740
«Επιλέξαμε να ενδυναμώσουμε τη Βρετανία για τους Βρετανούς», δικαιολόγησε την αντι-περιβαλλοντική στροφή του ο Ρίσι Σούνακ | Creative Protagon

Αντιπεριβαλλοντική στροφή των Τόρις με άρωμα εκλογών

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 16:23
«Επιλέξαμε να ενδυναμώσουμε τη Βρετανία για τους Βρετανούς», δικαιολόγησε την αντι-περιβαλλοντική στροφή του ο Ρίσι Σούνακ
|Creative Protagon

Αντιπεριβαλλοντική στροφή των Τόρις με άρωμα εκλογών

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 16:23

Να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική που υπερασπίζεται το περιβάλλον φαίνεται πως αποφάσισε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, κρίνοντας, παραδόξως, πως αυτό είναι το τελευταίο του χαρτί στην προσπάθειά του να αποφύγει μια βαριά ήττα (ή τουλάχιστον να περιορίσει το μέγεθός της) που, πλέον, προβλέπεται από όλους, στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Στην ανταπόκρισή του από το Λονδίνο ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι της La Repubblica κάνει λόγο για «μια απεγνωσμένη κίνηση [που έρχεται] σε αντίθεση με όλα όσα δηλώνουν οι Τόρις εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά προφανώς θεωρείται ως η μοναδική δυνατότητα να αποτραπούν τα χειρότερα». Μάλιστα το επιβεβαίωσε εμμέσως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως σημειώνει στο κείμενό του ο ιταλός ανταποκριτής στο Λονδίνο, ανακοινώνοντας αυτές τις ημέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκωτία, την έκδοση εκατό νέων αδειών για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Επιλέξαμε να ενδυναμώσουμε τη Βρετανία για τους Βρετανούς», είπε ο Ρίσι Σούνακ. Αρνήθηκε, φυσικά, πως πρόκειται για μια αντι-περιβαλλοντική πολιτική, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, δεν θα ακυρωθεί από τις νέες γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα. Αλλά, δεδομένου ότι το 2050 απέχει ακόμη αρκετά, ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνησή του θέλει να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών «με μετρημένο και ρεαλιστικό τρόπο», το οποίο είναι σαν να λέει, όπως αναφέρει ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι, πως είναι έτοιμος τουλάχιστον να μετριάσει τις όποιες πράσινες φιλοδοξίες της κυβέρνησής του. Αναμενόμενα, η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπήρξε άμεση και οργισμένη, με την Oxfam να προειδοποιεί πως οι εκατό γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι καταστροφικές όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οπως εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος, πρακτικά ο Ρίσι Σούνακ επιδιώκει να διαφοροποιήσει το κόμμα του από τους Εργατικούς όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα, καθώς ελπίζει ότι μια λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον γραμμή θα συμβάλει στο να ανακτήσει το κόμμα του το χαμένο έδαφος.

Οπότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση πως σε συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Daily Telegraph ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε περήφανα πως «είμαι στο πλευρό των αυτοκινητιστών», ούτε το ότι πρόκειται να επανεξεταστούν οι κανόνες όσον αφορά τις γειτονιές ήπιας κυκλοφορίας (Low Traffic Neighbourhoods), ούτε πως η κυβέρνηση Σούνακ έχει δεσμευτεί να εναντιωθεί στην επέκταση των αποκαλούμενων Ζωνών Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (Ultra Low Emission Zone) σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου και άλλων μεγαλουπόλεων της Βρετανίας, όπου για να εισέλθουν οχήματα με ρυπογόνους κινητήρες, οι οδηγοί τους καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 12 στερλινών την ημέρα.

Μάλιστα η αντι-περιβαλλοντική στροφή των Τόρις σημειώθηκε στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου ή μάλλον της δημόσιας αντιπαράθεσης για τις Ζώνες Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών, αφού πριν από λίγες εβδομάδες οι Συντηρητικοί κατάφεραν να κερδίσουν οριακά, με λιγότερες από πεντακόσιες ψήφους, μια ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση για μια έδρα στο Αξμπριτζ, ένα προάστιο του Λονδίνου, που παρέμεινε κενή μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από το κοινοβούλιο.

Προβλεπόταν πως την έδρα θα την κέρδιζαν οι Εργατικοί, τελικά, όμως, επικράτησαν οι Συντηρητικοί, λόγω κυρίως της αντίθεσης πολλών κατοίκων του Αξμπριτζ στον φόρο για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα. Ομως πρόκειται για «μια εναντίωση που υπαγορεύεται από βραχυπρόθεσμα συμφέροντα: οι μικρές επιχειρήσεις και οι ντόπιοι αυτοαπασχολούμενοι που χρησιμοποιούν φορτηγά με κινητήρες ντίζελ δεν θέλουν να πληρώνουν 12 στερλίνες την ημέρα», γράφει ο Φραντσεσκίνι. «Δεν ανησυχούν για το καλό του πλανήτη, ούτε καν για την υγεία των παιδιών τους, σκέφτονται μόνο το πορτοφόλι τους. Και σε αυτό ακριβώς προετοιμάζονται οι Συντηρητικοί να επικεντρώσουν την εκστρατεία τους για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, από τις οποίες εξαρτάται η παραμονή στην εξουσία», συμπληρώνει.

Ωστόσο κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι πως θα έχει αποτέλεσμα αυτή η αναπάντεχη αντι-περιβαλλοντική στροφή των Τόρις, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί προηγούνται με είκοσι μονάδες διαφορά. Και ο αρχηγός τους Κιρ Στάρμερ, ενώ μετά την ήττα στο Αξμπριτζ πρότεινε στον Εργατικό δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να μην υπερβάλει στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική του κόμματός του.

«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, με έναν νέο ηγέτη, τον Ντέιβιντ Κάμερον, και έναν νέο δήμαρχο, τον Μπόρις Τζόνσον, η βρετανική Δεξιά αγκάλιασε με ενθουσιασμό την υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος ως βασική πτυχή ενός πιο σύγχρονου και συνειδητοποιημένου συντηρητισμού. Τώρα είναι έτοιμη να την εγκαταλείψει, πεπεισμένη ότι η αντι-πράσινη στροφή είναι το τελευταίο σωσίβιο, ούτως ώστε να μην καταποντιστεί στις εκλογές», συνοψίζει ο ιταλός ανταποκριτής στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...