462
O Σεργκέι Λαβρόφ σκυθρωπός ως συνήθως. Εκτός απ' όταν είναι κοντά στη Σβετλάνα | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS/ The Times/ CreativeProtagon

Η άγνωστη ερωμένη του Σεργκέι Λαβρόφ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 10:40
O Σεργκέι Λαβρόφ σκυθρωπός ως συνήθως. Εκτός απ' όταν είναι κοντά στη Σβετλάνα
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS/ The Times/ CreativeProtagon

Η άγνωστη ερωμένη του Σεργκέι Λαβρόφ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 10:40

O Σεργκέι Λαβρόφ είναι με έναν τρόπο ένας συνηθισμένος ρώσος αξιωματούχος. Μπορεί να είναι ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών που γνωρίζουμε –ανέλαβε το 2004 και, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, επί των ημερών του από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέρασαν, στο μεταξύ, επτά υπουργοί Εξωτερικών: Κόλιν Πάουελ, Κοντολίζα Ράις, Χίλαρι Κλίντον, Τζον Κέρι, Ρεξ Τίλερσον, Μάικ Πομπέο, Αντονι Μπλίνκεν. Αλλά παραμένει ένας συνηθισμένος ρώσος αξιωματούχος: του αρέσει το ποδόσφαιρο, έχει γυναίκα, κόρη, εγγόνια και… ερωμένη.

Αυτό αποκάλυψαν οι λονδρέζικοι Times τη Δευτέρα: ο 71χρονος επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έχει μια –όχι και τόσο μυστική τελικά– ερωμένη, την ηθοποιό Σβετλάνα Πολιάκοβα, η οποία έχει δει την περιουσία της να αυξάνει εντυπωσιακά ενώ τον συνοδεύει στα διεθνή ταξίδια του, υπό την τυπική κάλυψη μιας θέσης κατώτερου προσωπικού στο υπουργείο Εξωτερικών· θέση που κατέλαβε λόγω της σχέσης της με το… αφεντικό.

Οι Times επικαλούνται ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο IStories, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCPP, Organised Crime and Corruption Reporting Project), το οποίο βέβαια το Κρεμλίνο έχει αποκηρύξει εδώ και καιρό για πρακτορική δράση, με σκοπό την υπονόμευση της Ρωσίας.

Αλλά τα στοιχεία μάλλον δικαιώνουν τους ερευνητές, άλλωστε η αποκάλυψη των ταξιδιών της Πολιάκοβα ήρθε από το περιβάλλον της: Η Πολίνα Πολιάκοβα, κόρη της Σβετλάνα, έχει γεμίσει τον λογαριασμό της με φωτογραφίες από διάφορα μέρη του κόσμου, τα οποία η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι, του φυλακισμένου αντικαθεστωτικού, ταύτισε με συγκεκριμένους προορισμούς στους οποίους είχε ταξιδέψει και ο Λαβρόφ.

Η ομάδα του Ναβάλνι δημοσίευσε και ένα βίντεο στο οποίο υποστηρίζεται ότι η Πολιάκοβα χρησιμοποίησε το αεροσκάφος του Λαβρόφ  περισσότερες από 60 φορές τα τελευταία χρόνια, πετώντας από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη ως τη δυτική Ευρώπη, φυσικά συνοδευόμενη από συγγενείς της. Η ίδια εμφανίζεται να έχει ακίνητη περιουσία αξίας 10 εκατ. στερλινών (11,7 εκατ. ευρώ) στη Ρωσία και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και έναν στόλο από αυτοκίνητα πολυτελείας συνολικής αξίας 440.000 ευρώ.

«Δημόσια είναι ένας αξιοπρεπής οικογενειάρχης, με 50 χρόνια γάμου πίσω του, ένας ταπεινός εργάτης. Αλλά στην πραγματικότητα, όλον αυτόν τον καιρό έχει μια δεύτερη οικογένεια, μια ερωμένη την οποία χρυσοπληρώνει με πανάκριβα αυτοκίνητα και ακίνητα στη Μόσχα και στο Λονδίνο» είπε η Μαρία Πέβκιτς, συνεργάτης του Ναβάλνι, στο βίντεο που γρήγορα μέτρησε 3,5 εκατ. θεάσεις στο YouTube.

Ο συγχρονισμός, βέβαια, της δημοσιοποίησης του βίντεο με τη διεξαγωγή των ρωσικών βουλευτικών εκλογών –στις οποίες ο έως τώρα άσπιλος Λαφρόφ είχε ενεργό ρόλο ώστε να στηριχθεί το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδίως στην προσαρτηθείσα Κριμαία– δημιουργεί κάποιες υποψίες. Και έδωσε τη δυνατότητα στη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, να καταγγείλει τις αποκαλύψεις ως έργο των πολιτικών αντιπάλων που δουλεύουν για δυτικές μυστικές υπηρεσίες. «Οι δημιουργοί αυτών των ψευδοερευνών δεν κρύβουν τον σκοπό τους: να καταστραφούν. Αλλά η αξία και η αυθεντία του Λαβρόφ δεν αμφισβητούνται», είπε η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...