1324
Οι οπαδοί του Τραμπ, με επικεφαλής τον «σαμάνο του QAnon», στο Καπιτώλιο. Ο Τζέικομπ Αντονι Τσάνσλεϊ λίγους μήνες αργότερα καταδικάστηκε σε 41 μήνες φυλάκισης | EPA/JIM LO SCALZO

Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν συνωμοσία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 07:00
Οι οπαδοί του Τραμπ, με επικεφαλής τον «σαμάνο του QAnon», στο Καπιτώλιο. Ο Τζέικομπ Αντονι Τσάνσλεϊ λίγους μήνες αργότερα καταδικάστηκε σε 41 μήνες φυλάκισης
|EPA/JIM LO SCALZO

Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν συνωμοσία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 07:00

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία συστάθηκε για να διερευνήσει την περσινή εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή στο Καπιτώλιο έχει παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία για μια πρωτοφανή εγκληματική συνωμοσία, που ενορχηστρώθηκε από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να ανατρέψει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Yστερα από μήνες εργασίας, καταθέσεις εκατοντάδων μαρτύρων και χιλιάδες ντοκουμέντα, η ομάδα των επτά Δημοκρατικών και των δύο Ρεπουμπλικάνων –που έχουν ήδη «εξοριστεί» από το κόμμα τους– αποκάλυψε ότι τις ημέρες μετά τις εκλογές, ο Τραμπ και μια ομάδα δικηγόρων και συμβούλων ξεκίνησαν μια προμελετημένη συνωμοσία για να γκρεμίσουν τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας, όπως αναφέρουν οι Sunday Times.

Χρησιμοποιήθηκαν κατασκευασμένοι ισχυρισμοί περί νοθείας στην ετυμηγορία της κάλπης για να ξεσηκώσουν τους υποστηρικτές τού τότε αμερικανού προέδρου, ενώ ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι πιέστηκαν αφόρητα για να ανατρέψουν την ψηφοφορία.

Οταν οι νομικές οδοί απέτυχαν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Τραμπ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ηταν 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο θα συνέρχονταν για να επιβεβαιώσει τη νίκη του Μπάιντεν. Ο τέως πρόεδρος προσπάθησε να εκφοβίσει τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, για να εμποδίσει την καταμέτρηση, και κάλεσε χιλιάδες υποστηρικτές του, υποστηριζόμενους από ομάδες ρατσιστικών οργανώσεων, σε μια ύστατη αντίσταση στο Καπιτώλιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ένοπλη πολιορκία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο θάνατος ενός διαδηλωτή και ο τραυματισμός περίπου 150 αστυνομικών, ένας εκ των οποίων κατέληξε την επόμενη ημέρα.

Οπαδοί του Τραμπ πολιορκούν το Καπιτώλιο. Οσα ακολούθησαν έφεραν τις ΗΠΑ στη χειρότερη στιγμή της Ιστορίας τους μετά τον Εμφύλιο (EPA/JIM LO SCALZO)

 

Σε τρεις έκτακτες δημόσιες ακροάσεις (ακόμη τρεις πρόκειται να ακολουθήσουν) η επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα υλικό από το σύστημα ασφαλείας που δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, ζωντανές περιγραφές της βίας και λεπτομέρειες της συνωμοσίας. Οι πιο εκπληκτικές ήταν οι φωνές μέσα από τον στενό κύκλο του Τραμπ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, δικηγόροι, βοηθοί και υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας, πολλοί από τους οποίους υπερασπίστηκαν δημοσίως τον Τραμπ πριν και μετά τις εκλογές, έσπασαν τη σιωπή τους και αποκάλυψαν τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στο περιβάλλον του Τραμπ μεταξύ της ψηφοφορίας και της 6ης Ιανουαρίου.

