630
Ο Τακαγιούκι Τανούκα, πατέρας του παιδιού, λίγο πριν ξεσπάσει σε κλάματα μπροστά στις κάμερες | Kyodo/via REUTERS

Eγκλημα και τιμωρία στην Ιαπωνία για τους γονείς που εγκατέλειψαν το παιδί τους στο δάσος

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 11:38
Ο Τακαγιούκι Τανούκα, πατέρας του παιδιού, λίγο πριν ξεσπάσει σε κλάματα μπροστά στις κάμερες
|Kyodo/via REUTERS

Eγκλημα και τιμωρία στην Ιαπωνία για τους γονείς που εγκατέλειψαν το παιδί τους στο δάσος

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 11:38

Ας πάρουμε την ιστορία ανάποδα, από το τέλος προς την αρχή και ας βγάλει ο καθένας από όλους μας τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Ιάπωνας που αγνοούταν για έξι ημέρες βρέθηκε. Βρέθηκε σε μία εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση, στη μέση ενός δάσους. Λεπτομέρεια που κάνει όλη τη διαφορά: ο Ιάπωνας της ιστορίας είναι παιδί επτά ετών και δεν χάθηκε μόνο του. Το άφησαν οι γονείς του στο δάσος – όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν και πολλές αρκούδες – μόνο και μόνο για να… βάλει μυαλό.

Ας θυμηθούμε την ιστορία και τι μάθαμε όλες τις προηγούμενες ημέρες, πριν μιλήσουμε για τα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο μικρός Γιαμάτο Τανούκα βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση. Πρόκειται για το επτάχρονο αγόρι που οι γονείς του τον είχαν αφήσει στο δάσος το περασμένο Σάββατο «για τιμωρία», επειδή πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα.

2500
Η εικόνα του επτάχρονου Γιαμάτο που μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο μικρός Γιαμάτο είναι καλά στην υγεία του και έχει μόνο μερικές αμυχές. Αν και δεν είχε πρόσβαση σε φαγητό αυτές τις επτά ημέρες φαίνεται ότι είχε πρόσβαση σε νερό. «Ηταν εξαιρετικά ήρεμος δεδομένου ότι ήταν μόνος του για επτά ημέρες. Δεν ήταν καθόλου πανικόβλητος» δήλωσε γιατρός που τον εξέτασε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo το αγόρι βρήκαν στρατιώτες που συμμετείχαν σε έρευνες σε μια απόσταση περίπου 5χλμ. από το σημείο όπου το είχαν αφήσει οι γονείς του.

928
Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, οι γονείς άφησαν το παιδί τους στο σημείο Α και αυτό βρέθηκε στο σημείο Β. Τα δύο σημεία απέχουν πέντε χιλιόμετρα μεταξύ τους

Κι ας δούμε τώρα το παρασκήνιο. Γιατί έγιναν όλα τα παραπάνω.

Το παιδί εξαφανίστηκε το περασμένο Σάββατο, αφού οι γονείς του, όπως είπαν, τον ανάγκασαν να βγει από το αυτοκίνητό τους στο δρόμο σε ένα βουνό για να τον τιμωρήσουν επειδή δεν τους υπάκουγε. Οι γονείς του είπαν αρχικά στην αστυνομία ότι ο γιος τους είχε χαθεί ενώ η οικογένεια βρίσκονταν σε πεζοπορία για να μαζέψει άγρια χόρτα, αλλά αργότερα ομολόγησαν ότι είχαν θυμώσει μαζί του γιατί πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι πρωτάκουστα. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θεωρείται ιδιαίτερα σύνηθες οι γονείς να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους με τρόπο που στα δικά μας μάτια φαίνεται βάναυσος. Το να μάθει ένα παιδί από μικρή ηλικία το πώς να βοηθά τον ίδιο του τον εαυτό, το πώς θα βρει και θα κερδίσει μόνο του τα προς το ζην, αλλά και το πώς θα τα βγάλει πέρα κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι κάτι που αρκετοί γονείς επιδιώκουν. Ωστόσο, ο τρόπος που γίνεται αυτό, η μεθοδολογία η οποία ακολουθείται διαφέρει σημαντικά με τα όσα γίνονται σε Ευρώπη και Αμερική.

Δείτε για παράδειγμα το παρακάτω video.

«Η αυστηρή συμπεριφορά μου προκάλεσε πόνο στο παιδί μου και πραγματικά λυπάμαι γι αυτό. Το πρώτο πράγμα που του είπα με το που τον βρήκαμε ήταν πως λυπάμαι για τον πόνο που του προκαλέσαμε. Τον μεγαλώσαμε με τη γυναίκα μου με πολλή αγάπη και παραδέχομαι πως ότι έκανα δεν ήταν σωστό, δεν περίμενα ότι θα κατέληγε έτσι η όλη διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι τα πρώτα λόγια του πατέρα του επτάχρονου Γιαμάτο μπροστά στις κάμερες. Ο ιάπωνας πατέρας δεν αρνείται το λάθος του, ξεσπά σε λυγμούς και ζητά συγγνώμη. Οχι μόνο από τον ίδιο τον γιο του, αλλά και από το σύνολο της κοινής γνώμης για την ταλαιπωρία και την ανησυχία που προκάλεσε. Το ανθρώπινο δράμα, η μεταμέλεια (;) σε όλο τους το μεγαλείο.


Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα στο video είναι το σκεπτικό του ανθρώπου. Ο ίδιος πίστευε πως έκανε το σωστό, πως με αυτόν τον τρόπο ο γιος του θα μάθαινε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος και πως δεν έπρεπε να το ξανακάνει.

Υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι, δεν νομίζετε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...