684
H Γουέντι Σέρμαν στο περιθώριο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στο αρχηγείο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Η «ασημένια αλεπού» εναντίον (και) της «ρωσικής αρκούδας»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 20:15
H Γουέντι Σέρμαν στο περιθώριο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στο αρχηγείο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Η «ασημένια αλεπού» εναντίον (και) της «ρωσικής αρκούδας»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 20:15

Η Γουέντι Σέρμαν είναι μία από τις πλέον ισχυρές διπλωματικές προσωπικότητες παγκοσμίως και γνωστή με το… χαϊδευτικό της, το παρατσούκλι «ασημένια αλεπού» («silver fox») λόγω της λευκής κόμης της αλλά και του έξυπνου στυλ της στις διαπραγματεύσεις προς επίτευξιν κάποιας συμφωνίας. Είναι αμερικανίδα πολιτικός, βέβαια, και το πρόσωπο που ηγείται της αμερικανικής πλευράς στις συνομιλίες με τους Ρώσους για το Ουκρανικό. Τις συστάσεις στο ευρύτερο κοινό έκανε το BBC.

Η Σέρμαν, ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εχει ήδη συναντηθεί με τους ρώσους διπλωματικούς αυτήν την εβδομάδα, με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη κάποιας ειρηνικής λύσης για την Ουκρανία, αφού για την επιρροή στο συγκεκριμένο τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης, που κάποτε ανήκε στη Σοβιετική Ενωση, τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία προτίθενται να δώσουν «τον υπέρ πάντων αγώνα», αναίμακτα όμως.

Βλέποντας έτσι τα πράγματα, το ΒΒC έγραψε ότι ο Πούτιν έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους για εισβολή και προκαλώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης. Στην παρούσα φάση, ο στόχος της αμερικανικής πλευράς είναι η εκτόνωση της κατάστασης μέσω διαπραγματεύσεων – και για αυτόν τον λόγο ο Λευκός Οίκος έριξε στη διπλωματική μάχη το καλό χαρτί, τη Σέρμαν.

Θέλουν εγγυήσεις οι Ρώσοι

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους είναι, όπως μετέδωσε και το BBC, ιδιαίτερα εξαντλητικές. Η Σέρμαν πρέπει να επιστρατεύσει όλη τη μαεστρία της, όλα τα διπλωματικά κόλπα της, ώστε να πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την αποτροπή ενός νέου μεγάλου πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

 

Οι Ρώσοι έχουν έναν σαφή κατάλογο απαιτήσεων. Το «ζουμί» είναι δύο πράγματα: πρώτον, οι αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν θα επεκταθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και, δεύτερον, οι Ρώσοι ζητούν από τις ΗΠΑ την εγγύησή τους ότι η Ουκρανία αποκλείεται να ενταχθεί μελλοντικώς στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ρώσων έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Η Σέρμαν όμως αισιοδοξεί ότι η αντίσταση που προβάλλει η ίδια και η αμερικανική αντιπροσωπεία θα καρποφορήσει.

Με Κλίντον, Ομπάμα και Μπάιντεν

Το παρελθόν της Σέρμαν στη διπλωματία επιπέδου είναι εγγύηση για την υψηλή απόδοσή της και στο σημερινό πρόβλημα. Την πρώτη πολιτική θέση της την έλαβε στην κυβέρνηση Κλίντον, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων.

Επί προεδρίας Κλίντον, λοιπόν, η Σέρμαν προσπάθησε να συνάψει μια συμφωνία με τους Βορειοκορεάτες η οποία είχε σχεδιαστεί (από τις ΗΠΑ) με στόχο να τερματιστεί η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της ασιατικής χώρας.

Το 2011, επί προεδρίας Ομπάμα, η Σέρμαν ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας στις συνομιλίες με το Ιράν οι οποίες αφορούσαν το δικό του πυρηνικό πρότζεκτ. Τελικά η «αλεπού» βοήθησε στη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των «5+1», δηλαδή μεταξύ του ισλαμικού κράτους και των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και Γερμανίας. (Βέβαια, η συγκεκριμένη συμφωνία παραπαίει πια, ωστόσο επί προεδρίας Μπάιντεν άρχισαν νέες επαφές ώστε να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν.)

Σοκαρίστηκαν οι μουλάδες

Η επαφή της με το (προκατειλημμένο απέναντι στις γυναίκες) πολιτικό προσωπικό των μουλάδων έχει χαριτωμένο παρασκήνιο, το οποίο αποκάλυψε η ίδια η Σέρμαν: «Οταν κάθισα απέναντι από τους Ιρανούς, ήμουν οι ΗΠΑ και όχι μία οποιαδήποτε γυναίκα. Ως γυναίκα μπορώ να πω και κάποια πράγματα με τρόπο, να μη φαίνονται τόσο σκληρά. Οταν όμως σκληραίνω στα αλήθεια, αυτό κάνει μεγάλη εντύπωση. Για εκείνους ήταν κάτι το απροσδόκητο».

Το… αντίδωρο, ας πούμε, των Ιρανών στη Σέρμαν για τις… περιποιήσεις της ήταν το παρατσούκλι που της κόλλησαν – διότι αυτοί εφηύραν το περιβόητο «αλεπού», λόγω της δύσκολης προσέγγισής της στο τραπέζι των μεταξύ τους συνομιλιών. Οι συνάδελφοί της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενστερνίστηκαν τον χαρακτηρισμό των Ιρανών και, κατόπιν, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν τη φράση «silver fox»…

Σεβασμός απ’ όλους

Οσοι διπλωμάτες, όχι μόνο Αμερικανοί, έχουν συνεργαστεί μαζί της λένε ότι πρόκειται για μία γυναίκα που προσέχει την εμφάνισή της, παρά την αυστηρότητα των εκάστοτε διαβουλεύσεων και, αν θέλετε, παρά τα 72 χρόνια της: «Ποτέ δεν πετάει καμιά τρίχα από τα μαλλιά της» είπε ένας βρετανός διπλωμάτης που την έχει συναναστραφεί στην εργασία, συνδυάζοντας στον λόγο του κυριολεξία και μεταφορά και μετατρέποντας έτσι τα μαλλιά της Σέρμαν σε σύμβολο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...