388
Στη Μαρμπέγια, το ανδαλουσιάνικο θέρετρο της Costa del Sol, στα νότια της χώρας, μόνο το 2% της ακτογραμμής είναι απαλλαγμένο από κτίρια | Shutterstock

«Η άσχημη Ισπανία»: Πώς η άναρχη δόμηση κατέστρεψε έναν αγαπημένο προορισμό

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 16:13
Στη Μαρμπέγια, το ανδαλουσιάνικο θέρετρο της Costa del Sol, στα νότια της χώρας, μόνο το 2% της ακτογραμμής είναι απαλλαγμένο από κτίρια
|Shutterstock

«Η άσχημη Ισπανία»: Πώς η άναρχη δόμηση κατέστρεψε έναν αγαπημένο προορισμό

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 16:13

Ο ευρύς κατάλογος των αρχιτεκτονικών θαυμάτων της Ισπανίας, όπως το παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα ή η Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, δεν «καλύπτει» τις επικριτικές φωνές για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, η οποία, για κάποιους, ισοδυναμεί μάλιστα με «πολιτιστική καταστροφή».

Οπως δήλωσε ο Aντρές Ρούμπιο, ο οποίος υπήρξε επί σχεδόν 20 χρόνια υπεύθυνος του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ στην El Pais, τα περίχωρα των ισπανικών πόλεων μπορεί συχνά να είναι φρικτά. «Επρεπε να κόψουμε τις φωτογραφίες, για να κρύψουμε την ασχήμια», ανέφερε σε σχόλιό του για την αστική εξάπλωση που ακολούθησε τη δικτατορία του Φράνκο.

«Αυτό δεν συνέβαινε όταν είχαμε να κάνουμε με φωτογραφίες από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία ή την Ιταλία. Αναρωτήθηκα γιατί συμβαίνει αυτό και άρχισα να ερευνώ και να αναλύω τα αίτια», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Το αποτέλεσμα της εργασίας του είναι το νέο βιβλίο του, «España Fea» («Ασχημη Ισπανία»), που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι επισκέπτες στις πόλεις της Ισπανίας θα παρατηρήσουν συχνά ότι μια γοητευτική ιστορική συνοικία δίνει τη θέση της σε άσχημες πολυκατοικίες ή σε νέους ουρανοξύστες. «Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πολεοδομικού σχεδίου», σύμφωνα με τον Rubio, τις δηλώσεις του οποίου φιλοξένησαν οι Times.

«Αυτή είναι η τραγωδία της Ισπανίας – οι σκεπτόμενοι με γνώμονα τον πολεοδομικό σχεδιασμό παραμερίστηκαν. Δόθηκε εξουσία στους κατασκευαστές ακινήτων, που σκέφτονται μόνο τα κέρδη», πρόσθεσε.

Στην Τενερίφη, στα Κανάρια νησιά, οι κατασκευαστές έχουν βιάσει τη φύση…

Ο Ρούμπιο επικαλείται ως παράδειγμα την περιοχή Μαρμπέγια, στα νότια της χώρας, όπου μόνο το 2% της ακτογραμμής είναι απαλλαγμένο από κτίρια. «Προσπαθούν να χτίσουν και σε αυτό το 2% – και θα το κάνουν», ισχυρίστηκε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στο «χάος» που επικρατεί «εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου», ενώ πίστωσε την έλλειψη αυτή στον Φελίπε Γκονζάλες, τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας από το 1982 έως το 1996, και του διαδόχου του, Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, από το Λαϊκό Κόμμα.

Εξαίρεση του κανόνα στον οποίο αναφέρεται το βιβλίο φαίνεται ότι αποτελεί η πόλη Μπενιδόρμ, που αρέσει πολύ στον δημοσιογράφο και συγγραφέα. «Οι ουρανοξύστες είναι πολύ ωραίοι. Σέβονται τον μοντερνισμό και μερικοί είναι κομψοί».

Αποψη παραλίας στην Μπενιδόρμ, κοντά στο Αλικάντε, στα νοτιοδυτικά, ένα από τα λίγα μέρη στην Ισπανία όπου η σύγχρονη αστική δόμηση σέβεται το περιβάλλον, κατά τον Andrés Rubio | EPA/MORELL

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...