1733
Ο Κάρτερ στο Οβάλ Γραφείο το 1979 | EPA/WHITE HOUSE PHOTOGRAPHER / JIMMY CARTER LIBRARY

Η Αμερική κλίνει το γόνυ: Πέθανε ο Τζίμι Κάρτερ

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2024, 08:01
Ο Κάρτερ στο Οβάλ Γραφείο το 1979
|EPA/WHITE HOUSE PHOTOGRAPHER / JIMMY CARTER LIBRARY

Η Αμερική κλίνει το γόνυ: Πέθανε ο Τζίμι Κάρτερ

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2024, 08:01

Ένας πολύ καλός άνθρωπος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ; Αν όχι έτσι, σίγουρα ένας πολύ ιδεαλιστής άνθρωπος για να τον αντέξουν οι απίστευτες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου και της Ουάσινγκτον. Γι’ αυτόν, άλλωστε, είχε ειπωθεί το εξής εύστοχο και διφορούμενο: ότι υπήρξε ο καλύτερος «πρώην πρόεδρος» που είχαν ποτέ στην ιστορία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Τζίμι Κάρτερ, ένας καλλιεργητής φιστικιών από την Τζόρτζια, o οποίος έφτασε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και διεθνούς πετρελαϊκής κρίσης, ο αμερικανός ηγέτης που πάλεψε να ανορθώσει την αμερικανική οικονομία, να μειώσει τις ανισότητες, να θεραπεύσει τα τραύματα του Βιετνάμ και τις πληγές του Γουότεργκεϊτ, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση των ομήρων στο Ιράν, αλλά παράλληλα μεσολάβησε ώστε Αίγυπτος και Ισραήλ να υπογράψουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, δεν είναι πια εδώ. Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, πλήρης ημερών που λένε, και προτού δει τον υπερφίαλο Ντόναλντ Τραμπ να ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Κάρτερ, Δημοκρατικός πολιτικός από τον αμερικανικό Νότο, εξελέγη 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ νικώντας, στις εκλογές του 1976, τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και απερχόμενο τότε πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. Η νίκη του είχε χαιρετιστεί ως μια νίκη της νηφάλιας Αμερικής, της Αμερικής της ακεραιότητας απέναντι στη φαυλότητα της εποχής Νίξον –ας μην ξεχνάμε ότι ο Φορντ ουσιαστικά είχε διοριστεί από τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος τον επέλεξε πρώτα ως αντιπρόεδρο (στη θέση του παραιτηθέντος Σπύρο Αγκνιου) και έπειτα παραιτούμενος τον έβαλε στο Οβαλ Γραφείο, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό του μια προεδρική χάρη για τα αδικήματά του. Ετσι, όταν ο Κάρτερ ορκιζόταν πρόεδρος, Ιανουάριο του 1977, πολλοί θεωρούσαν ότι ανατέλει μια νέα εποχή για τις ΗΠΑ, οι οποίες εκτός των άλλων βρίσκονταν στο μέσο μιας τρελής κούρσας εξοπλισμών με αντίπαλο την ΕΣΣΔ.

Ο Κάρτερ με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, γενικό γραμματέα της Σοβιετικής Ενωσης, στη Βιέννη το 1979, κατά την υπογραφή της συνθήκης SALT II  για τον έλεγχο των πυρηνικών (EPA/KARL H. SCHUMACHER / JIMMY CARTER LIBRARY)

Ωστόσο, ο Κάρτερ παρέμεινε στην προεδρία μόνο για μία θητεία (1977-81): τον Νοέμβριο του 1980 υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην ηθοποιό και κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Κάρτερ έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο μετά τη λήξη της θητείας του. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν απέκτησε τη φήμη ότι ήταν καλύτερος πρώην πρόεδρος απ’ ό,τι ήταν ως πρόεδρος – κάτι που μεταξύ σοβαρού και αστείου παραδεχόταν και ο ίδιος.

Το αποκορύφωμα της μοναδικής θητείας του ήταν η υπογραφή, το 1978, των ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, που έφεραν κάποια σταθερότητα στη Μέση. Όμως ταυτόχρονα σημαδεύτηκε από την ύφεση της οικονομίας, τη χαμηλή δημοτικότητα του ιδίου και την κρίση των ομήρων που κράτησε τις 444 τελευταίες ημέρες του στον Λευκό Οίκο.

