κάνοντας λόγο για «εκλογικό οπορτουνισμό» ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι κινητοποιήσεις των γάλλων αγροτών είναι ιδιαίτερα μαχητικές στα νοτιοδυτικά της χώρας, κυρίως στην Οξιτανία, όπου συνέβη και το τραγικό δυστύχημα την προηγούμενη Τρίτη, αλλά φτάνουν μέχρι τη Λυών, ενώ μπλόκα έχουν αρχίσει να στήνονται και στα ανατολικά. Ομως τα τρακτέρ των αγροτών θα μπορούσαν να φτάσουν και στην πρωτεύουσα της Γαλλίας: «Καμία επιλογή δεν αποκλείεται» δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής της FNSEA, του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει να αποφύγει άλλη μια κοινωνική κρίση παρόμοια με την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», έστειλε μήνυμα στους αγρότες μέσω του Χ: «Ζήτησα από την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί για να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε». Ωστόσο η κατάσταση ενδέχεται να είναι ήδη πολύ πιο κρίσιμη και εκρηκτική από όσο δείχνει να αντιλαμβάνεται ο γάλλος πρόεδρος.

Οι μυστικές υπηρεσίες της ΕΕ σε εγρήγορση

«Οι διαμαρτυρίες των αγροτών που συγκλονίζουν ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταστεί ζήτημα ασφαλείας» γράφει σε άρθρο του ο Τζουλιάνο Φοσκίνι, επίσης δημοσιογράφος της Repubblica, σημειώνοντας πως το ζήτημα απασχολεί πλέον και τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, πηγή των οποίων ανέφερε ότι «είναι ένα φαινόμενο που θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες. Και, αναπόφευκτα, οι τόνοι θα ανέβουν ενόψει των ευρωεκλογών».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών κατέστησαν ζήτημα ασφαλείας, όχι επειδή προκαλούν παντού αναταραχή. Οπως εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος, το ανησυχητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το ποιος ή μάλλον ποιοι οξύνουν τα πάθη: «Ενα μέρος της Ακροδεξιάς με ακροαριστερές ιδέες, στο κοινό έδαφος του αντιευρωπαϊσμού και του αντιπεριβαλλοντισμού» γράφει.

«Στους δρόμους έχουν βγει αγρότες και λαϊκιστές της Δεξιάς. Ολα περιστρέφονται γύρω από τα συνηθισμένα κανάλια στο Telegram και στο Facebook, που τους τελευταίους μήνες διακινούν μηνύματα διαμαρτυρίας, καλώντας τα τρακτέρ να συγκεντρωθούν στους δρόμους των πόλεων.

»Δεν πρόκειται για οποιεσδήποτε σελίδες, αλλά για τις πλέον δημοφιλείς, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα, είχαν επαναφέρει στο προσκήνιο τον αντισυστημισμό: με τον σκεπτικισμό για τη σοβαρότητα της Covid, στη συνέχεια με το ζήτημα των εμβολίων, με τη μάχη κατά των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, και μετά, τα fake news για την Ουκρανία κ.λπ.

»Ακόμη και στην περίπτωση των “πράσινων γιλέκων” υπάρχει κοινός τόπος: “Διαμαρτυρόμαστε στο πλευρό των φτωχών που πλήττονται από τους οικολογικούς φόρους” αναφέρεται σε ορισμένα από τα μηνύματα» συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος. «Τι δουλειά έχουν οι 20.000 αντιεμβολιαστές με τα “πράσινα γιλέκα”; Και οι 12.000 του κινήματος “Δεν πληρώνω” με τις διεκδικήσεις των αγροτών της Καμπανίας;» διερωτάται, εστιάζοντας στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...