1017
Εμπορικό πλοίο διασχίζει τη Διώρυγα του Σουέζ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS

Η Αίγυπτος πιέζει Χαμάς και Ισραήλ για συμφωνία λόγω… Χούθι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 20:10
Εμπορικό πλοίο διασχίζει τη Διώρυγα του Σουέζ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS

Η Αίγυπτος πιέζει Χαμάς και Ισραήλ για συμφωνία λόγω… Χούθι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 20:10

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα δεν απειλούν μόνο το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και την… τσέπη της Αιγύπτου, η οποία μόνο το 2022 είχε έσοδα 9,4 δισ. ευρώ από τα πλοία που διασχίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Καθώς ήδη η κίνηση στη Διώρυγα έχει μειωθεί από τότε που οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης άρχισαν τις επιθέσεις τους και υπάρχει κίνδυνος καταστροφικών συνεπειών για την αιγυπτιακή οικονομία, το Κάιρο έχει εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για μια νέα συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως αναφέρουν οι Times.

Ο ρόλος της Αιγύπτου έχει επισκιαστεί από το Κατάρ, το οποίο ουσιαστικά θεωρείται εταίρος της Χαμάς, αν και το Κάιρο διαδραματίζει συνεχή ρόλο στις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Εκτός από τα έσοδα από τη Διώρυγα, έχει πληγεί και ο τουρισμός της Αιγύπτου, καθώς πολλά από τα παραθαλάσσια θέρετρά της, τα οποία είναι δημοφιλή στους ξένους επισκέπτες, βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Χαμάς βρέθηκαν στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες για συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία, σύμφωνα με πηγές υπηρεσιών πληροφοριών τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα των Times.

Η Αίγυπτος συνορεύει τόσο με τη Γάζα όσο και με το Ισραήλ. Ωστόσο, κατά τα προηγούμενα στάδια του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, προσπάθησε να παραμείνει στο περιθώριο.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το Κατάρ και η Γαλλία μεσολάβησαν για μια συμφωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την επείγουσα παράδοση φαρμάκων σε περίπου 45 ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια για τους πιο ευάλωτους πολίτες του παλαιστινιακού θύλακα.

Πολλοί από τους 136 απαχθέντες που κρατούνται ακόμα από τους τρομοκράτες είναι ηλικιωμένοι, ενώ άλλοι πάσχουν από διάφορες παθήσεις και έχουν καθημερινή ανάγκη από φάρμακα, τα οποία έχουν στερηθεί εδώ και 100 ημέρες, καθώς ούτε ο Ερυθρός Σταυρός δεν κατάφερε να τους τα μεταφέρει.

Οι προμήθειες πρόκειται να αναχωρήσουν από το Κατάρ για την Αίγυπτο την Τετάρτη και να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Ο Μαζέντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι «φάρμακα μαζί με άλλη ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθούν σε πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, στις πιο πληγείσες και ευάλωτες περιοχές, με αντάλλαγμα την παράδοση φαρμάκων που χρειάζονται οι ισραηλινοί όμηροι».

Σε αντίθεση με το Κατάρ, που ήταν ο κύριος διαμεσολαβητής για τις συνομιλίες που οδήγησαν στην προηγούμενη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, στα τέλη Νοεμβρίου, η Αίγυπτος έχει τεταμένες σχέσεις με τη Χαμάς.

Το καθεστώς του Κατάρ φιλοξενεί τους ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης και έχει παράσχει στο κίνημα οικονομική στήριξη και ευνοϊκή κάλυψη από το κρατικό τηλεοπτικό του δίκτυο, το al-Jazeera.

Η αιγυπτιακή ηγεσία, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Χαμάς παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία έχει κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.

Το καθεστώς του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανησυχεί επίσης ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα παλαιστινίων προσφύγων στα αιγυπτιακά εδάφη και τις τελευταίες ημέρες ενίσχυσε με φράγματα από συρματόπλεγμα τον συνοριακό φράχτη στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας.

Από την αρχή του πολέμου, οι αιγυπτιακές αρχές αρνούνται σθεναρά να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα για να διαφύγουν στην Αίγυπτο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ομως, οι επιθέσεις των Χούθι, 2.200 χλμ. νοτιότερα, στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να στέλνουν τα πλοία τους στον περίπλου της Αφρικής, αντί για τη Διώρυγα του Σουέζ.

Το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου έως και του 30% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, περνούν από τη Διώρυγα.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δήλωσε: «Το για πόσον καιρό θα συνεχιστεί αυτό και πόσο άσχημα θα εξελιχθεί δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις των χωρών του διεθνούς συνασπισμού που προχώρησαν σε πλήγματα (κατά των Χούθι) την περασμένη εβδομάδα».

Οι Χούθι, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούνται από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο Οσάμα Ραμπίε, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, είπε ότι η κίνηση έχει ήδη μειωθεί κατά 30% τις τελευταίες εβδομάδες. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πτώση του τουρισμού, η συνέχιση του πολέμου θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή της ήδη κλονισμένης οικονομίας της Αιγύπτου.

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή δήλωσε ότι η Αίγυπτος θεωρεί την κατάπαυση του πυρός ως τη μόνη λύση, σύμφωνα με  τους Times. «Το συμπέρασμα της Αιγύπτου είναι ότι μόνο μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μπορεί να υποσχεθεί ένα τέλος στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, οπότε καταβάλλει τώρα μια σοβαρή προσπάθεια» προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο αξιωματούχος, που έχει γνώση των συνομιλιών.

«Η Αίγυπτος διατηρεί επίσης αρκετά στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, έτσι ώστε να γνωρίζει ότι το μόνο πράγμα που θα το κάνει να συμβεί αυτό είναι η απελευθέρωση των ομήρων» πρόσθεσε.

Τα αιγυπτιακά σύνορα είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας της Γάζας προς τον κόσμο τώρα που το Ισραήλ, από το οποίο πριν από τον πόλεμο προέρχονταν τα δύο τρίτα των προμηθειών προς τη Γάζα, επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας που προέρχεται μόνο από την Αίγυπτο.

Εκτός αυτού, τα αιγυπτιακά σύνορα είναι επίσης η μόνη έξοδος για τα μέλη της Χαμάς. Η ηγεσία της Αιγύπτου μπορεί τώρα να είναι έτοιμη να το χρησιμοποιήσει αυτό ως απειλή προς τον Γιαχία Σινουάρ, τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, για να τον πείσει να εγκαταλείψει το αίτημά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους μόνον αν τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη Γάζα.

Οι ευρύτερες παράμετροι μιας συμφωνίας είναι ήδη γνωστές: η απελευθέρωση των 136 ομήρων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 20 είναι νεκροί, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την αποφυλάκιση χιλιάδων παλαιστινίων φυλακισμένων από το Ισραήλ.

Ομως όλοι ξέρουν ότι δύσκολα θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές σε αυτά. Ο Σινουάρ ζητεί την αποφυλάκιση όλων των παλαιστινίων φυλακισμένων, μεταξύ των οποίων και όσοι συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Από την ισραηλινή πλευρά, αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνήσει, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του ότι στόχος του πολέμου είναι η καταστροφή της Χαμάς, κάτι που θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εθνικιστικό και ακροδεξιό τμήμα της κυβέρνησής του, αλλά και σε μέρος του ισραηλινού λαού, επισημαίνουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...