Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που έδρασαν οι βελγικές αρχές, τον ρόλο του παραιτηθέντος εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ αλλά και το πώς οδηγήθηκε εν τέλει στη φυλακή η Εύα Καϊλή, θέτει με νέο της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.
Η Corriere θυμίζει ότι τον Μάιο ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νάπολη επί τρεις μήνες, κατόπιν αιτήματος του Βέλγου ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Προηγουμένως ο Κλεζ είχε αναστείλει το ένταλμα σύλληψης του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, ο οποίος θεωρείτο ο βασικός ύποπτος στην έρευνα για τη φερόμενη παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν. Ωστόσο το Κατάρ είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση ενός βέλγου ακτιβιστή που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Τεχεράνη κι έτσι φαίνεται ότι επικράτησε η «realpolitik» όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, δηλαδή το συμφέρον του βελγικού κράτους. Ως γνωστόν, λίγο αργότερα, ο Κλεζ παραιτήθηκε από την έρευνα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και τον ακολούθησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ραφαέλ Μαλανίνι, που μετατέθηκε σε μια άλλη υπηρεσία. «Αναβαθμίστηκε» σε ελεγκτή εργασίας στη Λιέγη. Στο μεταξύ το ένταλμα σύλληψης του αλ Μάρι,έχει αποσυρθεί οριστικά, συνεχίζει η Corriere.
Παράλληλα, παρότι υπήρχαν υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, τον φερόμενο ως εγκέφαλο τη υπόθεσης Qatargate, και τη φίλη του ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, η τελευταία έμεινε εκτός κάδρου για πολύ καιρό. «Αν είσαι εκεί, τότε μπορώ να μαζέψω περισσότερα χρήματα», λέει ο Αντόνιο Παντσέρι στη Αρενά σε μια υποκλαπείσα συνομιλία τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με την Corriere, παρά τις έρευνες που της αποδίδουν σημαντικό ρόλο, η Αρενά δεν ενεπλάκη αρχικά στο σκάνδαλο Qatargate, «σε τέτοιο βαθμό που η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, θα κατηγορούσε τους Βέλγους ανακριτές ότι την ευνοούν».
Τα στοιχεία για την Αρενά θα εμφανιστούν μόνο αφότου ο διάσημος πια ανακριτής Μισέλ Κλεζ αναγκάστηκε αποχωρήσει από την έρευνα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του ήταν συνεταίρος με τον γιο της Αρενά. Παράλληλα η ιταλική εφημερίδα, αφήνοντας υπόνοιες για τον χειρισμό της υπόθεσης από τους Βέλγους, γράφει ότι ο αδερφός της βελγίδας ευρωβουλευτή είναι κοντά στον ισχυρό πρώην πρωθυπουργό Ελιο ντι Ρούπο και ο πρώην σύζυγός της είναι παντρεμένος με τη νυν υπουργό Εξωτερικών.
Η αστυνομία διαβίβασε στον Κλεζ πριν από την παραίτησή του πληροφορίες για τις κινήσεις του Ούγκο Λεμέρ, συνεταίρου του γιου του. Ο Ούγκο Λεμέρ εμφανίστηκε στην υπόθεση Qatargate μέσω υποκλοπών από την κρατική ασφάλεια στο σπίτι του κύριου υπόπτου στην υπόθεση, Αντόνιο Παντσέρι. Σε ένα σημείωμα προς τον Κλεζ σχετικά με τις μετακινήσεις του Λεμέρ, η αστυνομία αναφέρει τα ακριβή στοιχεία όλων των συνταξιδιωτών του. Περιέργως, γράφει η Corriere, η αναφορά αυτή δεν συμπεριλήφθηκε από τον Κλεζ στα αρχεία παρά μόνο στις 19 Ιουλίου, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά τις πρώτες συλλήψεις. Στο σπίτι του Λεμέρ ανακαλύφθηκαν 280.000 ευρώ σε μετρητά, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε η μητέρα του υπέστησαν συνέπειες.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα θυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 η αστυνομία συνέλαβε τη γυναίκα και την κόρη του Παντσέρι στην Ιταλία για να πειστεί ο ίδιος στην ανάκρισή του από τις βελγικές αρχές. Εκείνος υποχωρεί, εμπλέκοντας αρχικά την Αρενά και τον Μαρκ Ταραμπέλα, έναν άλλο ευρωβουλευτή. Αυτό δεν είναι αρκετό για τους ανακριτές που απαιτούν και «άλλα ονόματα». Τότε συμβαίνει μια ανατροπή. Ο Παντσέρι εξαιρεί την Αρενά και εμπλέκει την Καϊλή καθώς και τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτζολίνο και Λάρα Κόμι.
Η ανατροπή αυτή γεννά αμφιβολίες σύμφωνα με την Corriere για την εγκυρότητα των κατηγοριών κατά της Καϊλή οι οποίες όπως αναφέρει δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί. Η Corriere σημειώνει πως το θέμα δεν είναι γιατί δεν εμπλέκεται η Αρενά, αλλά γιατί εμπλέκονται οι άλλοι, ξεκινώντας από την Καϊλή, η οποία κατέληξε στη φυλακή για ένα πολύ αμφίβολο «έγκλημα» καθώς η ίδια πάντοτε έλεγε ότι είδε τα χρήματα πρώτη φορά εκείνο το πρωί που συνελήφθη και ο Τζόρτζι, ο πρώην σύντροφός της.
Στα λεφτά υπάρχουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τζόρτζι, του συνεργάτη του Παντσέρι δηλαδή, όχι όμως και της Καϊλή. «Επομένως η Καϊλή δεν τα άγγιξε ποτέ» σημείωσαν οι Ιταλοί. Την ημέρα των συλλήψεων το διαμέρισμα της Καϊλή βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αν και δεν εθεωρείτο μέρος του «δικτύου Παντσέρι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News