228
Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες μιλάει στη Γενική Διάσκεψη του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Νέα Υόρκη | Anna Moneymaker/Getty Images

Η Αβάνα αποκάλυψε δίκτυο στρατολόγησης Κουβανών για να πολεμήσουν με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 22:47
Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες μιλάει στη Γενική Διάσκεψη του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Νέα Υόρκη
|Anna Moneymaker/Getty Images

Η Αβάνα αποκάλυψε δίκτυο στρατολόγησης Κουβανών για να πολεμήσουν με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 22:47

Στην αποκάλυψη ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων που στοχεύει στη στρατολόγηση Κουβανών για να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προχώρησε τη Δευτέρα η κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες δήλωσε ότι οι Αρχές εργάζονται για την «εξουδετέρωση» του δικτύου, το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του τόσο στο νησί της Καραϊβικής όσο και στη Ρωσία. Οπως διευκρινίστηκε, το δικτύο επιχειρεί να στρατολογεί Κουβανούς στην Κούβα, αλλά και σε ρωσικά εδάφη.

«Η Κούβα έχει μια ρητώς εκπεφρασμένη θέση όσον αφορά τη χρήση μισθοφόρων… Η Κούβα δεν αποτελεί κομμάτι του ρωσο-ουκρανικού πολέμου», τονίζεται στο κυβερνητικό ανακοινωθέν.

Ο κουβανός ΥΠΕΞ δεν ανέφερε τίποτα για την πιθανότητα κάποιοι Κουβανοί να πολεμούν ήδη στην Ουκρανία στο πλευρό της Μόσχας, ούτε επιβεβαίωσε διασυνδέσεις του δικτύου με το Κρεμλίνο.

Τον περασμένο Μάιο, η ρωσική εφημερίδα Ryazan Gazette υποστήριξε ότι «αρκετοί κουβανοί πολίτες» είχαν προσχωρήσει στις ρωσικές δυνάμεις για να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο, δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν το κουβανικό ανακοινωθέν σχετίζεται με εκείνο το δημοσίευμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «αναστήσει» τις επί Ψυχρού Πολέμου σχέσεις μεταξύ της ολοένα πιο απομονωμένης διεθνώς Ρωσίας με την ολοένα φτωχότερη Κούβα. Η επίσημη ανακοίνωση του κουβανικού ΥΠΕΞ είναι μια σπάνια στιγμή έντασης μεταξύ των δύο παραδοσιακά συμμαχικών χωρών.

Οσο για τη Μόσχα, μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχε δοθεί κάποια απάντηση στους ισχυρισμούς της Αβάνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...