357
| In Time News / ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η ατζέντα και οι στόχοι της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 21:41
|In Time News / ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η ατζέντα και οι στόχοι της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2023, 21:41

Στην Αγκυρα μετέβη τo βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όπου και την Τρίτη θα έχει συνάντηση εργασίας με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Οπως ανακοινώθηκε, τo πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του κ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

19:00 – Αναχώρηση από Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

21:00 – Αφιξη στην Αγκυρα / Αεροδρόμιο Esenboğa

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου

10:00 – Αφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών – Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ – Φωτογραφία

10:05 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών

12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο

13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας

16:45 – Αναχώρηση από Αγκυρα

18:45 – Αφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Πρόκειται για το πρώτο βήμα του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, μιας διαδικασίας σαφώς αναβαθμισμένης σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια όταν οι δύο πλευρές συνομιλούσαν είτε στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών είτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πρώτος στόχος είναι να εμπεδωθεί αφενός ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, αφετέρου ότι περίοδος των τουρκικών προκλήσεων ανήκει στο παρελθόν. Σε γενικές γραμμές η διαδικασία του διαλόγου σε γενικές γραμμές διακρίνεται σε δύο σκέλη:

  • Το πρώτο έχει να κάνει με την προώθηση της «θετικής ατζέντας», ώστε να αναδειχθούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Τέτοιοι τομείς είναι η οικονομία, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
  • Το δεύτερο σκέλος, σαφώς δυσχερέστερο, έχει να κάνει με την οριοθέτηση ενός πλαισίου, τόσο χρονικού, όσο επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Καθώς τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι λίγο-πολύ γνωστά αναμένεται να αναζητηθεί ο τρόπος δια του οποίου θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανές συγκλίσεις.

Επιπλέον, θα διευθετηθούν και οι λεπτομέρειες για την επερχόμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (περισσότερα εδώ).

Στην Αθήνα υπάρχει μεν αισιοδοξία, αλλά και επιφυλακτικότητα, με τους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...