1202
Ο Αντονι Αλμπανέζι, ηγέτης των Εργατικών, αναλαμβάνει τα ηνία της Αυστραλίας εγκαταλείποντας πολιτικές της Δεξιάς | AAP Image/Lukas Coch via REUTERS

Η Αυστραλία αλλάζει: Αντονι Αλμπανέζι, πρωθυπουργός ο γιος μιας φτωχής ανύπαντρης γυναίκας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:32
Ο Αντονι Αλμπανέζι, ηγέτης των Εργατικών, αναλαμβάνει τα ηνία της Αυστραλίας εγκαταλείποντας πολιτικές της Δεξιάς
|AAP Image/Lukas Coch via REUTERS

Η Αυστραλία αλλάζει: Αντονι Αλμπανέζι, πρωθυπουργός ο γιος μιας φτωχής ανύπαντρης γυναίκας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:32

Ο ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, έγινε ο 31ος πρωθυπουργός της χώρας, βάζοντας τέλος στην πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για το Τόκιο, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία Αυστραλία).

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, που διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία θα ριχτεί στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, θα πολεμήσει τη διαφθορά και θα προωθήσει την ισότητα των φύλων, ορκίστηκε στην έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Καμπέρα από τον γενικό κυβερνήτη Ντέιβιντ Χάρλι. Ορκίστηκαν επίσης ο νέος υπουργός Απασχόλησης Ρίτσαρντ Μαρλς, η νέα υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ –γεννημένη στη Μαλαισία, είναι η πρώτη μετανάστρια που καταλαμβάνει το αξίωμα–, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζιν Τσάλμερς και η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Κέιτι Γκάλαγκερ. Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια θα καλυφθούν «προσωρινά», οι υπουργοί θα ονομαστούν την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο 59χρονος Αλμπανέζι.

Δεν ήταν απολύτως σαφές εάν οι Εργατικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται (έχει φθάσει πάνω από το 70%), προηγούνται με 72 έδρες, ενώ η συμμαχία (Φιλελεύθεροι/Εθνικό Κόμμα) του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον οδεύει να καταλάβει 52.

Ο Σκοτ Μόρισον, μέγας υπέρμαχος των βιομηχανιών άνθρακα και αερίου, ανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων. Συνεχάρη τον Αντονι Αλμπανέζι αναγνωρίζοντας την ήττα του το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας για «δύσκολη βραδιά» για την απερχόμενη δεξιά κυβέρνησή του.

Λιγότερες από 48 ώρες μετά τη νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, ο Αλμπανέζι αναχώρησε τη Δευτέρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) για την Ιαπωνία και τη σύνοδο Quad –εκεί θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, καθώς και με τον πρόεδρο των Τζο Μπάιντεν.

Αυτό το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό «είναι ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχει νέα κυβέρνηση» στην Αυστραλία, τόνισε ο Αλμπανέζι στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου ως πρωθυπουργός.

Ο Αντονι Αλμπανέζι επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για το Τόκιο (AAP Image/Lukas Coch via REUTERS)

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο Αλμπανέζι δεσμεύθηκε να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα και να μετατρέψει την Αυστραλία σε «υπερδύναμη» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το παιδί μιας φτωχής ανύπαντρης μητέρας

Ο Αλμπανέζι είναι μόλις ο τέταρτος ηγέτης Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που «εκθρονίζει» φιλελεύθερο πρωθυπουργό, μολονότι η νίκη του στις εκλογές ήταν ουσιαστικά η απόρριψη από το εκλογικό σώμα του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και των πολιτικών του.

Μοναχογιός ανύπαντρης μητέρας, η οποία τον μεγάλωσε σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών σε υποβαθμισμένο προάστιο του Σίδνεϊ, με μοναδικό της εισόδημα μια σύνταξη αναπηρίας, ο «Αλμπο», όπως είναι το υποκοριστικό του από τότε που ήταν παιδί, έχει προφανώς διαμορφώσει χαρακτήρα χάρη στην αφετηρία του στη ζωή.

Eίναι επίσης ήρωας της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του, είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός στα 121 χρόνια του θεσμού που δεν έχει «αγγλοκέλτικο επίθετο».

Οι φίλοι του προφέρουν το όνομά του «Αλμπανέζ», αλλά η σωστή προφορά του είναι Αλμπανέζι, καθώς ο βιολογικός του πατέρας ήταν Ιταλός.

Ο Αλμπανέζι αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διάρκεια των έξι εβδομάδων προεκλογικής εκστρατείας του στα μαθήματα ζωής που πήρε από τη δύσκολη παιδική του ηλικία. Η εκστρατεία των Εργατικών, άλλωστε, επικεντρώθηκε σε πολιτικές περιλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης των αγοραστών πρώτης κατοικίας που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές των ακινήτων και τη στασιμότητα των μισθών.

Οι Εργατικοί έχουν επίσης δεσμευτεί για την παροχή φθηνότερων παιδικών σταθμών στους εργαζόμενους γονείς και καλύτερων συνθηκών στους οίκους ευγηρίας.

