Η περιγραφή είναι από τους Times του Λονδίνου: Ο Λαμίν Γιαμάλ είχε πλαγιοκοπήσει την άμυνα της Αλαβές, και είχε πλησιάσει το τέρμα της σε απόσταση βολής. Να σουτάρει, ή να πασάρει στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που καιροφυλακτούσε στο πίσω δοκάρι; Με την απειρία και τον παρορμητισμό της ηλικίας του, ο 16χρονος εξτρέμ της Μπαρτσελόνα προτίμησε να τελειώσει τη φάση μόνος του, προκαλώντας την οργή του πολωνού σούπερ-σταρ.
Ο 35χρονος Λεβαντόφσκι, που θα μπορούσε να είναι πατέρας του, δεν του το συγχώρησε. Του έβαλε τις φωνές, σε κοινή θέα. Υστερα, έκανε κάτι πολύ χειρότερο. Οταν ο Γιαμάλ τον πλησίασε και του έτεινε χείρα συγγνώμης, εκείνος τον αγνόησε επιδεικτικά. Τον προσπέρασε χωρίς, καν, να του ρίξει ένα βλέμμα. Ο πιτσιρικάς γύρισε το κεφάλι, ελπίζοντας ότι ο «Λέβα» είχε μετανιώσει για τη συμπεριφορά του. Αλλά όχι. Πάνω από τον δεξιό του ώμο, τον είδε να απομακρύνεται χωρίς να κοιτάξει πίσω.
🚨😬| Robert Lewandowski refused to high-5 Lamine Yamal today..
Only 16 years old, should Lewandowski be acting like this?
— TTS. (@TransferSector) November 12, 2023
Η Μπαρτσελόνα νίκησε δύσκολα (2-1), με ανατροπή, χάρη σε δυο γκολ του Λεβαντόφσκι, όμως στα social media δεν γράφτηκε ούτε ένας καλός λόγος γι’ αυτόν. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ήταν έξαλλοι με την αντίδρασή του στο «λάθος» του νεαρού συμπαίκτη του, την οποία η ABC χαρακτήρισε ως αλαζονική.
«Συμβαίνουν αυτά στα γήπεδα», δικαιολογήθηκε ο Λεβαντόφσκι, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός. «Ατύχημα ήταν…». Αλλά, όπως έγραψαν οι Times, το να κακομεταχειρίζεσαι ένα κόσμημα της Μασία -το πιο σπουδαίο ταλέντο που ανέδειξαν οι φημισμένες ποδοσφαιρικές ακαδημίες της Μπαρτσελόνα μετά τον Ανσού Φατί (2019)- είναι σαν να σπας ένα βάζο Μινγκ.
Η παραγωγή της Μασία υπήρξε, ανέκαθεν, πολύ σημαντική για τον οργανισμό της Μπαρτσελόνα. Σήμερα, ακόμη περισσότερο. Το «Νου Καμπ» δεν λειτουργεί, καθώς εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης. Η ομάδα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2020. Τα τεράστια χρέη του συλλόγου απαγορεύουν τις ακριβές μεταγραφές. Πλέον, η Βαρκελώνη δεν είναι ελκυστικός προορισμός για τα περιζήτητα ταλέντα – προτιμούν τη Ρεάλ Μαδρίτης και τα club της Πρέμιερ Λιγκ, ακόμη και τα μικρομεσαία. Η μόνη ελπίδα της «Μπάρτσα» για να ξαναζήσει τα πρόσφατα μεγαλεία της, είναι οι νεαροί που μαθητεύουν στη μεγάλη της μπάλας σχολή της.
Το επόμενο Σάββατο η Μασία θα γιορτάσει την 11η επέτειο της πιο περήφανης στιγμής της. Στις 25 Νοεμβρίου του 2012, στον εκτός έδρας αγώνα της Μπαρτσελόνα εναντίον της Λεβάντε, και οι 11 παίκτες της που παρατάχθηκαν στο τερέν, ήταν απόφοιτοι της Μασία. Ο Λιονέλ Μέσι. Οι Καταλανοί, Τσάβι, Κάρλες Πουγιόλ, Σέρχιο Μπουσκέτς, Ζεράρδ Πικέ και Βίκτορ Βαλντές. Οι… υιοθετημένοι, Αντρές Ινιέστα και Πέδρο. Την προηγούμενη τετραετία είχαν κατακτήσει όλοι μαζί δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών. Οι υπόλοιποι (Σεσκ Φάμπρεγκας, Τζόρντι Αλμπα) είχαν παίξει το πρώτο τους επαγγελματικό ματς σε άλλο σύλλογο, όμως προέρχονταν από τη Μασία. Εκείνη τη μέρα η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει με 4-0. Και εκείνη τη σεζόν είχε κατακτήσει τον τέταρτο τίτλο της στη Λα Λίγκα σε μια πενταετία.
