530
Για «σκοτεινές» αναρτήσεις στο «Χ» ερευνάται από την Κομισιόν ο Ελον Μασκ | Shutterstock

Η ΕΕ εγκαλεί τον Μασκ για τα βίντεο μίσους της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 15:52
Για «σκοτεινές» αναρτήσεις στο «Χ» ερευνάται από την Κομισιόν ο Ελον Μασκ
|Shutterstock

Η ΕΕ εγκαλεί τον Μασκ για τα βίντεο μίσους της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 15:52

Τα βίντεο μίσους της Χαμάς που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα «Χ» του Ελον Μασκ κάνουν τον αμερικανό Κροίσο τον Νο 1 ψηφιακό εχθρό της Ευρώπης, έγραψε το Politico. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της επιχείρησής του, έτσι η στοχευμένη έρευνα για τον τρόπο διάδοσης των βίντεο της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι απολύτως βέβαιη. Από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο, το «X» έχει πλημμυρίσει από φρικιαστικές εικόνες, πολιτικά ψεύδη και τρομοκρατική προπαγάνδα, υλικό για το οποίο οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης λένε ότι παραβιάζει τις πολιτικές της και συγκεκριμένα τον νέο νόμο της περί σόσιαλ μίντια. Ο Μασκ, συνεπώς, αντιμετωπίζει την επιβολή κυρώσεων, πιθανότατα μεγάλων προστίμων.

Στη διαμάχη των δύο πλευρών θα αναδειχθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις τους πάνω σε κρίσιμα θέματα: ο μεν Μασκ θα υπερασπιστεί τη δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας του λόγου και θα επιχειρήσει να καταπολεμήσει οποιονδήποτε ισχυρισμό περί αποτυχίας του να ελέγξει το «Χ», ενώ οι ευρωπαίοι ταγοί θα επιδείξουν πυγμή ώστε να φανεί πως ο νέος κανονισμός τους, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) δαγκώνει, σχολίασε ο ιστότοπος.

Εξηγήσεις από τον Μασκ ζήτησε την περασμένη Τρίτη ο γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, μάλιστα ζητώντας από τον Κροίσο άμεση ανταπόκριση: «Σας προτρέπω να εξασφαλίσετε μια άμεση, ακριβή και πλήρη απάντηση στο αίτημά μας εντός των επόμενων 24 ωρών» έγραψε ο Μπρετόν στο «X». Και συνέχισε: «Θα συμπεριλάβουμε την απάντησή σας στο αρχείο αξιολόγησής μας σχετικά με τη συμμόρφωσή σας με το DSA. Σας υπενθυμίζω ότι μετά την έναρξη πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις».

Σημειωτέον ότι τέτοια πρόστιμα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο περί ψηφιακού περιεχομένου, είναι δυνατόν να ανέλθουν στο 6% των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας. Ο Μασκ απάντησε στον Γάλλο, μέσω του δικού του λογαριασμού, ζητώντας και αυτός εξηγήσεις από την Κομισιόν. Ετσι η εταιρεία του είναι βέβαιο ότι θα ερευνηθεί εις βάθος από την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, έγραψε το Politico, η έρευνα για το περιεχόμενο του «Χ» βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και μήνες. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μπρετόν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κομισιόν επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Μασκ στο Σαν Φρανσίσκο για το λεγόμενο «stress test» και με σκοπό να διαπιστώσουν αν συμμορφώνεται ή όχι με τις απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι τεχνολογικοί γίγαντες «X», TikTok και Facebook πρέπει να πραγματοποιούν αξιολογήσεις κινδύνου για να αντιληφθούν πώς μπορεί να εξαπλωθεί στις πλατφόρμες τους η ρητορική μίσους και άλλο παράνομο περιεχόμενο. Οι εταιρείες πρέπει να επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξωτερικούς ελεγκτές, ρυθμιστικές αρχές και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που θα παρακολουθούν τη συμμόρφωσή τους. Η έρευνα για το «Χ» θα είναι πολύμηνη μέχρι η Κομισιόν αποφασίσει να επιβάλει τα πρόστιμά της. Και, φυσικά, από πλευράς εταιρείας θα επακολουθήσει νομική απόκρουση των αιτιάσεών της, οπότε θα περάσει πολύς καιρός ώσπου να υπάρξει τελεσιδικία στα δικαστήρια.

Το Politico έδωσε την πληροφορία ότι η Κομισιόν είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τις ψηφιακές πλατφόρμες προτού ισχύσει ο DSΑ και ότι στοχεύει να ξεκινήσει τουλάχιστον τρεις τέτοιες έρευνες. Πάντως τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνουν στις αναρτήσεις που σχετίζονται με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά και σε λογαριασμούς του «Χ» που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...