«Ως προς το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών έχω τοποθετηθεί επί της αρχής και με σαφήνεια, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα αρμοδιοτήτων μου». Αυτή την απάντηση έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ), οι οποίες είχαν ζητήσει, με κοινή επιστολή τους, την παρέμβασή της με αφορμή τις «πληροφορίες περί παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών αλλά και δημοσιογράφων».
«Η διρεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται πλέον ενώπιων των δικαστικών Αρχών», προσέθεσε στη δική της, απαντητική επιστολή η κυρία Σακελλαροπούλου.
Ακολουθεί η επιστολή της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αναρτήθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ:
Από την πλευρά τους, η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσιογραφικού κλάδου είχαν ζητήσει την παρέμβαση της κυρίας Σακελλαροπούλου, «προκειμένου όλοι οι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι η ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση των όποιων ευθυνών πρέπει να καταστούν άμεση προτεραιότητα, για να μην υπάρχει καμία σκιά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας τους».
Ωστόσο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πράγματει λάβει θέση για το θέμα των υποκλοπών –πάντα στο ορισμπένο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως τόνισε στους συνδικαλιστές–, ήδη από τον Αύγουστο, στη σκιά των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει, με δήλωσή της, ότι η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. «Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις», είχε προσθέσει, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:
«Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς».
Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε κλείσει τη σχετική δήλωσή της επισημαίνοντας, τέλος, ότι «ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News