Ο Κάρτερ με τον Ανουάρ Σαντάντ (αριστερά) και τον Μεναχέν Μπέγκιν (EPA/YAACOV SAAR / ISRAEL GOVERNMENT PRESS OFFICE)

Τα τελευταία χρόνια ο Κάρτερ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, όπως το μελάνωμα που είχε κάνει μεταστάσεις στο ήπαρ και τον εγκέφαλό του. Τον Φεβρουάριο του 2023 αποφάσισε να σταματήσει τις θεραπείες και να λαμβάνει μόνο παρηγορητική φροντίδα. Η σύζυγός του, η Ρόζαλιν, πέθανε τον Νοέμβριο του 2023, σε ηλικία 96 ετών. Εκείνος έμοιαζε εύθραυστος όταν παραβρέθηκε στην κηδεία της, σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Όταν ο Κάρτερ έφυγε από τον Λευκό Οίκο ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Αμερικανούς, ωστόσο εργάστηκε δυναμικά επί δεκαετίες για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το 2002 τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης για τις «άοκνες προσπάθειές του να βρει ειρηνικές λύσεις σε διεθνείς συγκρούσεις, να προωθήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δώσει ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Ο Κάρτερ, όντας κυβερνήτης της Τζόρτζια, ήταν το αουτσάιντερ όταν διεκδίκησε την προεδρία, σε μια περίοδο που η Αμερική προσπαθούσε να συνέλθει από το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ και την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου Ρίτσαρντ Νίξον. «Είμαι ο Τζίμι Κάρτερ και είμαι υποψήφιος για πρόεδρος. Δεν θα σας πω ποτέ ψέματα» υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους, με ένα πλατύ χαμόγελο –μια τεράστια αντίθεση με τον πανούργο ψεύτη Νίξον.

Όταν όμως του ζητήθηκε να αξιολογήσει την προεδρία του, σε ένα ντοκιμαντέρ του 1991, ο ίδιος παραδέχτηκε: «Η μεγαλύτερη αποτυχία που είχαμε ήταν η πολιτική. Ποτέ δεν μπόρεσα να πείσω τον αμερικανικό λαό ότι ήμουν ισχυρός ηγέτης». Οντως ο Κάρτερ ήταν ειλικρινής, δεν έλεγε ψέματα στον κόσμο. Αλλά ο κόσμος δεν θέλει αυτό, ή δεν θέλει μόνο αυτό. Θέλει έναν πρόεδρο που θα αναλαμβάνει τη (βρώμικη) δουλειά, για να μπορεί εκείνος να κοιμάται ήσυχος. Και ο Ρίγκαν, ηθοποιός, το πούλησε αυτό καλύτερα: οι εκλογές του 1980 ήταν ένα τσουνάμι των Ρεπουμπλικανών που κέρδισαν 44 πολιτείες!

Παρά τις δυσκολίες του κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Κάρτερ υπήρξε μοναδικός ως πρώην πρόεδρος. Κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση ως ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως η φωνή των αδικημένων, ως ηγέτης στη μάχη κατά της πείνας και της φτώχειας – έτσι κέρδισε και τον σεβασμό που του έλειπε στον Λευκό Οίκο.

♦Διαβάστε: Μαθήματα ενός αιώνα από τον Τζίμι Κάρτερ

Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επίλυση κρίσεων σε όλον τον κόσμο, από την Αιθιοπία και την Ερυθραία μέχρι τη Βοσνία και την Αϊτή. Το Κέντρο Κάρτερ της Ατλάντας έστελνε διεθνείς ομάδες παρατηρητών σε εκλογές παντού.

Από τα εφηβικά του χρόνια, ο Κάρτερ ήταν δάσκαλος στο κατηχητικό της Εκκλησίας των Βαπτιστών και μιλούσε ανοιχτά για τη θρησκευτική πίστη του και έφερε μια ισχυρή αίσθηση ηθικής στην προεδρία. Προσπάθησε επίσης να αποβάλει τη μεγαλοπρέπεια του αξιώματός του, όπως για παράδειγμα όταν περπάτησε, αντί να πάει με λιμουζίνα, στην ορκωμοσία του.

Ιανουριος 1977, Ουάσινγκτον. Ο Τζίμι Κάρτερ σπάει το πρωτόκολλο: πηγαίνει περπατώντας στην ορκωμοσία του. Στο πλευρό του η Ρόζαλιν (EPA/WHITE HOUSE PHOTOGRAPHER / JIMMY CARTER LIBRARY)

Η Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του. Η ειρηνευτική συμφωνία του 1979, που βασίστηκε στις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Ο Κάρτερ έφερε τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μεναχέμ Μπεγκίν στο Κάμπ Ντέιβιντ, την προεδρική εξοχική κατοικία, για συνομιλίες. Αργότερα, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι οι συμφωνίες κατέρρεαν, έσωσε την κατάσταση πηγαίνοντας ο ίδιος στο Κάιρο και την Ιερουσαλήμ.

Με τη συμφωνία, το Ισραήλ αποχώρησε από τη χερσόνησο του Σινά και οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις. Οι δύο ηγέτες τους τιμήθηκαν με το Νομπέλ Ειρήνης το 1978.

Μέχρι το 1980 ωστόσο, τα θέματα που κυριαρχούσαν ήταν οικονομικά: ο διψήφιος πληθωρισμός, τα επιτόκια που υπερέβαιναν το 20%, η τιμή των καυσίμων που ανέβαιναν συνεχώς. Παράλληλα, η κρίση των ομήρων του Ιράν ήταν ντροπιαστική για την Αμερική. Τα προβλήματα αυτά αμαύρωσαν την προεδρία του Κάρτερ και υπονόμευσαν τις πιθανότητές του για μια δεύτερη θητεία.

