688
Οι αλβανοί ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν το γκολ που τους έδωσε ελπίδες για πρόκριση στο πιο δύσκολο γκρουπ του τουρνουά | REUTERS/Fabian Bimmer

Η… εισαγόμενη έκπληξη της Αλβανίας

Sportscaster Sportscaster 20 Ιουνίου 2024, 14:00
Οι αλβανοί ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν το γκολ που τους έδωσε ελπίδες για πρόκριση στο πιο δύσκολο γκρουπ του τουρνουά
|REUTERS/Fabian Bimmer

Η… εισαγόμενη έκπληξη της Αλβανίας

Sportscaster Sportscaster 20 Ιουνίου 2024, 14:00

Στην πρεμιέρα της στο εφετινό Euro η Αλβανία σκόραρε το γρηγορότερο γκολ στα χρονικά της διοργάνωσης. Μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού. Οι πρωταθλητές Ευρώπης Ιταλοί «τρόμαξαν» να τη νικήσουν (2-1). Στον δεύτερο αγώνα της στο τουρνουά, χθες (19/6) στο Αμβούργο, η εθνική ομάδα της γειτονικής μας χώρας έφερε ισοπαλία (2-2) με την Κροατία.

Το 2018 οι Κροάτες έπαιξαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2021, στο προηγούμενο Euro, αποκλείστηκαν από τους Ισπανούς (στην παράταση, έπειτα από μεγάλη μάχη). Και πρόπερσι, στο Μουντιάλ του Κατάρ, νικήθηκαν στον ημιτελικό από τον Λιονέλ Μέσι και την «παρέα» του, αφού προηγουμένως είχαν… στείλει σπίτι της τη Βραζιλία. Απέναντι στους Αλβανούς, όμως, που βρίσκονται 56 θέσεις χαμηλότερα στο ranking της FIFA, η μεγαλύτερη μικρή χώρα του ποδοσφαιρικού χάρτη… τα βρήκε σκούρα.

Για να συνεχίσει στο τουρνουά, η Αλβανία πρέπει την προσεχή Δευτέρα να νικήσει την Ισπανία. Μοιάζει ακατόρθωτο. Αλλά ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει, θα φύγει από τα γήπεδα της Γερμανίας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις. Εφτασε στο εφετινό Euro ως η μεγάλη έκπληξη των προκριματικών: τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, προσπερνώντας παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Τσεχία και η Πολωνία. Η μέχρι τώρα παρουσία της στους τελικούς αποδεικνύει ότι η επιτυχία της δεν ήταν τυχαία. Σίγουρα, δεν ήταν ξαφνική.

Αλβανοί φίλαθλοι πανηγυρίζουν το γκολ της εθνικής του ομάδας στα Τίρανα

Το πρότζεκτ της αλβανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Το σκεπτικό του ήταν απλό και ρεαλιστικό. Αφού δεν υπήρχε αρκετό ταλέντο στη χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτό έπρεπε να αντληθεί από τη δεξαμενή των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων με αλβανικές ρίζες, που ζουν εκτός Αλβανίας.

Το πρώτο βήμα ήταν, να αναζητηθούν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης νεαροί ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την εθνική Αλβανίας: παίκτες που διέθεταν αλβανικό διαβατήριο και δεν είχαν αγωνιστεί σε κάποια άλλη εθνική ομάδα. Το δεύτερο, να διερευνηθεί αν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά ήταν συμβατά με το στιλ παιχνιδιού που είχε επιλέξει το προπονητικό τιμ.

Ο πρώτος προπονητής που έθεσε το σχέδιο σε εφαρμογή ήταν ο Ιταλός Τζιάνι ντε Μπιάζι. Οπως έχει εκμυστηρευθεί σε συνεντεύξεις του, «η Αλβανία ήταν μια από τις χώρες για τις οποίες έλεγα ότι ποτέ δεν θα πατούσα το πόδι μου». Δέχτηκε τη δουλειά, το 2011, από ανάγκη. Ηταν δυο χρόνια άνεργος. Δεν το μετάνιωσε. Πέντε χρόνια αργότερα, το πρότζεκτ άρχισε να αποδίδει. Ο Τζάμι Αμπάζι, όπως τον έλεγαν οι Αλβανοί, οδήγησε την εθνική τους ομάδα στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση: το Euro του 2016 στη Γαλλία. Εκεί έκανε και μια νίκη, εναντίον της Ρουμανίας. Και έχασε την πρόκριση στη διαφορά τερμάτων.

Ο Κλάους Γκιασούλα πέτυχε το δεύτερο και «χρυσό» γκολ της Αλβανίας

Ο σημερινός προπονητής της Αλβανίας, ο 50χρονος Σιλβίνιο, ένας από τους κορυφαίους μπακ στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και κατακτητής δυο τροπαίων Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. Σε αυτό το Euro οι «Αετοί» δεν έχουν στο ρόστερ τους ούτε έναν παίκτη από το αλβανικό πρωτάθλημα. Ολοι οι διεθνείς τους αγωνίζονται στο εξωτερικό – οι περισσότεροι στην Ιταλία. Μόνο οκτώ από τους 26 της αποστολής έχουν γεννηθεί στην Αλβανία, και μόνο δυο έχουν σπουδάσει την μπάλα εκεί, πριν συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό.

Δυο αλβανοί διεθνείς γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ο 28χρονος Καζίμ Λάτσι, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο χθεσινό ματς εναντίον της Κροατίας, ανδρώθηκε στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Ολυμπιακού – στα μέρη μας τον φωνάζαμε «Γιάννη». Ο εξτρέμ Γιασίρ Ασάνι είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατολόγησης που κρύβεται πίσω από το «θαύμα» της εθνικής Αλβανίας. Γεννήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία από Αλβανούς γονείς και αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας. Πριν τον καλέσει η αλβανική ομοσπονδία, πέρυσι στα 29 του χρόνια, στην Ευρώπη δεν τον ήξερε κανείς.

Ο 34χρονος Κλάους Γιασούλα, που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο 90’+5’, έπαιζε στα σκοτάδια της Β’ Κατηγορίας της Γερμανίας. «Κάθε παίκτης μας έχει μια απίθανη ιστορία να διηγηθεί, και όλοι μαζί γράφουν Ιστορία για την Αλβανία», τόνισε στην Bild ο ιταλός τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Αλαρίκο Ρόσι. Πρόσθεσε ότι δεν θα αργήσει να αποδώσει και η επένδυση της χώρας στις ακαδημίες και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...