347
Φεβρουάριος 2018: η φωτογραφία του Πενταγώνου δείχνει αεροσκάφη που «σε επιδρομή σκότωσαν περισσότερους από 100 στρατιώτες του Ασαντ» | EPA/COLTON ELLIOTT/ US AIR FORCE

Η ανταρσία Πριγκόζιν γεννήθηκε στην έρημο της Συρίας;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 18:20
Φεβρουάριος 2018: η φωτογραφία του Πενταγώνου δείχνει αεροσκάφη που «σε επιδρομή σκότωσαν περισσότερους από 100 στρατιώτες του Ασαντ»
|EPA/COLTON ELLIOTT/ US AIR FORCE

Η ανταρσία Πριγκόζιν γεννήθηκε στην έρημο της Συρίας;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 18:20

Σε ένα πολεμικό επεισόδιο του Συριακού Εμφυλίου τον Φεβρουάριο του 2018, όπου συγκρούστηκαν αμερικανικές με ρωσοσυριακές δυνάμεις, απέδωσε η Washington Post το μίσος του Πριγκόζιν για τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ, το οποίο και αποτέλεσε το βασικό κίνητρο της ανταρσίας του. Ετσι, το αμερικανικό μέσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πίσω από την εξέγερση της Βάγκνερ βρίσκεται μια μάχη στη Συρία».

Εκείνη η μάχη στις όχθες του Ευφράτη, δίπλα σε ένα διυλιστήριο, ήταν αιματηρή, έγραψε η Post, όμως μόνο για τις δυνάμεις των ρώσων μισθοφόρων και των Σύρων, αφού οι αμερικανοί πεζοναύτες ουδέν έπαθαν. Η ρωσοσυριακή πλευρά νικούσε, συνέχισε, ώσπου ανέλαβαν δράση τα αμερικανικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, και η πλάστιγγα έγειρε αμέσως υπέρ των Αμερικανών.

«Τα ρωσικά τανκς και τα στοιχεία Πυροβολικού καταστράφηκαν, εκατοντάδες ρώσοι και σύροι φαντάροι σκοτώθηκαν, αλλά οι ΗΠΑ δεν είχαν καν έναν νεκρό. Γιατί αναφέρουμε αυτό το επεισόδιο; Επειδή εκεί σκοτώθηκαν μισθοφόροι της Βάγκνερ και ο Πριγκόζιν έγινε έξαλλος. Ηταν το προανάκρουσμα της έντασης μεταξύ του Πριγκόζιν και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Αγανάκτησε με τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ, οι οποίοι δεν έστειλαν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στο σημείο».

Στο δημοσίευμα της Post για το συγκεκριμένο πολεμικό επεισόδιο του 2018 δεν γίνεται καμία αναφορά στον φερόμενο τις τελευταίες ώρες ως συλληφθέντα ρώσο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, αν και υπήρξε και αυτός επιτελικός στον Συριακό Εμφύλιο, «τιμημένος» μάλιστα από τους Δυτικούς με το παρατσούκλι «ο χασάπης της Συρίας», συνεπώς συνυπεύθυνος, λιγότερο ή περισσότερο, για τα πεπραγμένα των Ρώσων. Αυτόν, πάντως, δεν τον έχει άχτι ο Πριγκόζιν για τη μάχη του 2018. Κάπως έτσι κυκλοφόρησε το σενάριο ότι «ο Σουροβίκιν βοήθησε στον σχεδιασμό της ανταρσίας του Πριγκόζιν», όπως ήδη έχει γράψει το Protagon.

Η τελευταία εκτίμηση της Post ήταν φωτισμένη από τις φλόγες του Ουκρανικού: «Η έχθρα του Πριγκόζιν για τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ φούντωσε το τελευταίο εξάμηνο, καθώς εξοργίστηκε και με την ανικανότητά τους όσον αφορά τον χειρισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Εδωσε, μάλιστα, την πληροφορία ότι «η Βάγκνερ εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...