712
«Το φιλί», έργο του Ηλία Παπαηλιάκη, στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο | Facebook/ Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation/ Studio On/ Stelios Tzetzias

Η Αθήνα απέκτησε το «φιλί» της, ύψους 22 μέτρων

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 17:36
«Το φιλί», έργο του Ηλία Παπαηλιάκη, στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο
|Facebook/ Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation/ Studio On/ Stelios Tzetzias

Η Αθήνα απέκτησε το «φιλί» της, ύψους 22 μέτρων

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 17:36

Πόσο μας λείπει το φιλί; Πάντα. Στην εποχή της μάσκας; Ακόμα περισσότερο. Η Αθήνα απέκτησε το δικό της –ένα φιλί 22 μέτρων, έργο του διεθνούς φήμης εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν τη Δευτέρα.

Το έργο, δύο φιγούρες σε αδρές κόκκινες γραμμές, πάνω στον πλαϊνό τοίχο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην οδό Γιατράκου, δεσπόζει στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο –και είναι το πρώτο από μια σειρά τέτοιων έργων, που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας, σε μια συνομιλία μεταξύ τέχνης και πολιτών, μια ταλάντευση μεταξύ του μόνιμου και της φευγαλέας καθημερινότητας.

Ενα βαθιά ανθρωποκεντρικό, εύκολα κατανοητό και ταυτόχρονα σύνθετο έργο, «Το φιλί» μετατράπηκε σε μια σύγχρονη τοιχογραφία για μια σύγχρονη πόλη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #OnAthens του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

«“Το φιλί” εκπέμπει ζωή και αισιοδοξία και “ασπάζεται” από σήμερα περαστικούς και κατοίκους, τονίζοντας την αξία της ανθρώπινης επαφής, ακόμη και σε καιρούς απομόνωσης, όπως αυτή που διανύουμε», ανέφεραν από το Ιδρυμα Ωνάση.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, είπε: «Το έργο εκφράζει μια ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή δύο ανθρώπων. Ο έρωτας, η επιθυμία, η τρυφερότητα, η εγγύτητα, η αναγνώριση του άλλου είναι μερικά από τα θέματα που διαπραγματεύομαι με λίγες γραμμές. Η παρουσίαση του έργου στον δημόσιο χώρο, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου για μια πόλη πρόσφορη στη συνεύρεση και στη συνάντηση. Μια πόλη με συναισθήματα».

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης μπροστά από το έργο του (Παύλος Φυσάκης/Facebook/Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation)

Για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, σημείωσε:

«Το Ίδρυμα Ωνάση προτείνει μια σειρά έργων για να ακουμπάμε και να ξεκουράζουμε το βλέμμα μας. Έργα παρηγορητικά που έρχονται ως παύση. Σε γειτονιές που έχουν ανάγκη από ανάσες. Έργα που δεν λειτουργούν μόνο διακοσμητικά, αλλά εγείρουν συναισθήματα και συζητήσεις, που έρχονται για να φωτίσουν κόγχες και σημεία τα οποία ίσως να μη προσέχαμε ποτέ. Έργα σύγχρονα που συντονίζονται με το παρόν. Άλλωστε, αυτό σημαίνει σύγχρονος πολιτισμός. Πολιτισμός συγχρονισμένος με τους καιρούς, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Αυτή την περίοδο, έχουμε ανάγκη από τρυφερότητα, από αισιοδοξία, από την άρρητη συνάντηση των ανθρώπων, με σημείο επαφής την ίδια την επαφή και το συναίσθημα. Ξεκινάμε με “Το φιλί” του Ηλία Παπαηλιάκη, ενός καλλιτέχνη με μεγάλη διαδρομή, με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, έργα του οποίου ανήκουν και στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση. Και ξεκινάμε στην πλατεία Αυδή, μια πλατεία όπου όλοι μας έχουμε συναντηθεί για να δούμε φίλους, για να γελάσουμε, για να εξομολογηθούμε προσωπικές ιστορίες. Εκεί, στο κέντρο του Μεταξουργείου, σε μια περιοχή με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, μια περιοχή που ενώνει την αρχαία με την παλιά Αθήνα και τη σύγχρονη πολιτισμική Αθήνα, μια περιοχή που έχουν δοθεί πολλά φιλιά και σύντομα ελπίζουμε θα ξαναδοθούν.

»Ολη η διαδικασία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων υπήρξε υποδειγματική. Αυτό που μας συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η θετική στάση των ενοίκων της ίδιας της πολυκατοικίας. Η συνάδελφός μας, Μαρία Βασαριώτου, υπεύθυνη παραγωγής για το έργο, ήταν παρούσα στις συνελεύσεις της πολυκατοικίας και έζησε αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως “αληθινή αθηναϊκή στιγμή”.

»Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε όσους κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, εκείνους που τους αρέσει να τριγυρίζουν και να πλανώνται στην πόλη, εκείνους που –όταν τελειώσει όλο αυτό– θα κανονίζουν για ένα ποτό στο Μεταξουργείο, να δίνουν ραντεβού μπροστά στο “Φιλί”. Όπως συμβαίνει και με το “Φιλί” του Ροντέν στο κτίριο της Στέγης. Ελπίζουμε πως κάποιοι θα φιληθούν εδώ για πρώτη φορά».

Η Αθήνα συνιστά τον πυρήνα των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση: ο συνδυασμός πόλης και πολιτισμού, ο πολίτης ως δημιουργός και ο δημιουργός ως πολίτης για μια πόλη με συναισθήματα. Με μια σειρά από υπαίθρια έργα που διεγείρουν τη σχέση των κατοίκων και των επισκεπτών με το περιβάλλον, την τοποθεσία, το χθες και, κυρίως, το σήμερα της πόλης, το Ίδρυμα Ωνάση επιδιώκει να αναδείξει μια εκ νέου σύνδεση, έναν «συντονισμό» με την πόλη, με αναφορά στις έννοιες της περιπλάνησης και της συνάντησης, της χαράς και της ενσυναίσθησης.

Η σειρά έργων που διαπερνούν τον ιστό της πόλης, αναγεννώντας σε τοίχους σπουδαία έργα σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων σε μεγάλη κλίμακα, εγκαινιάζεται με την τοιχογραφία «Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...