314
Ο Κεν Γκρίφιν: ρεκόρ κερδών | REUTERS/Mike Blake/File Photo

16 δισ. δολάρια: η Citadel του Κεν Γκρίφιν έσπασε το ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 16:54
Ο Κεν Γκρίφιν: ρεκόρ κερδών
|REUTERS/Mike Blake/File Photo

16 δισ. δολάρια: η Citadel του Κεν Γκρίφιν έσπασε το ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 16:54

Μόλις έγινε το τελευταίο ρεκόρ στον κόσμο του χρήματος: τα hedge funds της Citadel έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών σε επίπεδο ετησίων κερδών, εξασφαλίζοντας στους επενδυτές κέρδη 16 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για επίτευγμα που οφείλεται σε έναν άνθρωπο, στον ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο, επικεφαλής των επενδύσεων και ιδιοκτήτη του 80% της Citadel, στον Κεν Γκρίφιν. Στην παρούσα συγκυρία, ο Γκρίφιν έκανε μία πολύ χρήσιμη για αυτόν πρόβλεψη εγκαίρως: διαισθάνθηκε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυκήσουν λόγω πληθωρισμού τα επιτόκια.

Ο δισεκατομμυριούχος Γκρίφιν, με προσωπική περιουσία αξίας 30 δισ. δολαρίων, 53ος στην κατάταξη Forbes 400 Scrooge of America, επανέλαβε την επιτυχία που είχε κάνει το 1987, όταν μόλις 19 ετών ίδρυσε το πρώτο hedge fund με τα χρήματα της γιαγιάς του. Και κατάφερε να κερδίσει εκεί που οι περισσότεροι έχασαν: στη «Μαύρη Δευτέρα» της Wall Street. (Η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 1987 έμεινε στη χρηματιστηριακή Ιστορία επειδή εκείνη την ημέρα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχασε 508 μονάδες – ήταν το μεγαλύτερο ημερήσιο κραχ που γνώρισε η Wall Street.)

Ο Γκρίφιν χαρακτηρίζεται από τα διεθνή Μέσα «ευεργέτης», «φιλάνθρωπος» και «συνεργάτης του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Είναι ένθερμος Ρεπουμπλικανός, όχι όμως πλέον και υποστηρικτής του Τραμπ. Στις εκλογές του 2020 μοίρασε 66 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2017 έδωσε και ένα εκατομμύριο δολάρια στο Ιδρυμα του Δημοκρατικού πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει δύο προσωπικά τζετ και σπίτια αξίας ενός δισ. δολαρίων. Διαθέτει αξιόλογη συλλογή έργων Τέχνης και υποστηρίζει οικονομικώς, με δωρεές, διάφορα μουσεία.

Γεννημένος στη Φλόριντα το 1968, είναι πατέρας τριών παιδιών, έχοντας πάρει δύο διαζύγια. Στα περίεργα πράγματα που συνοδεύουν το όνομά του περιλαμβάνεται και το εξής απίθανο: πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια και αγόρασε δύο εισιτήρια για το διαστημικό ταξίδι της Blue Origin, αλλά κατόπιν τα δώρισε. Τις σπουδές του τις έκανε στο Χάρβαρντ. Τη Citadel την ίδρυσε τη δεκαετία του ’90. Το 2017 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ του επέβαλε πρόστιμο 22,6 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...