Χωρίς κάποια ειδική αναφορά στην Ελλάδα και μάλιστα με ατζέντα λίγων θεμάτων συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα εστιάσει στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βασικός παράγοντας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ οι Βρυξέλλες επαναπροσδιόρισαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη και στην Ισπανία κατά ένα δέκατο (έως 2,1%).
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης που πραγματοποιείται σχεδόν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια -συχνά οδυνηρής- λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων.
Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι μόνο τώρα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να υφίσταται μια απροσδόκητη και έντονη οικονομική επιβράδυνση, που έχει γίνει μία από τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων, για την αποφυγή σοβαρής ύφεσης. Περισσότερο τυχαία, παρά λόγω σχεδιασμού, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η «ένεση» θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να είναι έγκαιρη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι η διολίσθηση στην ύφεση πιθανότατα θα αποφευχθεί, εν μέρει, ως αποτέλεσμα της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» των κρατών μελών.
Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- σχεδίαζαν δημοσιονομικά κίνητρα, τουλάχιστον 0,4% του εθνικού εισοδήματος το 2019. Παρόλο που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις δράσεις, εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News