Η αμερικανική εταιρεία Amazon, ένας εμπορικός κολοσσός του Διαδικτύου, θα συνεχίσει το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων που έχει εκπονήσει με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας –και την αύξηση φυσικά των κερδών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προσθέτει και άλλους ανέργους στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν απολυθεί τους τελευταίους μήνες από την ψηφιακή βιομηχανία.
Πριν από μόλις δύο μήνες, η Amazon –έχοντας επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στο άνοιγμα φυσικών καταστημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη– είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε απόλυση 18.000 εργαζομένων, στη σκιά των αρνητικών αποτελεσμάτων της εταιρείας στα τελευταία οικονομικά τρίμηνα, αλλά και ως μέτρο προστασίας λόγω των ανησυχιών για επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τον Φεβρουάριο η Amazon ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πτώση 98% (!) στα καθαρά κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2022, αποτέλεσμα που ήταν πολύ χειρότερο από τις εκτιμήσεις και των πιο απαισιόδοξων αναλυτών. Οπως είχαν αναφέρει οι New York Times, από τα καθαρά έσοδα-ρεκόρ των 14,3 δισ. δολαρίων του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, η Amazon έπεσε στα 273 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Ομως τώρα τα σχέδια αναθεωρούνται –επί τα χείρω για τους εργαζόμενους. Ο Αντι Τζέισι, γενικός διευθυντής του αμερικανικού εμπορικού κολοσσού, ανακοίνωσε στο προσωπικό της Amazon ότι ο αριθμός των 18.000 απολύσεων δεν είναι τελικά αρκετός για να υπάρξει μια (σχετική) σταθερότητα στην εταιρεία και ως εκ τούτου, θα πρέπει να απολυθούν άλλοι 9.000 εργαζόμενοι!
Οπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian, αυτές οι επιπλέον 9.000 απολύσεις θα γίνουν από το τμήμα υπολογιστικών νεφών (cloud computing), από το τμήμα διαδικτυακών υπηρεσιών (AWS), από το τμήμα PXT που ασχολείται με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, από το τμήμα μάρκετιγκ και από την πλατφόρμα Twitch video.
Στα τέλη του 2022 ο αριθμός των εργαζομένων στην Amazon ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο, με περισσότερους από τους μισούς εξ αυτών να έχουν προσληφθεί την τριετία 2019-2022, όταν ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου βίωσε εκρηκτική άνοδο λόγω και της πανδημίας.
Συνολικά εξάλλου, η βιομηχανία της τεχνολογίας παρουσίαζε εντυπωσιακή άνοδο σε όλους το τομείς της. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μεγάλες επενδύσεις, ειδικά από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου.
Ομως η λήξη των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα προκάλεσε μια εξίσου απότομη πτώση των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Metα, της μητρικής εταιρείας των Facebook, Instagram και WhatsApp, που είδε την τιμή της μετοχής της να εξαϋλώνεται μέσα σε λίγους μήνες.
Ακόμη και εταιρείες που δεν αντιμετώπισαν ζημίες στους ισολογισμούς τους και είχαν ακόμη και κάποια μικρή άνοδο στους τζίρους τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις ως μέτρο προστασίας τους σε πιθανή οικονομική ύφεση το προσεχές χρονικό διάστημα.
Φυσικά, κομβικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση έπαιξε και η απότομη αύξηση των επιτοκίων, με τον τεχνολογικό κλάδο να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτό το ζήτημα, εξαιτίας των υψηλών χρηματοδοτικών αναγκών που έχουν οι εταιρείες τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News