557
Μητσοτάκης και Πούτιν στην άτυπη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα το 2016 | INTIMENEWS/ Δελτίο Τύπου/ Pool/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Ανατ. Μεσόγειος στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 07:15
Μητσοτάκης και Πούτιν στην άτυπη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα το 2016
|INTIMENEWS/ Δελτίο Τύπου/ Pool/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Ανατ. Μεσόγειος στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 07:15

Εφ’ όλης της ύλης τετ α τετ αναμένεται να έχουν στο Σότσι της Κασπίας Θάλασσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Ιούλιο του 2019.

Η συνάντηση γίνεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία. Ο κ. Μητσοτάκης θα διαβεί το κατώφλι της εξοχικής κατοικίας του ρώσου ηγέτη –εκεί όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχεται τους «φίλους του», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές– λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις γεωπολιτικές και ενεργειακές.

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψουν όλο το φάσμα της ελληνορωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν ότι το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας. Επιπλέον, θα θέσουν επί τάπητος ζητήματα των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και εν προκειμένω τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την τροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός και ο ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022-24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο κυρίως μενού τού τετ α τετ των δύο ανδρών. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βαρύνοντα ρόλο, και έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό το νόημα είχε και η τοποθέτηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν, εξάλλου, ότι το Κρεμλίνο διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες, εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι το σημερινό τετ α τετ έπεται της συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον ρώσο ομόλογο του, Μιχαήλ Μισούστιν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και της επανενεργοποίησης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

Προ ολίγων ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, οι οποίοι και συμπροεδρεύουν στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, συναντήθηκαν στη Μόσχα και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας, η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου του 2021 συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, είχε ακυρωθεί –στη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε έρθει ο Μισούστιν.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί το 2016 στην Αθήνα όταν ο τελευταίος ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News