Η κρίση των ομήρων

Στις 4 Νοεμβρίου 1979, ισλαμιστές φοιτητές, πιστοί στον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εισέβαλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, έπιασαν ομήρους τους Αμερικανούς που βρίσκονταν εκεί και απαίτησαν την επιστροφή του σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί στη χώρα του, προκειμένου να δικαστεί. Ο σάχης νοσηλευόταν εκείνη την περίοδο στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αρχικά στήριξαν τον Κάρτερ, όμως η προσπάθεια διάσωσης των ομήρων, τον Απρίλιο του 1980 κατέληξε στον θάνατο οκτώ αμερικανών στρατιωτών. Η τελική ταπείνωση για τον 39ο πρόεδρο ήταν ότι το Ιράν απελευθέρωσε τους ομήρους λίγα λεπτά αφού ορκίστηκε νέος πρόεδρος ο Ρίγκαν, στις 20 Ιανουαρίου 1981.

Σε μια άλλη κρίση, ο Κάρτερ μποϊκοτάρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της τότε ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Αδιαφορώντας για το μποϊκοτάζ, οι Σοβιετικοί παρέμειναν στο Αφγανιστάν επί μία δεκαετία.

Ο Τζέιμς Ερλ Κάρτερ Τζούνιορ γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1924 στο Πλέινς της Τζόρτζια. Αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία το 1946, υπηρέτησε στο πρόγραμμα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αλλά εγκατέλειψε την καριέρα στρατιωτικού για να διαχειριστεί το οικογενειακό αγρόκτημα, όπου καλλιεργούσαν φιστικιές.

Το 1946 παντρεύτηκε τη Ρόζαλιν, με την οποία απέκτησαν τρεις γιους και μια κόρη. Χαρακτήριζε τον γάμο τους «το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του».

Καλοκαίρι του 1946, Ανάπολις. Η Ρόζαλιν (αριστερά) τότε αρραβωνιαστικά του και η Λίλιαν Κάρτερ, η μητέρα του, ράβουν τα σιρίτια στη στολή του Τζίμι Κάρτερ κατά την αποφοίτηση του από τη Ναυτική Ακαδημία ( EPA/JIMMY CARTER LIBRARY)

Ο Κάρτερ έγινε εκατομμυριούχος, εξελέγη στην Πολιτειακή Βουλή της Τζόρτζια και στη συνέχεια εξελέγη κυβερνήτης της Πολιτείας, μεταξύ 1971-75.

Έγραψε περισσότερα από 24 βιβλία, από τα απομνημονεύματά του ως πρόεδρος μέχρι παιδικά παραμύθια και ποίηση, καθώς επίσης και έργα που αφορούσαν τη διπλωματία και τη θρησκευτική πίστη του.

Η ερχόμενη Πέμπτη 9η Ιανουαρίου 2025 θα είναι ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ για την απότιση φόρου τιμής στον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Καλώ τον αμερικανικό λαό να συγκεντρωθεί εκείνη την ημέρα στους χώρους λατρείας του και να αποτίσει φόρο τιμής στην μνήμη του (πρώην) προέδρου Τζέιμς Ερλ Κάρτερ του νεότερου. Προσκαλώ κάθε άνθρωπο στον κόσμο που μοιράζεται τη θλίψη μας να ενωθεί μαζί μας» στις τελετές που θα γίνουν για αυτό, ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εκτελεστικό διάταγμά του που αναρτήθηκε αργά το βράδυ χθες Κυριακή (τοπική ώρα) στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Μπάιντεν: Ήταν ηγέτης «με αρχές, πίστη και ταπεινότητα»

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 100 ετών στο σπίτι του στην Τζόρτζια, ήταν «άνδρας με αρχές, πίστη και ταπεινότητα», τόνισε ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

«Η Αμερική και ο κόσμος έχασαν έναν εξαιρετικό ηγέτη, πολιτικό και ανθρωπιστή», ανέφεραν ο νυν πρόεδρος και η σύζυγός του στην ανακοίνωση, αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτόν που «είχαν το προνόμιο να αποκαλούν αγαπητό φίλο».

«Για όλους όσοι ψάχνουν τι σημαίνει να ζεις μια ζωή που έχει σκοπό και νόημα μελετήστε τον Τζίμι Κάρτερ, έναν άνθρωπο με αρχές, πίστη και ταπεινότητα», προστίθεται στο κείμενο.

Τραμπ: Όλοι οι Αμερικανοί του οφείλουν «ευγνωμοσύνη»

Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι απεβίωσε στο σπίτι του στην Τζόρτζια σε ηλικία 100 ετών, κρίνοντας πως η χώρα του οφείλει «ευγνωμοσύνη» για τη μοναδική προεδρική θητεία του (1977-1981).

«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο Τζίμι ως πρόεδρος ήρθαν σε κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας κι έκανε το παν εντός των δυνάμεών του για να βελτιώσει τη ζωή όλων των Αμερικανών. Για αυτό, του οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη», ανέφερε ο 45ος και προσεχώς 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μήνυμά του μέσω Truth Social για τον 39ο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...