Το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο πανεπιστήμιο της Δανίας. Ιδρύθηκε το 1479 -μετρά μια δοξασμένη ιστορία 530 χρόνων- έχει περισσότερους από 37.000 σπουδαστές και πάνω από 7.000 άτομα προσωπικό. Εχει αρκετά κτίρια διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Τα περισσότερα μαθήματα δίνονται στη δανέζικη γλώσσα, ενώ υπάρχουν και μερικά που γίνονται στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.
Οι σχολές του είναι οι εξής: Ιατρικής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Νομικής, Επιστημών της Ζωής, Φαρμακευτική, Θετικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών και Θεολογική.
Τώρα, έχει εντάξει στο πρόγραμμά του και ένα μάθημα με αντικείμενο την αμερικανίδα ποπ σταρ. Ηδη 75 σπουδαστές έχουν εγγραφεί προκειμένου να το παρακολουθήσουν.
Οπως μετέδωσε το ΒBC, το θέμα του θα είναι το «Beyonce, Gender and Race» και θα διδάσκεται με τον ίδιο τρόπο που διδάσκονται και άλλα πολιτιστικά μαθήματα όπως η όπερα, σύμφωνα με τη δανέζικη εφημερίδα Local. Δηλαδή, σπουδή με θεωρία και πρακτική.
Οταν διαβάσαμε για πρώτη φορά αυτή την είδηση θεωρήσαμε ότι ήταν έργο τρολ του Διαδικτύου, άλλη μια ωμή επίδειξη των fake news που κερνάνε «αρβύλες» την ενημέρωση. Επειτα, το είδαμε δημοσιευμένο και στην ιστοσελίδα του ίδιου του πανεπιστημίου! Εκτός κι αν πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησής μας.
Ο Ερικ Στέινσκογκ, καθηγητής αυτού του πανεπιστημίου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 της Δανίας ότι το έργο τής Μπιγιόνσε παρουσιάζει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.
«Στο μάθημα αυτό θα αναλύουμε τα τραγούδια και τα μουσικά βίντεό της. Θα υπάρξει εστίαση στο φύλο, τη σεξουαλικότητα και την καταγωγή», είπε.
«Ενας από τους στόχους (του μαθήματος) είναι να εισαγάγει τη μαύρη φεμινιστική σκέψη, η οποία δεν είναι γνωστή στη Σκανδιναβία. Θέλουμε να εξερευνήσουμε την ολότητα του φεμινισμού», δήλωσε ο ίδιος.
«Η Μπιγιόνσε είναι σημαντική για την κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ποπ καλλιτέχνιδες, γεγονός που την καθιστά σημαντική για την ανάλυση της σύγχρονης εποχής», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Αυτό το πανεπιστήμιο, πάντως, δεν είναι το πρώτο που ασχολείται με την 36χρονη σταρ, καθώς η διδασκαλία του έργου της ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσεϊ.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το 2015, ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης σε κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας, Μάντισον Μουρ, αποφάσισε να εντάξει στα σεμινάριά του -στο King’s College London’s- το «Πώς μπορείτε να γίνετε Μπιγιόνσε» – οδηγίες δηλαδή για το πώς μπορεί κάποιος καλλιτέχνης να κάνει την καριέρα της διάσημης ποπ σταρ! Μάλιστα, αποκάλυψε και κάποιες σημαντικές συμβουλές σε όσους θέλουν να μοιάσουν στην Μπιγιόνσε!
«Πρέπει να πιστεύετε στον εαυτό σας και να κάνετε ό,τι πρέπει για να κατακτήσετε τον στόχο σας. Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά η δουλειά είναι αυτή που σε πάει μπροστά». Το οποίο, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια.
Εννοείται ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα διαφωνήσουν με αυτή την απόφαση του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κι άλλοι τόσοι που θα λοιδορήσουν αυτή την απόφαση λέγοντας, περιπαικτικά, «τι έχετε την πρώτη ώρα εσείς; εμείς, θα έχουμε Μπιγιόνσε».
Ευτυχώς, όμως, θα υπάρξουν και εκείνοι που θα σταθούν στο ότι η τραγουδίστρια έχει ευρεία επιρροή στις μάζες, ενώ, πλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποδοχή, αλλά και την αναγνωρισιμότητά της, μπορώντας να διδάξει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα και δύναμη στον ακτιβισμό, υποστηρίζοντας τον φεμινισμό, διδάσκοντας την αποδοχή όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το χρώμα στο δέρμα τους, πέρα και έξω από την όποια σεξουαλική τους προτίμηση. Θυμίζοντας, ταυτόχρονα, μέσω της δικής της φιλανθρωπίας, ότι πρέπει να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας, ό,τι μπορούμε.
Προφανώς, έχουμε ακόμα να πάρουμε πολλά μαθήματα ζωής από την Μπιγιόνσε. Ναι, από την Μπιγιόνσε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News