422
Τα γραφεία της Wiener Zeitung | Wikipedia

Η αυστριακή κυβέρνηση κλείνει ιστορική εφημερίδα!

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 20:24
Τα γραφεία της Wiener Zeitung
|Wikipedia

Η αυστριακή κυβέρνηση κλείνει ιστορική εφημερίδα!

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 20:24

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα: «Η αυστριακή κυβέρνηση κλείνει την παλαιότερη εφημερίδα». Ετσι γεννήθηκε η εύλογη απορία: «Χούντα έχει η Αυστρία;» Οχι, βέβαια. Απλώς το αυστριακό κράτος είναι ο μοναδικός μέτοχος της βιεννέζικης εφημερίδας Wiener Zeitung. Ετσι αποφάσισε να τη στείλει στο Διαδίκτυο, ενώ στο πιεστήριο της επιτρέπει να δίνει το παρών μόνο μία φορά κάθε μήνα.

Το συγκεκριμένο φύλλο δεν είναι ένα οποιοδήποτε, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κουλτούρας της Κεντρικής Ευρώπης. Γεννήθηκε το 1703, κατά τη βασιλεία του Λεοπόλδου Α’ των Αψβούργων, παππού της Μαρίας Θηρεσίας, τότε με το όνομα Wiennerisches Diarium («Βιεννέζικο Ημερολόγιο») και με πομπώδη υπότιτλο: «Περιέχει όλα τα αξιοσημείωτα, καθημερινώς, τόσο στην αυτοκρατορική Βιέννης όσο και σε όλα τα μέρη του κόσμου». Η Wiener Zeitung είναι μία από τις παλαιότερες εφημερίδες παγκοσμίως.

Η αναστολή της έκδοσης θα γίνει με τον καινούργιο χρόνο, ωστό ήδη έχει ξεσπάσει στη Βιέννη κύμα διαμαρυριών. Εξεγέρθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο πρώτο, και κατόπιν ακολούθησαν και άλλοι. Ολοι αυτοί που αντιδρούν θεωρούν αποτρόπαιο να κλείσει ένα ιστορικό φύλλο που κατά καιρούς υπέστη και διώξεις: στην εποχή του Ροκόκο, έγραψε η Repubblica, οι κάιζερ φορολόγησαν αγρίως την εφημερίδα, όπως και ο Μέτερνιχ στον καιρό του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ανταγωνιστικού φύλλου – εκείνος έστειλε τους χωροφύλακες να σταματήσουν την έκδοση στο τυπογραφείο.

Μετά το Anschluss (την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία, το 1938) , οι Γερμανοί έκλεισαν την εφημερίδα, αν και απρόθυμα διότι ως επιχείρηση πήγαινε καλά – το σκεπτικό τους ήταν απλό: δεν είναι δυνατόν ένα πρώην κράτος (το αυστριακό) να εκδίδει εφημερίδες. Το 1945 καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς τα γραφεία της σύνταξης και το τυπογραφείο. Μεταπολεμικώς επανακυκλοφόρησε το φύλλο με οκτώ σελίδες. Ηταν η εποχή της εξαθλίωσης του λαού του πρώην Τρίτου Ράιχ, με ζωή πείνας σε ερειπωμένες πόλεις, ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο Χάινριχ Μπελ στα βιβλία του και ειδικά στο «Ψωμί των πρώτων χρόνων».

Στα συν της Wiener Zeitung έχει καταγραφεί ότι κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και της ανόδου του ναζισμού και στην Αυστρία τόλμησε να επαινέσει κομμουνιστές σαν τον Μπρεχτ, αλλά και τον Μπλοχ, και έτσι να γίνει κόκκινο πανί για τους εχθρούς της. Και στην εποχή μας δεν φοβάται να γράψει ξεκάθαρες πλην άβολες αλήθειες, σημείωσε η Repubblica, για παράδειγμα ότι στην Αυστρία «χωρίς δημόσιες ενισχύσεις θα έκλειναν αμέσως όλα τα ΜΜΕ». Το σημερινό τιράζ της Wiener Zeitung είναι 24.000 αντίτυπα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφημερίδα άρχισε με την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρέωση των εταιρειών να δημοσιεύουν καταχωρίσεις του τύπου πτωχεύσεις και διαλύσεις, κ.λπ., δηλαδή αγγελίες επί πληρωμή οι οποίες αποτελούσαν την οικονομική της δύναμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...