658
Διασώστες και πολίτες στα ερείπια του εστιατορίου Ria Lounge Bar, στο Κραματόρσκ | Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency via Getty Images

Η αλήθεια για τη ρωσική επίθεση στην πιτσαρία βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 22:06
Διασώστες και πολίτες στα ερείπια του εστιατορίου Ria Lounge Bar, στο Κραματόρσκ
|Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency via Getty Images

Η αλήθεια για τη ρωσική επίθεση στην πιτσαρία βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 22:06

Τα ρωσικά μέσα μετέφεραν ότι επρόκειτο για ένα εύστοχο χτύπημα σε έναν χώρο «συμποσιασμού» ουκρανών στρατιωτικών και νατοϊκών συμμάχων, που είχαν έρθει για να πιουν, να δειπνήσουν και να σχεδιάσουν.

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, τότε, γιατί η Γιούλια και η Αννα Ακσεντσένκο προσκλήθηκαν στη φιέστα» γράφει ο δημοσιογράφος Κόλιν Φρίμαν από το Κραματόρσκ για την Telegraph. Οι δίδυμες αδερφές δεν ήταν υψηλόβαθμα στελέχη του ουκρανικού στρατού, ούτε μισθοφόροι του ΝΑΤΟ. Ηταν 14 χρόνων και φοιτούσαν στο σχολείο Νο 24 του Κραματόρσκ.

Αντί να μαζευτούν για να συζητήσουν τη στρατιωτική στρατηγική κατά της Ρωσίας, είχαν βγει με τον πατέρα τους για ένα γεύμα στο Ria Lounge Bar, από το οποίο πλέον έχουν μείνει μόνο φλεγόμενα ερείπια. «Τουλάχιστον έτσι μου είχε πει η φίλη του πατέρα τους το βράδυ της Τρίτης, καθώς παρακολουθούσε με αγωνία τα σωστικά συνεργεία να ψάχνουν στα συντρίμμια του εστιατορίου μετά το χτύπημα από ρωσικό πύραυλο S-300 στις 7.30 το απόγευμα» μεταφέρει ο ανταποκριτής.

«Νομίζω ότι τον έχουν ήδη βγάλει από τα συντρίμμια, αλλά δεν έχω δει κανένα ίχνος των δύο κοριτσιών ακόμα» είπε στον Κόλιν Φρίμαν, καθώς δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό της. «Ανησυχώ τόσο πολύ». Το απόγευμα της Τετάρτης οι χειρότεροι φόβοι της επαληθεύθηκαν, καθώς τα δίδυμα Ακσεντσένκο κατονομάστηκαν ως δύο από τους τουλάχιστον 11 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από το πυραυλικό πλήγμα, το οποίο είχε στόχο το πιο δημοφιλές εστιατόριο της περιοχής του Ντονμπάς.

«Οι ρωσικοί πύραυλοι σταμάτησαν τους χτύπους της καρδιάς δύο αγγέλων» δήλωσε το εκπαιδευτικό τμήμα του δημοτικού συμβουλίου του Κραματόρσκ. Τα δίδυμα θα γιόρταζαν τα 15α γενέθλιά τους τον Σεπτέμβριο, ανέφερε κάτω από μια φωτογραφία στο Facebook με τα δυο  κορίτσια να χαμογελούν.

Οι δεκατετράχρονες δίδυμες ήταν ανάμεσα στα θύματα της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης (Facebook)

Από το βουνό των ερειπίων, στο οποίο επιχειρούσαν διασώστες με σκυλιά, ανασύρθηκε το πτώμα ενός αγοριού, δήλωσε ο δήμαρχος του Κραματόρσκ, Ολεξάντερ Γκονσταρένκο, καθώς συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Δεν έδωσε την ηλικία του αγοριού, αλλά δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέσωσαν τουλάχιστον επτά πληγέντες. Ανάμεσα στους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί, είναι και μια 17χρονη κοπέλα. «Τα σωστικά συνεργεία εθεάθησαν να μεταφέρουν άνδρες με στρατιωτικές στολές από τα συντρίμμια, αλλά η πλειονότητα των θυμάτων ήταν απλοί πολίτες» σημειώνει ο Φρίμαν.

 Πώς γλίτωσε ο δημοσιογράφος το μοιραίο δείπνο;

«Μισή ώρα πριν χτυπήσει ο πύραυλος ήμουν έτοιμος να παραγγείλω πίτσα στο Ria Lounge, το οποίο ήταν ένα από τα λίγα μέρη στο Κραματόρσκ που έμεναν ακόμα ανοιχτά, μετά από ενάμιση χρόνο πολέμου» μεταφέρει ο ανταποκριτής.

Στις 7 το απόγευμα, ο Φρίμαν και ο μεταφραστής του δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα για μια επείγουσα συνέντευξη στην άλλη πλευρά της πόλης. «Παρά την πείνα μας, εγκαταλείψαμε τα σχέδια για δείπνο και φύγαμε από το εστιατόριο».

«Αν η επαφή μας δεν είχε ζητήσει μια συνάντηση τελευταίας στιγμής, θα ήμασταν στα μισά του κυρίως μας όταν κτύπησε ο πύραυλος» εξομολογείται. Οπως εξηγεί, το Κραματόρσκ είναι δημοφιλής προορισμός για τους ουκρανούς στρατιώτες που θέλουν να ξεκουραστούν από τα καθήκοντά τους στο μέτωπο του Ντονμπάς, καθώς και για ξένους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφους.

«Ουρλιαχτά και αίμα παντού»

Δύο Ολλανδοί που μοίραζαν τηγανητές πατάτες στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα φέρονται να επέζησαν από το χτύπημα με μερικά κοψίματα και γρατζουνιές, μεταφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού Μέσου.

Ο Φράνκι φαν Χίντουμ, ο ένας από αυτούς, δήλωσε: «Μόλις είχαμε τελειώσει το φαγητό και είχαμε ήδη ζητήσει τον λογαριασμό, όταν ξαφνικά ακούστηκε ένας γιγαντιαίος κρότος. Καθώς ένα μέρος του εστιατορίου κατέρρευσε και θραύσματα της γυάλινης πρόσοψης πετούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις από την πίεση του αέρα, υπήρχαν ουρλιαχτά και αίμα παντού» 

Μεταξύ εκείνων που δεν υπήρξαν τόσο τυχεροί ήταν και ο διευθυντής του εστιατορίου, ένας φιλικός άνδρας γύρω στα 30, με τον οποίο ο ανταποκριτής είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο λόμπι της εισόδου. Την Τετάρτη, οι φίλοι του ανάρτησαν ένα αφιέρωμα σε αυτόν στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντάς τον ως «τον καλύτερο των καλύτερων ως φίλο, προπονητή και διευθυντή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...