Η CIA ξεκίνησε μια νέα απόπειρα στρατολόγησης πληροφοριοδοτών στην Κίνα, στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε μηνύματα στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα μανδαρινικά, τα φαρσί και τα κορεάτικα, δίνοντας οδηγίες στους χρήστες πώς να επικοινωνούν μαζί της με ασφάλεια.
Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι αυτή η πιο πρόσφατη καμπάνια έρχεται μετά από μια εκστρατεία στρατολόγησης Ρώσων στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τη CIA, στέφθηκε με επιτυχία. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι άτομα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα γνωρίζουν ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της CIA.
Τα μηνύματα στρατολόγησης, που δημοσιεύθηκαν σε πλατφόρμες όπως το X, το Facebook, το YouTube, το Instagram, το Telegram και το LinkedIn, καθώς και στο «σκοτεινό διαδίκτυο»– ζητούν ονόματα, τοποθεσίες και στοιχεία επικοινωνίας των ενδιαφερομένων.
Δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες, συμβουλεύουν τους χρήστες να επικοινωνήσουν με τη CIA μέσω του επίσημου ιστοτόπου της, χρησιμοποιώντας αξιόπιστα κρυπτογραφημένα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) ή ένα ανώνυμο πρόγραμμα περιήγησης γνωστό ως «δίκτυο Tor», το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για πρόσβαση στο σκοτεινό ίντερνετ.
«Δεν μπορώ να θυμηθώ κανένα είδος απόπειρας στρατολόγησης σαν αυτή, μέσω του YouTube και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – τουλάχιστον όχι στα κορεάτικα» λέει στο BBC ο Μέισον Ρίτσι, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών Χανκούκ της Σεούλ. «Προφανώς βασίζεται στην επιτυχία που είχαν στη Ρωσία, αλλά μάλλον ξεχνούν ότι οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».
Ο καθηγητής θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως στοχεύουν βορειοκορεάτες εμπόρους που περνούν ανεπίσημα τα σύνορα με την Κίνα και ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα VPN. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα «σκληρούς στόχους» όσον αφορά στη συλλογή πληροφοριών, δεδομένου του αυξημένου επιπέδου παρακολούθησης που χρησιμοποιούν αυτές οι χώρες για να εξουδετερώνουν τους πολιτικούς διαφωνούντες.
«Αυτή η προσπάθεια είναι ενδεικτική της προσαρμογής της CIA σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον αυξημένης κρατικής καταστολής και παγκόσμιας επιτήρησης» αναφέρεται στη δήλωση της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Αλλά ο καθηγητής Ρίτσι αμφισβητεί την αξία οποιασδήποτε πληροφορίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει η συγκεκριμένη καμπάνια.
«Υποθέτω ότι η CIA ξέρει τι κάνει, αλλά αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς τους δυσαρεστημένους πολίτες είναι αρκετά κοντά στην εξουσία και στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις» εξηγεί στο BBC. «Εν τούτοις, τουλάχιστον ρίχνει λίγη άμμο στα γρανάζια αυτών των επιχειρήσεων αντικατασκοπείας» προσθέτει.
Οι ηγέτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν πάρει θάρρος από την επιτυχημένη καμπάνια τους στη Ρωσία και είναι βέβαιοι ότι θα προσεγγίσουν αρκετούς δυσαρεστημένους πολίτες πρόθυμους να επικοινωνήσουν μαζί τους παρέχοντας πιθανώς χρήσιμες πληροφορίες. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και είναι απογοητευμένοι από το καθεστώς του προέδρου Σι στην Κίνα» εξηγεί στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Κοέν.
Ο Λιου Πενγκιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν «μια οργανωμένη και συστηματική» εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Κίνας. «Οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν εμπόδια ανάμεσα στον κινεζικό λαό και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ή να αποδυναμωθεί ο στενός δεσμός τους, θα αποτύχει αναπόφευκτα» αναφέρει σε δήλωσή του.
Με την ανάπτυξη μιας καμπάνιας σε τέτοια κλίμακα και σε τόσες χώρες, οι ΗΠΑ δίνουν μια σαφή ένδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις στα θέματα της εθνικής τους ασφάλειας, επισημαίνει ο καθηγητής Ρίτσι. «Η Αμερική είναι πλέον πεπεισμένη ότι δεν αντιμετωπίζει απλώς μια σειρά διμερών αντιπαραθέσεων με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά ότι απέναντί της βρίσκεται ένα αναδυόμενο μπλοκ, στα πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News