461
Η ζωόφιλη ντίβα και μία από τις φυλακισμένες στο Τρέντο αρκούδες | EPA/OLIVER WEIKEN και Centro Sociale Bruno

Η Μπριζίτ Μπαρντό έσωσε τρεις καφέ αρκούδες από το κλουβί!

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 19:55
Η ζωόφιλη ντίβα και μία από τις φυλακισμένες στο Τρέντο αρκούδες
|EPA/OLIVER WEIKEN και Centro Sociale Bruno

Η Μπριζίτ Μπαρντό έσωσε τρεις καφέ αρκούδες από το κλουβί!

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 19:55

Ηρθε η ώρα και οι αρκούδες της Δύσης να μάθουν τι εστί βαλκανικό βερίκοκο (ή «μακεδονική σαλάτα», όπως λένε οι Ιταλοί), δηλαδή να ανταμωθούν με αρκούδες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τα Σκόπια, ζώα σκληρότερα, που έχουν φάει τα πανηγύρια του Αίμου με το κουτάλι χορεύοντας καταπώς τους βαρούσε το ντέφι ο αρκουδιάρης.

Αυτή η σημαντική συνάντηση πολιτισμών θα πραγματοποιηθεί κοντά στη Σόφια, στο λεγόμενο «Dancing Bears Park Belitsa», κέντρο για άγρια ζώα το οποίο υποστηρίζεται και από το ίδρυμα της ζωόφιλης ντίβας του γαλλικού σινεμά Μπριζίτ Μπαρντό.

Η είδηση έρχεται από τον ιταλικό Βορρά και αφορά τρεις καφέ αρκούδες που κρατούνται σε κάποιο κέντρο τύπου «καταφυγίου» κοντά στο Τρέντο, ονόματι «Casteller», το οποίο όμως οι ντόπιοι οικολόγοι ακτιβιστές το χαρακτηρίζουν «φυλακή» και «σούπερ αηδιαστικό ζωολογικό κήπο». Καταγγέλλουν ότι τα υπερήφανα ζώα αναγκάζονται να διαβιούν «σε μία τρύπα φτιαγμένη από χάλυβα και μπετόν», σε κελιά λίγων τετραγωνικών.

Αρκούδα του Τρέντο μαραζώνει κλεισμένη σε ένα από τα κελιά του «Casteller»

Τέλος πάντων, η Μπαρντό έκανε την πρόταση την καλή, οι Ιταλοί μάλλον θέλουν να ξεφορτωθούν τα τρία ζόρικα αρκούδια που κρατούν στα κλουβιά, και η υπόθεση βαίνει προς αίσιο φινάλε.

Μάλιστα το πιο ωραίο από όλα είναι ότι μία αρκούδα από τις τρεις που θα βρουν την ελευθερία τους ανατολικότερα της Ιταλίας είναι ο διάσημος δραπέτης M49-Papillon (ή «Πεταλούδας»), ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο έπειτα από 42 ημέρες απηνούς καταδιώξεώς του από τους Ιταλούς του «Casteller» και απασχόλησε τον διεθνή Τύπο ως «η πλέον καταζητούμενη αρκούδα στην Ευρώπη».

Οταν με το καλό ανταμωθούν όλα μαζί τα αρκούδια, ιταλικά και βαλκανικά, και ανταλλάξουν πληροφορίες για τη ματαιότητα του βίου σε Δύση και Ανατολή, ο «Πεταλούδας» θα σταθμίσει τα πράγματα και θα δει αν θα δραπετεύσει και από το «Dancing Bears Park Belitsa». Πρέπει πάντως να το έχει μυριστεί ότι η ελευθερία στον κόσμο των διπόδων είναι σχετικό πράγμα, οπότε τελικά μετράς μόνο αν το κλουβί σου είναι κάπως στα μέτρα σου και αν σε κουτσοβολεύει. Τι να κάνουμε…

Πάντως η πονόψυχη Μπριζίτ στην επιστολή που έστειλε στο «Casteller» λέει ότι το βουλγαρικό κέντρο είναι «φυσική όαση» και εγγυάται διαμονή λουξ, πέντε αστέρων, μέσα σε δάση και φυλλώματα και ηλιόλουστα λιβάδια. Α, υπάρχουν και λίμνες για το αρκουδίσιο spa. Μακάρι. Αλλά ο «Πεταλούδας» θα κρίνει και θα αποφασίσει…

Από τη δική τους ακάματη ακτιβιστική σκοπιά, οι Ιταλοί του Centro Sociale Bruno, σε ανακοίνωσή τους με την οποία δεν αμφισβητούν την καλή πρόθεση της Μπαρντό, επισημαίνουν έναν «υπαρκτό» κίνδυνο: η εκκένωση των κλουβιών του «Casteller» θα τα ελευθερώσει και αυτά, ώστε να κλειστούν εκεί άλλα ζώα, την ερχόμενη άνοιξη όπως γράφουν, επισημαίνοντας και ότι «μετά το πολύ μακρινό ταξίδι τους» οι τρεις αρκούδες «θα κλειδωθούν ξανά, αλλά σε χώρο κάπως μεγαλύτερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...