Σε φάση ταχείας επιδείνωσης βρίσκονται πλέον οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστρία. Η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συγκαλέσει διάσκεψη στη Βιέννη για το Προσφυγικό με παρόντες τους εκπροσώπους των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όχι της Ελλάδας, έχει εξοργίσει την Αθήνα.
Μόνο που τούτη η δυσθυμία δεν περιορίστηκε σε λεκτικούς σπινθήρες ή παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά εκφράστηκε με δύο διαβήματα που απέστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως η μη πρόσκληση της Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνάντηση χαρακτηρίζεται ως ενέργεια «μη φιλική».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην διάσκεψη της Βιέννης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες».
Η πλήρης δήλωση του Νίκου Κοτζιά είναι η εξής:
«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.
Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.
Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.
Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.
Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και ο έλληνας πρέσβης στην Αυστρία προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία λόγω της απόφασής της να μην καλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη για το Προσφυγικό.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.
«Οι συναντήσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών
Μουζάλας: «Εγινε πραξικόπημα»
Ομοίως λάβρος εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έβαλλε ευθέως εναντίον της Αυστρίας: «Λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «πραξικοπηματική ενέργεια» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία χθες (Δευτέρα) σφράγισε τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες.
Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.
«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ».
Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.
Κομισιόν: «Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα»
Από την μεριά της, η Κομισιόν δηλώνει ενήμερη, αλλά όχι προσκεκλημένη στη διάσκεψη στη Βιέννη. Αυτό τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Νατάσα Μπερτό, η οποία είναι υπεύθυνη για την μετανάστευση.
Η κυρία Μπερτό τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη στη θέση της πως είναι αναγκαίο όλες οι χώρες που μοιράζονται τα βάρη των μεταναστευτικών ροών να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στα σύνορα της Ελλάδας, η εκπρόσωπος τόνισε πως από την πλευρά της Επιτροπής «πλέον με την σύσφιξη των ελέγχων στις Βαλκανικές οδούς, η προτεραιότητά της Επιτροπής είναι τώρα η πρόληψη οποιουδήποτε ανθρωπιστικού προβλήματος». Η εκπρόσωπος συνέχιζε λέγοντας πως η Επιτροπή έχει στείλει εκπροσώπους της στην Ελλάδα για να ερευνήσουν ποιες είναι οι ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στις επόμενες ημέρες και να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Καμμένος: «H Τουρκία υπονομεύει εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ»
Μια άλλη διάσταση του θέματος εξέθεσε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κατηγορώντας την Τουρκία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη σχετική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. «Εστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως ζητεί να υπάρξει νατοϊκή δύναμη ανατολικά των ελληνικών νησιών. Οπως είπε, η Αγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα νατοϊκά πλοία. «Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πληροφορία ότι η Αγκυρα μπλοκάρει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, μη αποδεχόμενη την επιστροφή των μεταναστών και προσφύγων στο έδαφός της.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί προβάλλει αντιρρήσεις η Τουρκία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News