Εξακολουθώντας να σχεδιάζει την επιστροφή του στην εξουσία και μια ρεβάνς με τον Μπάιντεν το 2024, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των ακροάσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «προδοτικές» και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στις εκλογές του 2020 υπήρξε νοθεία. Η ίδια η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη, αλλά τα πορίσματά της θα μπορούσαν ακόμη να αποτελέσουν τη βάση για μια ιστορική ποινική δίωξη πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ γνωρίζει τη δύναμη της τηλεόρασης και εμφανίστηκε ταραγμένος από τον καταιγισμό των καταδικαστικών στοιχείων εναντίον του, που μεταδόθηκαν σε ένα ακροατήριο εκατομμυρίων.

Απόπειρα πραξικοπήματος

Από την αρχή, υπογραμμίζουν οι Times, η επιτροπή κατέστησε σαφή την πεποίθησή της ότι «η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποκορύφωμα μιας απόπειρας πραξικοπήματος» για να διατηρηθεί ο Τραμπ στην εξουσία. «Η βία δεν ήταν τυχαία», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής, Μπένι Τόμσον, στην εναρκτήρια ομιλία του στην πρώτη ακρόαση. «Αντιπροσώπευε την τελευταία αντίσταση του Ντόναλντ Τραμπ».

Η συνωμοσία κορυφώθηκε με μια εκστρατεία πίεσης προς τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για την ανατροπή των εκλογών, καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Ενας από τους μάρτυρες κατέθεσε στην Επιτροπή ότι η 6η Ιανουαρίου έφτασε κοντά στο να βυθίσει την Αμερική σε μια «επανάσταση μέσα σε μια συνταγματική κρίση» που δεν έχει προηγούμενο από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ολοι οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί πολλές φορές από τους συνεργάτες του πως δεν μπορούσαν να βρεθούν στοιχεία που να αποδείκνυαν ότι υπήρχε λαθροχειρία στις εκλογές και πως θα έπρεπε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα.

Ο πρώην πολιτικός συντάκτης του Fox News Κρις Στιργουολτ, ο οποίος είχε «δώσει» την Αριζόνα –μια από τις «Πολιτείες-κλειδιά»– στον Μπάιντεν τη νύχτα των εκλογών, εξοργίζοντας τον Τραμπ, δήλωσε ότι μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι πιθανότητες νίκης του προέδρου ήταν τόσο μικρές, που πιο πιθανό ήταν να κερδίσει το τζακ ποτ στο λαχείο «Powerball». Ο Τραμπ, ωστόσο, τους αγνόησε και συνέχισε να προωθεί τον κατασκευασμένο ισχυρισμό του ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ, ο Μπιλ Μπαρ, ήταν ο πρωταγωνιστής των πρώτων ακροάσεων, καταθέτοντας ότι επανειλημμένα είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο ότι «δεν υπήρχε καμία απόδειξη απάτης» καθώς και ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί ήταν «γελοιότητες». Η εμμονή του Τραμπ με την εύρεση εκλογικής απάτης –πειραγμένα μηχανήματα ψηφοφορίας, νεκροί που προστέθηκαν στους καταλόγους ψηφοφόρων– έγινε τόσο «βλακωδώς», είπε ο Μπαρ, ώστε ο γενικός εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος είχε «αποκοπεί από την πραγματικότητα».

Οι οπαδοί του Τραμπ αρχικά κατέλαβαν την εγκατάσταση όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν (EPA/MICHAEL REYNOLDS)
Μεθυσμένος Τζουλιάνι

Το μόνο πρόσωπο που άκουγε ο Τραμπ τη νύχτα των εκλογών ήταν ο Ρούντι Τζουλιάνι, αναφέρει η λονδρέζικη εφημερίδα. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος σύμφωνα με μάρτυρες ήταν «σίγουρα μεθυσμένος», ήταν εκείνος που προέτρεψε τον πρόεδρο να κηρύξει πρόωρα τη νίκη και να ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία ήταν στημένη. Οταν άλλοι σύμβουλοι είπαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να αποφανθούν, ο Τραμπ τους απέρριψε ως «αδύναμους». Βγήκε και δήλωσε δημοσίως ότι οι εκλογές ήταν «απάτη εις βάρος του αμερικανικού κοινού».

