597
Ελεύθεροι σκοπευτές λαμβάνουν θέσεις λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια | EPA/DAVID MAXWELL

Η απόπειρα κατά του Τραμπ και οι ιρανικές απειλές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 10:37
Ελεύθεροι σκοπευτές λαμβάνουν θέσεις λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια
|EPA/DAVID MAXWELL

Η απόπειρα κατά του Τραμπ και οι ιρανικές απειλές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 10:37

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ για μια «απροσδιόριστη απειλή» κατά του Ντόναλντ Τραμπ από το Ιράν, πριν από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου το Σάββατο, αν και πιστεύεται ότι η απόπειρα στην Πενσυλβάνια δεν σχετίζεται με ιρανική συνωμοσία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Πληροφοριών, όπως γράφει η Washington Post, έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι το Ιράν μπορεί να επιδιώξει να εκδικηθεί για τον θάνατο του ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη, το 2020, κατ΄εντολήν του Τραμπ.

Μόλις έλαβαν την προειδοποίηση, οι Μυστικές Υπηρεσίες  ενίσχυσαν την προστασία του Τραμπ, δήλωσε ανωνύμως στην Post ένας αξιωματούχος εθνικής ασφαλείας. Ωστόσο, οι όποιες προσαρμογές έγιναν, δεν εμπόδισαν τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς να ανέβει σε μια ταράτσα κοντά σε μια προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ και να πυροβολήσει εναντίον του πρώην προέδρου.

Οι Αρχές δεν έχουν εντοπίσει καμία συσχέτιση του δράστη με οποιονδήποτε συνεργό, αλλοδαπό ή ημεδαπό, δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον. Η ιρανική απειλή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN.

«Οπως έχουμε πει πολλές φορές, παρακολουθούμε τις ιρανικές απειλές εναντίον πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ εδώ και χρόνια, καθώς χρονολογούνται από την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε η Γουάτσον. «Αυτές οι απειλές προκύπτουν από την επιθυμία του Ιράν να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας υψίστης προτεραιότητας».

Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν σημάνει συναγερμό εδώ πάνω από δύο χρόνια σχετικά με ιρανικές συνωμοσίες που στοχεύουν να βλάψουν νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ, καθώς και εναντίον ιρανών πολιτικών ακτιβιστών που ζουν εκτός της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του Ιράν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πληρεξούσιους για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κλέφτες, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες, προκειμένου αυτοί να εκτελούν σχέδια δολοφονίας.

Αυτή η τακτική πιθανότατα οδήγησε κάποιες επιχειρήσεις στην αποτυχία, είπαν στην Post αξιωματούχοι, εξηγώντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληρωμένοι δολοφόνοι φαίνεται ότι έκαναν πίσω και δεν εκτέλεσαν ποτέ τις εντολές.

Η Ετήσια Εκτίμηση Απειλών των υπηρεσιών πληροφοριών, τον Φεβρουάριο του 2024, σημείωσε ότι το Ιράν «επιδιώκει να στοχεύσει πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί».

Το 2022, η διευθύντρια της Αμερικανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Κριστίν Αμπιζαΐντ, είχε επισημάνει ότι το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια ότι θα διεξάγει δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίον του Τραμπ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ως μέρος της απάντησης στις απειλές του Ιράν, οι ΗΠΑ «επένδυσαν σοβαρούς πόρους για την απόκτηση πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με αυτές τις απειλές, παρακολουθώντας τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις απειλές, ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας των πιθανών στόχων και προειδοποιώντας άμεσα το Ιράν».

Η απάντηση του Ιράν

Το Ιράν απορρίπτει τις «κακόβουλες» και «μεροληπτικές» κατηγορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για ανάμειξη της Τεχεράνης στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, απάντησαν αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη «απορρίπτει σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στην πρόσφατη επίθεση με όπλο κατά του Τραμπ και θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν μεροληπτικούς πολιτικούς στόχους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Προηγουμένως, η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ είχε επίσης χαρακτηρίσει «αβάσιμες» και «κακόβουλες» τις κατηγορίες με στόχο την Τεχεράνη.

«Για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ο Τραμπ είναι εγκληματίας ο οποίος πρέπει να διωχθεί και να καταδικαστεί ενώπιον δικαστηρίου επειδή διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί», ανέφερε η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ σε δήλωσή της. Πρόσθεσε πως το Ιράν «έχει επιλέξει τη νομική οδό» προκειμένου να λογοδοτήσει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...