383
Τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων... | Shutterstock

Η ανθρωπότητα πετάει στα σκουπίδια το 17% των τροφίμων!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:54
Τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων...
|Shutterstock

Η ανθρωπότητα πετάει στα σκουπίδια το 17% των τροφίμων!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:54

Δεν χρειαζόταν κάποια μελέτη ειδικών για να μάθουμε ότι η ανθρωπότητα κακοδιαχειρίζεται τα τρόφιμα που παράγει. Δεν είχαμε όμως εικόνα μέχρι σήμερα για το πόσα τρόφιμα πετάμε τελικά στα σκουπίδια. Μια μεγάλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ αποκαλύπτει την έκταση της σπατάλης. Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και προκαλούν σε ορισμένα σημεία του έκπληξη.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού παγκοσμίως κατέληξαν στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθούν. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων. Ενα ενδιαφέρον όσο και απρόσμενο εύρημα της μελέτης είναι ότι η σπατάλη τροφίμων δεν είναι «προνόμιο» μόνο των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα. Σημαντικές ποσότητες τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια και στις φτωχότερες χώρες.

Τα ποσοστά

Η έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις ποσότητες του αχρησιμοποίητου φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια.

Το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά από αυτά να πετιούνται από τον τομέα των νοικοκυριών.

Tα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια συμβάλουν εκτός των άλλων στην μόλυνση της ατμόσφαιρας και την παρουσία των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠE-ΜΠΕ στην Ελλάδα, η σπατάλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο, αφού εκτιμάται ότι από τα ελληνικά νοικοκυριά πετιούνται ετησίως 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού, καθώς, επίσης, άλλα επτά κιλά κατά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χώρα μας θεωρούνται μάλλον μέτριας αξιοπιστίας.

Το περιβάλλον και οι φτωχοί

Στις δεδομένες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της τεράστιας σπατάλης τροφίμων προστίθεται και η επίπτωση στο περιβάλλον. Εκτιμάται ότι το 8% ως 10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Από την άλλη πλευρά στοιχεία του 2019 έδειχναν ότι περίπου 700 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σίτισης παγκοσμίως, αριθμός που εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οπως είναι ευνόητο μια καλύτερη διαχείριση των τροφίμων θα προσέφερε σημαντική βοήθεια σε αυτό το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...