Ο Ρίκι Πουίγκ, απόφοιτος της Μασία, ο οποίος πέρυσι πήρε μεταγραφή στη Λος Αντζελες Γκάλαξι, πόσταρε την έκπληξή του για το γεγονός ότι στον αγώνα εναντίον της Αλαβές η αρχική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα περιελάμβανε μόνο δυο απόφοιτους των ακαδημιών της. Δεν είναι ο μόνος που… τους μετράει σε κάθε ματς. Πολλοί, μάλιστα, πιστεύουν πως η παρακμή των τελευταίων ετών αποτελεί συνάρτηση της δραματικής μείωσης των «δικών της παιδιών» που καταφέρνουν να καθιερωθούν στην πρώτη ομάδα.
Υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η Μασία είχε… στερέψει. Αλλά εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως από τότε που ανέλαβε προπονητής ο Τσάβι, τα «προϊόντα» της εμφανίζονται στα γήπεδα, το ένα μετά το άλλο. Η εντύπωση ότι η παραγωγή ταλέντων έχει σταματήσει, είναι εσφαλμένη. Αυτό που έχει αλλάξει, σε σχέση με τις ένδοξες μέρες της Μπαρτσελόνα, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτοί οι πιτσιρικάδες όταν, πια, έχουν ωριμάσει.
Η περίπτωση του Φατί είναι χαρακτηριστική. Μετά τον παγκόσμιο ντόρο που προκάλεσαν οι πρώτες του εμφανίσεις, σήμερα, στα 21 του, παίζει δανεικός στην Μπράιτον. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα τον περιμένουν να επιστρέψει, όμως η διοίκηση του συλλόγου, όπως σημειώνουν οι Times, μάλλον θα προτιμούσε μια γενναιόδωρη προσφορά για να τον πουλήσει. Οχι, βεβαίως, με το ποσό που προβλέπει η ρήτρα εξαγοράς του (1 δισεκατομμύριο ευρώ), αλλά με τα εκατομμύρια που θα έφερναν στη Βαρκελώνη τον διάδοχο του Λεβαντόφσκι.
Στην Ευρώπη αγωνίζονται με μεγάλη επιτυχία αρκετοί μαθητές της Μασία, που δεν συνέχισαν στην Μπαρτσελόνα. Οπως ο 20χρονος Τσάβι Σίμονς, που τώρα διακρίνεται στη Λειψία, δανεικός από την Παρί Σεν-Ζερμέν. Οπως ο Αλεξ Γκριμάλντο, ο δυναμικός μπακ της πρωτοπόρου της Μπουντεσλίγκα, Μπάγιερ Λεβερκούζεν. Ή, όπως ο Μαρκ Κουκουρέγια, που πουλήθηκε στη Χετάφε με λιγότερα από 12 εκατ. ευρώ και, τρία καλοκαίρια αργότερα, κόστισε στην Τσέλσι 65 εκατομμύρια.
Η πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα μοιάζει, εδώ και αρκετό καιρό, με «βιτρίνα», στην οποία τα ταλέντα της Μασία εκτίθενται για να διαφημιστούν και να πουληθούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σύλλογος… σπάει τον κουμπαρά του, τονίζουν οι Times. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που εμποδίζει αυτά τα παιδιά να ακολουθήσουν τα χνάρια του Μέσι, του Ινιέστα, ή του Τσάβι, και να γίνουν οι επόμενοι «σούπερ-σταρ» της ομάδας τους.
Το επεισόδιο του Λεβαντόφσκι με τον Γιαμάλ συνέπεσε με τη μετάδοση, στη Rakuten TV, ενός ντοκιμαντέρ για τον Μπόγιαν Κρκιτς, τον πρώην επιθετικό της Μπαρτσελόνα (2007-2011), ο οποίος απομακρύνθηκε στα 21 του χρόνια και κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε άλλες ομάδες, κυρίως στην Στόουκ Σίτι. Οπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ενώ ήταν μόλις 17 ετών και ασφυκτιούσε στα αποδυτήρια, δίπλα σε «ιερά τέρατα» όπως ο Ροναλντίνιο, ο Τιερί Ανρί και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, κάποιοι στον σύλλογο άρχισαν να λένε πως δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες. «Προοριζόμουν να γίνω ο επόμενος Μέσι, όμως ποιος μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος;».
Στη σημερινή Μπαρτσελόνα, ο «επόμενος Μέσι» είναι ο Γιαμάλ. Ο οποίος, εκτός από το να δικαιώσει αυτή την ελπίδα, θα πρέπει να φροντίσει, να μην παίρνει πρωτοβουλίες που «τσατίζουν» τους παλιούς. Οπως συνέβη με τον Λεβαντόφσκι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News