Στην τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών η Οντρεϊ Τανγκ έφτιαξε μονή της(!) ένα παιχνίδι στον υπολογιστή για τον τετράχρονο αδελφό της για να τον βοηθήσει να μάθει τα κλάσματα.
Στα 14 χρόνια της παράτησε το σχολείο για να σχεδιάσει τη δική της μηχανή αναζήτησης στίχων και τραγουδιών στο Διαδίκτυο.
Στα 19 της είχε φύγει από την Ταϊβάν για να εργαστεί στην καλιφορνέζικη Σίλικον Βάλεϊ, την «Κοιλάδα του Πυριτίου», διάσημη εδώ και δεκαετίες για τις τεχνολογικές startup της.
Πλέον, στα 38 της χρόνια, η διεμφυλική Τανγκ είναι η νεαρότερη σε ηλικία και η πρώτη transgender αξιωματούχος που συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας μάλιστα… αναρχική σε επίπεδο ιδεολογίας.
Διόλου περίεργο για ένα αγόρι που γεννήθηκε το 1981 στην Κίνα ως Τανγκ Τσουνγκ-χαν και μεγάλωσε σε ένα κοινόβιο στην (τότε) Ταϊπέι, όπου είχαν καταφύγει οι δάσκαλοι-δημοσιογράφοι γονείς του, κυνηγημένοι από το καθεστώς του Πεκίνου.
Ο μικρός Τανγκ μεγάλωσε χωρίς να κρύβει πως θέλει να γίνει, όπως έλεγε, ένας «αστικός χάκερ» (το κατάφερε έως ένα βαθμό με διάφορες ιντερνετικές του παρεμβάσεις), ενώ στην πορεία «διεγνώσθη» με ένα IQ μεταξύ 160-180, που πλησίαζε… επικίνδυνα αυτό του Αλβέρτου Αϊνστάιν.
Στα 24 του αποφάσισε να κάνει διόρθωση φύλου, έγινε «Οντρεϊ» και στη συνέχεια δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης της Ταϊβάν να βοηθήσει να φτιαχτεί μια ασιατική Σίλικον Βάλει στη χώρα μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη νέα τεχνολογική ζώνη αφιερωμένη στη βιομηχανία του Διαδικτύου.
Κάπως έτσι έγινε υπουργός Ψηφιακών Μέσων – αν και ο επίσημος τίτλος της είναι «υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου», καθώς, πιστή ούσα στις αναρχικές της απόψεις, η υπουργός ξεκαθάρισε πως «αν με θέλετε στο πόστο αυτό, θα εργάζομαι από το σπίτι μου και τις ώρες που βολεύουν αποκλειστικά εμένα».
Το σίγουρο είναι πως η παρουσία της Τανγκ στο αρμόδιο υπουργείο της Ταϊβάν δεν ανεβάζει μόνο… πίστα την ασιατική χώρα, καθιστώντας τη ισάξια των ΗΠΑ στο παιχνίδι των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά θα συμβάλει ώστε να κάνει την κυβέρνηση της χώρας πιο διαφανή στους ίδιους της τους πολίτες, σε ένα σύγχρονο και άκρως διδακτικό μάθημα διαδραστικής ψηφιακής δημοκρατίας.
«Σε αντίθεση με την Κίνα, που θέλει να καταστήσει τους πολίτες της εντελώς ανοιχτούς και διαφανείς στην κυβέρνηση της χώρας, εγώ θέλω να καταστήσω την κυβέρνησή μας ανοιχτή και διαφανή στους πολίτες της Ταϊβάν» καταλήγει η Οντρεϊ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News