Δυτικά της Αλεξανδρείας, μεταξύ της αιγυπτιολυβικής μεθορίου και της ιστορικής τοποθεσίας του Ελ Αλαμέιν όπου βρίσκεται το σχετικό με τη μεγάλη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μουσείο και τα νεκροταφεία των αντιμαχομένων –και το ελληνικό φυσικά, ως τμήμα του συμμαχικού–, στην τελευταία μεγάλη πόλη πριν από τη Λιβύη, στη Μάρσα Ματρούχ, η Αίγυπτος εγκαινίασε τη νέα ναυτική βάση της.
Πρόκειται για κίνηση με μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που δείχνει τις στρατηγικές προτεραιότητες του Καΐρου στην Ανατολική Μεσόγειο και ασφαλώς θα δυσαρέστησε τόσο την Τουρκία όσο και εκείνους στην Τρίπολη και αλλού που θεωρούν τον υποστηριζόμενο από την Αίγυπτο και από τα Εμιράτα λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «τελειωμένο» στο παιχνίδι της εξουσίας.
Τη ναυτική βάση «3 Ιουλίου» εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο ο ίδιος ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι, συνοδευόμενος από τον σύμμαχό του στη λιβυκή κρίση ηγέτη των Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεμντ μπιν Ζαγιέντ, σημαντικό παράγοντα στη σκακιέρα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, τον οποίο το γαλλικό Μέσο France24 χαρακτήρισε και «μεγάλο χορηγό» του έργου.
Οι εγκαταστάσεις της βάσης είναι υπερσύγχρονες, κατάλληλες να φιλοξενούν μεγάλα σκάφη, όπως λόγου χάρη τις δύο προσφάτως αποκτηθείσες ιταλικές φρεγάτες Fremm, και αποτελούν ιδανικό σημείο στήριξης για αποστολές σε όλη τη Μεσόγειο. Ετσι η νέα βάση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση κρίσης που ενδεχομένως πυροδοτήσει το Λιβυκό ή οποιαδήποτε άλλη αποσταθεροποιητική ενέργεια τρίτων.
Πέρα από το Λιβυκό αυτό καθαυτό –η Μάρσα Ματρούχ γειτνιάζει με την αιγυπτιολυβική μεθόριο, απέχοντας μόλις 135 χιλιόμετρα-, η σημασία της «3ης Ιουλίου» αξιολογείται από τα διεθνή Μέσα και υπό το πρίσμα των συμμαχιών της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά την επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία προς όλους τους γείτονές της. Εξάλλου το όνομα «3ηη Ιουλίου» δόθηκε στη βάση επειδή στις 3 Ιουλίου 2013 ανατράπηκε η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, δηλαδή της ισλαμιστικής οργάνωσης που τόσο εμπνέει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν και μία άλλη μεγάλη βάση, στα ανατολικά της Νειλοχώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου επίσης υπάρχουν προβλήματα, με βασικότερο την κρίση του Νείλου, δηλαδή τη σύγκρουση με την Αιθιοπία με αιτία το φράγμα στο μεγάλο ποτάμι. Ο Αλ Σίσι είναι πάντα ανοικτός σε συμβιβασμούς και θετικός στη διεθνή διαμεσολάβηση, ωστόσο θεωρεί το ζήτημα αυτό, τη στάθμη των νερών του Νείλου, σοβαρότατη απειλή για την οικονομική ζωή της χώρας του.
Το μεγάλο Μέσο του Καΐρου, η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», υπογράμμισε στο σάιτ της ότι η νέα βάση δεν είναι παρά ένα μήνυμα προς όλους όσοι επιβουλεύονται την Αίγυπτο, ανέφερε μάλιστα ότι το μήνυμα ελήφθη: «Πολιτική πηγή της Λιβύης», έγραψε, «είπε ότι η επιλογή της τοποθεσίας της ναυτικής βάσης έγινε ώστε αυτή να αποτελέσει στρατηγικό αποτρεπτικό μέσο». Μάλιστα αυτή η πηγή είπε ότι η αιγυπτιακή βάση ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης. Επιπροσθέτως η «Αλ Αχράμ» σημείωσε εμφατικά ότι η Αίγυπτος με αυτή τη νέα ναυτική βάση «υποστηρίζει την ασφάλεια όλων των Αράβων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News