584
Η Λεπέν αντιμέτωπη με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εν όψει της κρίσιμης κάλπης της 7ης Ιουλίου | REUTERS/Benoit Tessier

Η αμήχανη στιγμή που η Λεπέν δέχεται (και αποκηρύσσει) τη στήριξη του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 12:51
Η Λεπέν αντιμέτωπη με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εν όψει της κρίσιμης κάλπης της 7ης Ιουλίου
|REUTERS/Benoit Tessier

Η αμήχανη στιγμή που η Λεπέν δέχεται (και αποκηρύσσει) τη στήριξη του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 12:51

Η Μαρίν Λεπέν ουδέποτε έκρυψε τον θαυμασμό της για τον Βλαντίμιρ Πούτιν –με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Μόσχας τόσα χρόνια. Όμως τώρα, αυτή η πολιτική συγγένεια της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς με τον ένοικο του Κρεμλίνου, τής δημιουργεί πρόβλημα –όπως της δημιουργούσε στο παρελθόν η σχέση με τον βιολογικό της πατέρα, τον Ζαν Μαρί Λεπέν, και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί προκειμένου να συστήσει την παράταξη που κληρονόμησε όχι ως μια αμιγώς ρατσιστική και αντισημιτική Ακροδεξιά, αλλά ως κάτι το πολιτικά εξωραϊσμένο και συμβατό με τις βασικές γραμμές της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το ίδιο είναι αναγκασμένη να κάνει τώρα και με τη Μόσχα. Οπως ο Ζορντάν Μπαρντελά προσπαθεί να πείσει τους Γάλλους ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) είναι ένα δημοκρατικό κόμμα –«σήμερα, το πραγματικό δημοκρατικό μέτωπο είμαστε εμείς» είπε σε συνέντευξή του στη Le Figaro εν όψει του β’ γύρου των εκλογών της Κυριακής– η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να απονευρώσει αυτή την προνομιακή σχέση της με το καθεστώς του Πούτιν και να εμφανιστεί ως μια ευρωπαϊκή πολιτική περσόνα που δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της Γαλλίας με τη Δύση (η ανησυχία για τη θέση της χώρας στο NATO, στο απευκταίο σενάριο που θα κερδίσει την προεδρία το 2027, είναι μεγάλη).

Ετσι, η Λεπέν βρέθηκε σε μια εξαιρετικά αμήχανη θέση την Τετάρτη, όταν λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, είδε το κόμμα της να λαμβάνει τη στήριξη από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αντρέι Ναστάσιν, αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού τμήματος Πληροφοριών και Τύπου, έγραψε στον επίσημο κυβερνητικό λογαριασμό στο X ότι «ο γαλλικός λαός αναζητά κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα και ρήξη με τη δικτατορία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών». Η ανάρτηση, που συνοδεύεται από μία φωτογραφία με τη Λεπέν χαμογελαστή, ερμηνεύθηκε ως σαφής ένδειξη υποστήριξης της Εθνικής Συσπείρωσης από το Κρεμλίνο.

Αυτό που άλλες φορές θα ήταν ένα «δώρο» από τη Μόσχα, τώρα έφερε τη Λεπέν σε θέση άμυνας, όπως παρατήρησε πάλι η Le Figaro. με την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς να φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει… ρωσική παρέμβαση στις γαλλικές εκλογές.

Διότι τώρα, με την εξουσία, έστω σε επίπεδο πρωθυπουργίας, σε απόσταση βολής, μια επιβεβαίωση της καλής σχέσης με τον Πούτιν αποτελεί περισσότερο ψόγο παρά αρετή, καθώς μπορεί να στερήσει κρίσιμες ψήφους από τη δεξαμενή της γκωλικής Δεξιάς.

Η Λεπέν προσπαθεί να «κανονικοποιήσει» εν μέρει τη στάση της ως προς την Ουκρανία, υιοθετώντας ως ένα βαθμό τις δυτικές θέσεις για τον πόλεμο και τη στάση απέναντι στον Πούτιν.

Καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή του TF1 το βράδυ της Τετάρτης, η επικεφαλής του RN δήλωσε ότι «δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για τις ρωσικές προκλήσεις έναντι της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν».

Επιπλέον, τρεις φορές η Λεπέν –που δεν είναι υποψήφια πρωθυπουργός (είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά) αλλά υποψήφια πρόεδρος– επέκρινε τη Μόσχα, αφήνοντας υπόνοιες για «παρεμβάσεις». «Μία τόσο επιδεικτική και προκλητική ανάρτηση, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος παρέμβασης», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε ότι «θα διατηρήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία», σε περίπτωση που η Εθνική Συσπείρωση εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και εκλέξει πρωθυπουργό.

Ωστόσο, στη συνέχεια χάραξε μία «κόκκινη γραμμή», τονίζοντας πως δεν θα έστελνε «κανένα γάλλο στρατιώτη στο μέτωπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...