«Λέει πολλά για τη σπουδαία χώρα μας ότι ο γιος μιας ανύπανδρης μητέρας, με σύνταξη αναπηρίας, που μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες στο Κάμπερνταουν, μπορεί και βρίσκεται απόψε ενώπιόν σας ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Κάθε γονιός θέλει οι απόγονοί του να έχουν περισσότερα από ό,τι είχε εκείνος. Η μητέρα μου ονειρεύτηκε μια καλύτερη ζωή για εμένα. Και εύχομαι το ταξίδι μου στη ζωή να εμπνεύσει τους Αυστραλούς να φθάσουν μέχρι τα αστέρια».

Για να αποφύγει το στίγμα του «νόθου παιδιού» σε μια ρωμαιοκαθολική οικογένεια της εργατικής τάξης στην κοινωνικά συντηρητική περίοδο του 1960 στην Αυστραλία, ο Αλμπανέζι είχε μάθει από τη μητέρα του ότι ο ιταλός πατέρας του, ο Κάρλο Αλμπανέζι, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο λίγο μετά τον γάμο του με την ιρλανδοαυστραλή μητέρα του Μεριάν Ελερι στην Ευρώπη.

Η μητέρα του, η οποία έβγαλε αναπηρική σύνταξη λόγω της χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την οποία έπασχε, του είπε την αλήθεια όταν εκείνος ήταν 14 ετών: ο πατέρας του δεν ήταν νεκρός και οι γονείς του ποτέ δεν παντρεύτηκαν.

Ο Κάρλο Αλμπανέζι ήταν θαλαμηπόλος σε κρουαζιερόπλοιο όταν γνώρισε την μητέρα του Αντονι το 1962, στη διάρκεια του μοναδικού ταξιδιού που έκανε εκείνη στο εξωτερικό.

Εκείνη επέστρεψε στο Σίδνεϊ έπειτα από επτά μήνες ταξιδιού μέσω της Ασίας στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη, σχεδόν τεσσάρων μηνών έγκυος, σύμφωνα με τη βιογραφία του Αλμπανέζι που κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο «Αλμπανέζι: Μιλώντας χωρίς περιστροφές».

Η μητέρα του ζούσε με τους γονείς της σε εργατική κατοικία στο Κάμπερνταουν όταν γεννήθηκε εκείνος, το μοναχοπαίδι της, στις 2 Μαρτίου του 1963.

Από αφοσίωση στη μητέρα του και από τον φόβο να μην την πληγώσει, περίμενε να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα μετά τον θάνατό της, το 2002.

Πατέρας και γιος συναντήθηκαν πρώτη φορά σε πολύ καλό κλίμα το 2009, στη γενέτειρα του πατέρα στην πόλη Μπαρλέτα, στη νότια Ιταλία.

Ο Αντονι Αλμπανέζι βρισκόταν στην Ιταλία για επιχειρηματικές συναντήσεις ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αυστραλίας.

Ο Αντονι Αλμπανέζι διετέλεσε υπουργός σε όλη τη διάρκεια της πιο πρόσφατης εξαετούς παραμονής των Εργατικών στην εξουσία και έφθασε στο ανώτερο αξίωμά του –αντιπρόεδρος της κυβέρνησης– κατά το τελευταίο τρίμηνο της παραμονής των Εργατικών στην κυβέρνηση, που έληξε με τις εκλογές του 2013.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι δεν είναι το ταπεινό του υπόβαθρο που τον καθιστά ακατάλληλο για πρωθυπουργό, αλλά η αριστερή πολιτική του.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του διατείνονται ότι, παρότι προέρχεται από την αποκαλούμενη σοσιαλιστική πτέρυγα του κόμματος, ο Αλμπανέζι είναι πραγματιστής, με μια αποδεδειγμένη ικανότητα να διαχειριστεί τα πιο συντηρητικά στοιχεία του κόμματος.

Τον τελευταίο χρόνο έχει υποβληθεί σε μια αλλαγή στην εμφάνισή του, επιλέγοντας πιο σύγχρονα κοστούμια και γυαλιά οράσεως.

O Αντονι Αλμπανέζι στην ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας ενώπιον του γενικού κυβερνήτη Ντέιβιντ Χάρλι (AP Image/Lukas Coch via REUTERS)

Επίσης έχασε 18 κιλά, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια να εμφανιστεί πιο ελκυστικός στους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος λέει ότι πίστεψε πως θα πέθαινε όταν είχε ένα τροχαίο τον περασμένο Ιανουάριο στο Σίδνεϊ και ότι αυτό στάθηκε καταλυτικό για να επιλέξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Κατά την επινίκια ομιλία του, ο Αλμπανέζι είχε πλάι του τη γερουσιαστή Πένι Γουόνγκ, η οποία θα είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών και έχει μαλαισιανοκινέζο πατέρα και μητέρα Αυστραλή, ευρωπαϊκής καταγωγής.

«Νομίζω ότι είναι καλό. Κάποιος που δεν έχει αγγλοκέλτικο επίθετο είναι ο αρχηγός στην Βουλή των Αντιπροσώπων και… κάποιος με επίθετο όπως το Γουόνγκ είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης στη Γερουσία», είπε ο Αλμπανέζι.

Η Αυστραλία έχει δεχτεί κριτική για την υπερεκπροσώπησή της στη Βουλή απογόνων βρετανών αποικιστών. Ομως σήμερα σχεδόν ο μισός πολυπολιτισμικός πληθυσμός της είναι άνθρωποι γεννημένοι σε άλλες χώρες ή έχουν έναν γονέα γεννημένο σε άλλη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...