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Τζουλιάνι συνέχισε να λέει στον Τραμπ αυτό που ήθελε να ακούσει, καθώς άλλοι σύμβουλοι περιθωριοποιήθηκαν. Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας Μπιλ Στέπιεν δήλωσε ότι το προσωπικό πολώθηκε μεταξύ της «ομάδας Normal» και της «ομάδας του Ρούντι». Οταν έγινε σαφές ποια ομάδα προτιμούσε ο Τραμπ, ο Stepien δήλωσε ότι παραιτήθηκε. «Δεν πίστευα ότι αυτό που συνέβαινε ήταν απαραίτητα ειλικρινές ή επαγγελματικό σε εκείνο το σημείο», είπε.

Η ίδια η οικογένεια του Τραμπ μπορεί να τον υποστήριξε δημοσίως, αλλά ιδιωτικά φαίνεται ότι είχε συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας. Η κατάθεση της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα, αποκάλυψε εντάσεις στο εσωτερικό της πρώην πρώτης οικογένειας. Μετά την απόρριψη από τον Μπαρ των ισχυρισμών του Τραμπ περί απάτης, η Ιβάνκα εμφανίστηκε, καταθέτοντας ότι σεβόταν τον υπουργό Δικαιοσύνης, οπότε ενστερνίστηκε τη γνώμη του.

Ο Τραμπ επέπληξε την κόρη του για την κατάθεσή της, ισχυριζόμενος ότι «δεν συμμετείχε στην εξέταση ή τη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων», όπως έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.

Τους μήνες μετά την ψηφοφορία του 2020, ο Τραμπ και η ομάδα του προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι οι εκλογές ήταν κλεμμένες για να συγκεντρώσουν περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές ψηφοφόρων για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η Επιτροπή απεφάνθη το «Επίσημο Ταμείο Υπεράσπισης Εκλογών» που υποτίθεται ότι θα λάμβανε τα χρήματα δεν υπάρχει καν και τα περισσότερα χρήματα κατέληξαν σε μια άσχετη «επιτροπή πολιτικής δράσης» που διοικείται από φίλους του Τραμπ. «Το μεγάλο ψέμα ήταν επίσης μια μεγάλη απάτη», σχολίασε η βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής, Ζόι Λόφγκρεν.

«Κρεμάστε τον Μάικ Πενς»

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ισχυρισμών μέχρι στιγμής ήταν ο ισχυρισμός ότι στο αποκορύφωμα της βίας, καθώς οι υποστηρικτές του ξεχύνονταν στο Καπιτώλιο φωνάζοντας «κρεμάστε τον Μάικ Πενς», ο Τραμπ γύρισε επιδοκιμαστικά προς εκείνους που βρίσκονταν κοντά του καθώς παρακολουθούσαν από την τηλεόραση από τον Λευκό Οίκο. «Ισως οι υποστηρικτές μας έχουν τη σωστή ιδέα», είπε ο πρόεδρος για τους ταραξίες που απειλούσαν να σκοτώσουν τον αντιπρόεδρό του και φέρεται να πρόσθεσε όι «ο Μάικ Πενς το αξίζει». Ο ίδιος ο Τραμπ αργότερα αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό, υπενθυμίζουν οι Times.

Ο Μάικλ Πενς επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, γεγονός που εξόργισε τον Τραμπ ο οποίος τον έβαλε στο στόχαστρο του όχλου | EPA/SAUL LOEB / POOL

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, ο Τραμπ ακούστηκε να αποκαλεί τον Πενς «κότα» και «δειλό», καθώς οργίστηκε εναντίον του αντιπροέδρου επειδή αρνήθηκε να εμποδίσει το Κογκρέσο να επιβεβαιώσει τη νίκη του Μπάιντεν. Οταν ο Πενς δεν λύγισε, «ο Τραμπ έστρεψε τον όχλο εναντίον του», ανέφερε η επιτροπή. Ενας πληροφοριοδότης, μάλιστα, που συνδέεται με την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys, δήλωσε ότι, πράγματι, η ομάδα ήταν έτοιμη να σκοτώσει τον αντιπρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...