Ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός αποδείχτηκε τελικά μια πολιτική εκδοχή του «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» –ως προς αυτό η κυβέρνηση κάπου αστόχησε, αφήνοντας για πολύ καιρό το θέμα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, με σειρά δηλώσεων ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτή η γιγάντωση και η διάψευσή της υποβάθμισαν επικοινωνιακά και τον πολιτικό συμβολισμό μιας εξαιρετικά σημαντικής κίνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, συνιστά την προσθήκη ενός ακόμη επιστήμονα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς στον κατάλογο των εκτός ΝΔ τεχνοκρατών που επιλέγει ο Πρωθυπουργός για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του.
Ο κ. Τσακλόγλου υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Παράλληλα, χωρίς να έχει κομματική σφραγίδα, είχε κινηθεί για μια περίοδο στον χώρο της ΔΗΜΑΡ, για να την εγκαταλείψει όταν ο Φώτης Κουβέλης άρχισε τα γνωστά πηγαινέλα.
Είναι εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μπολιάζει την κυβέρνησή του με στελέχη που δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη που ο ίδιος εκπροσωπεί. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να κοιτά προσεκτικά προς την Κεντροαριστερά και να αφαιρεί κάθε τόσο πολιτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σπρώχνοντάς τον στα άκρα –διόλου τυχαία, η Κουμουνδούρου έφτασε στο σημείο να καταγγείλει στην ανακοίνωσή της για τον ανασχηματισμό τον κ. Τσακλόγλου ως «εμμονικό με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα».
Η οργή του ΣΥΡΙΖΑ αναμενόμενη. Ο κ. Τσακλόγλου, καίτοι κεντροαριστερός, συμβολίζει αξίες οι οποίες στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας, αντιμετωπίζονται σχεδόν εχθρικά: Εξαίρετες σπουδές, λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και όχι μόνο, και με το βλέμμα διαρκώς στο μέλλον –ίσως χαρακτηριστικό το ότι στις αρχές του περασμένου μήνα είχε συντονίσει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Δεξιότητες και απασχόληση στη μετά την κρίση εποχή», θέμα που μπορεί να μας πει πολλά για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.
Και εδώ είναι το δεύτερο κρίσιμο σημείο της επιλογής του κ. Τσακλόγλου από τον κ. Μητσοτάκη. Η ανάληψη ρόλου στο υπουργείο Εργασίας συμπίπτει με μία ιδιαίτερα ρευστή περίοδο, κατά την οποία όλα αναθεωρούνται. Ακόμα και περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο «νόμος Βρούτση», που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά μετά τα όσα ακολούθησαν μοιάζει να ανήκει σε μια άλλη εποχή…
Ποιος είναι
Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London). Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review and Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα. Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica – Journal of Economic Policy. Εχει διατελέσει:
-Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
-Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.
-Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011). Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).
Εχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Review of Income and Wealth και Journal of Economic Inequality.
Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News