Στο έκτακτο ΔΣ της Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Τετάρτης, ένα από τα θέματα της ατζέντας ήταν η εξασφάλιση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα της Καταλονίας, ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα ήταν είδηση, αν για την έκδοσή της δεν έπρεπε να εγγυηθούν με την προσωπική τους περιουσία όλοι οι σύμβουλοι. Πρωτάκουστο, απίστευτο για σύλλογο τέτοιου μεγέθους, που την περασμένη σεζόν (2022-2023) είχε ετήσιο μπάτζετ 1,255 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναγκαίο, όμως, για να προχωρήσει το club στη διαμόρφωση των ρόστερ του. Οχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ, και στις επαγγελματικές ομάδες όλων των σπορ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ίδιο ταμείο.
Είναι συνέπεια της αδυναμίας -μέχρι στιγμής- της Μπαρτσελόνα να μειώσει το μισθολογικό της μπάτζετ στον βαθμό που προέβλεπε το σχετικό πλάνο, το οποίο είχε εγκριθεί από τη La Liga. Τον περασμένο Φεβρουάριο, αμέσως μετά το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η διοργανώτρια Αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος όρισε, για κάθε μέλος της ξεχωριστά, ένα πλαφόν για τα έξοδα που αφορούν τις αποδοχές των παικτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέ Τέμπας, η Μπαρτσελόνα όφειλε να περικόψει αυτές τις δαπάνες κατά, περίπου, 200 εκατ. ευρώ. Παρά τις οδυνηρές αποφάσεις που πήρε ο σύλλογος (αποχωρίστηκε εμβληματικούς παίκτες, όπως ο Σέρχιο Μπουσκέτς και ο Τζόρντι Αλμπα, εγκατέλειψε το σχέδιο για την επιστροφή του Λιονέλ Μέσι, κλπ), δεν έχει κατορθώσει να «πιάσει» τον στόχο. Η La Liga ζήτησε ένα νέο πλάνο οικονομικής βιωσιμότητας, και την τραπεζική εγγύηση των 6,7 εκατ. ευρώ.
Η Μπαρτσελόνα περιμένει τώρα από τη La Liga να επικυρώσει τα νέα συμβόλαια που έχει συνυπογράψει με μια σειρά από ποδοσφαιριστές της (Ρόναλντ Αραούχο, Γκάβι, Σέρχι Ρομπέρτο, Μάρκος Αλόνσο, Ινάκι Ρένα), αλλά και τη μεταγραφή του Ιλκάι Γκιντογκάν – και όποιων άλλων παικτών, ενδεχομένως, αποκτηθούν. Πηγές του συλλόγου δήλωσαν στο Athletic ότι αυτό θα γίνει, έστω την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος (12 Αυγούστου), όπως συνέβη πέρυσι με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Ζιλ Κουντέ. Τίποτα, όμως, δεν είναι βέβαιο. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι του Γκιντογκάν φρόντισαν να συμπεριλάβουν στο συμβόλαιο του τουρκογερμανού μέσου έναν ασυνήθιστο όρο: αν η μεταγραφή του δεν έχει επικυρωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αυτομάτως θα μείνει ελεύθερος, εισπράττοντας ως αποζημίωση ολόκληρο το ποσό (9 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχεί στις αποδοχές του για την πρώτη του σεζόν στη Βαρκελώνη.
Η Μπαρτσελόνα πρέπει να πουλήσει παίκτες της, ή να τους παραχωρήσει με δανεισμό. Τον Ανσού Φατί, τον Φεράν Τόρες, τον Σαμουέλ Ουμτιτί, τον Κλεμέν Λενγκλέ, τον Σερτζίνο Ντεστ, τον Αλεξ Κογιάδο… Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες. Οι δυο πρώτοι δεν θέλουν να φύγουν, ενώ για τους υπόλοιπους, που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια του Τσάβι για την προσεχή σεζόν, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν ο σύλλογος καταφέρει να… τους ξεφορτωθεί, θα εξοικονομήσει, περίπου, 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στην ενημέρωση που έκανε προ ημερών στους εκπροσώπους των media ο αντιπρόεδρος, Εντουαρντ Ρομέου, υπεύθυνος για τα οικονομικά του συλλόγου, αποκάλυψε ότι το τεράστιο χρέος των 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η διοίκηση Λαπόρτα παρέλαβε τον Μάρτιο του 2021, δεν έχει μειωθεί. Ο κυριότερος λόγος, όπως εξήγησε, είναι «το κόστος των μεταγραφών που οφείλαμε να πραγματοποιήσουμε, προκειμένου η ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική». Υπήρξε, όμως, σημαντική πρόοδος στη μείωση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης. Από τα 708 εκατ. ευρώ, που ήταν πριν από δυο χρόνια, έπεσε στα 528 εκατ. ευρώ.
Την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το club, δείχνει η απόφαση του καλαθοσφαιριστή, Κέβιν Πάντερ, να αθετήσει την προφορική συμφωνία τους, και να υπογράψει νέο συμβόλαιο στην Παρτίζαν. Η ομάδα μπάσκετ της Μπαρτσελόνα παλεύει να μειώσει τον προϋπολογισμό της για το 2023-2024 κατά 8 έως 10 εκατ. ευρώ. Εδιωξε τον κόουτς, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και προσέλαβε στη θέση του τον Ρότζερ Γκριμάου, για να εξοικονομήσει (περίπου) ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ενας τέτοιος σύλλογος έφτασε στο σημείο να… μετράει και τα ψιλά. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα τμήματα, τόνισε ο Ρομέου. Ακόμη και τα πιο επιτυχημένα, όπως του ποδοσφαίρου γυναικών, που πέρυσι σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News