275
Ο γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο | REUTERS/Nadja Wohlleben

Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας συζητείται σε διάσκεψη στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 16:37
Ο γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο
|REUTERS/Nadja Wohlleben

Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας συζητείται σε διάσκεψη στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 16:37

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το 50% των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στη «Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «η αντιαεροπορική άμυνα είναι η απάντηση για όλα» και ζήτησε τη βοήθεια των συμμάχων.

«Οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές έχουν από τον χειμώνα καταστρέψει τη μισή δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε εφαρμογή προγραμματισμένων διακοπών παροχής ρεύματος και σε τακτικά blackout», εξήγησε ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί η παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στη διάσκεψη του Βερολίνου έχουν κληθεί διεθνείς επιχειρήσεις από τις οποίες το Κίεβο ευελπιστεί να αντλήσει πόρους ανοικοδόμησης ενώ σε πολιτικό επίπεδο στοχεύει να προετοιμάσει σταθερό έδαφος για την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Εξάλλου, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελβετία και άλλη διεθνής διάσκεψη για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

Σε κοινή του εμφάνιση με τον Ζελένσκι, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και μίλησε για τις δυνατότητες της Ουκρανίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πληροφορική και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τομείς που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις.

Είπε επίσης ότι η Γερμανία στέλνει περισσότερα συστήματα αεράμυνας, πυραύλους και πυρομαχικά για να ενισχύσει την άμυνα του Κιέβου.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, στο πλαίσιο της ίδιας διάσκεψης ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκορ Τέρεχοβ, είπε ότι τα δυτικά όπλα και η άδεια χρήσης τους για να χτυπήσουν στόχους  μέσα στη Ρωσία βοήθησαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε την Τρίτη δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ενώ μετά την διάσκεψη μίλησε από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...