435
Δρόμος στους Αμπελόκηπους μετά από την καταιγίδα της Τρίτης | Forecast Weather Greece

Η Atena «βούλιαξε» την Αττική «μέσα σε λίγα λεπτά»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 22:00
Δρόμος στους Αμπελόκηπους μετά από την καταιγίδα της Τρίτης
|Forecast Weather Greece

Η Atena «βούλιαξε» την Αττική «μέσα σε λίγα λεπτά»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 22:00

Στην Αττική «έφτασε» το απόγευμα της Τρίτης η κακοκαιρία «Atena», με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να «πνίγουν» δρόμους σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικές των προβλημάτων που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τις παθογένειες των υποδομών στην πρωτεύουσα και τα προάστια, οι εικόνες και τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.

Σε πολλές από τις αναρτήσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το φαινόμενο αναφέρεται πως η ισχυρή βροχόπτωση κράτησε μόνο «λίγα λεπτά», κατά τόπους, τα οποία ήταν αρκετά ωστόσο για να πλημμυρίσουν δρόμοι και πεζοδρόμια.

Ηταν χαρακτηριστικό, δε, πως από τις 17.30, οπότε και ξεκίνησαν τα φαινόμενα, μέχρι τις 19.30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 47 κλήσεις για την Αττική, κυρίως από περιοχές του δήμου Αθηναίων (Πατήσια- Κυψέλη), αλλά και από Ψυχικό και Γαλάτσι.

Από αυτές οι 34 κλήσεις ήταν για αντλήσεις υδάτων, οι επτά για κοπές δέντρων και οι πέντε για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης στην Αττική κατατάχθηκε στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης, η κακοκαιρία «Atena» αναμενόταν να κινηθεί ανατολικά και να επηρεάσει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια).

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

2. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

3. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Κεντρική φωτογραφία: Forecast Weather Greece

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...