489
Ενοπλος άνδρας της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά εδάφη. Καταγράφηκε από μια κάμερα παρακολούθησης στο κιμπούτς Aλουμίμ του Ισραήλ | South First Responders/Handout via REUTERS

Η αφόρητη σιωπή του ΟΗΕ για τη Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 09:31
Ενοπλος άνδρας της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά εδάφη. Καταγράφηκε από μια κάμερα παρακολούθησης στο κιμπούτς Aλουμίμ του Ισραήλ
|South First Responders/Handout via REUTERS

Η αφόρητη σιωπή του ΟΗΕ για τη Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 09:31

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκαλεί τρόμο στις διεθνείς σχέσεις, διότι εμπλέκεται και ο ΟΗΕ, του οποίου η αξιοπιστία δοκιμάζεται. Πέρασε ενάμισης μήνας από το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου και ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταδικάσει με κατηγορηματική γλώσσα την πιο τρομερή επίθεση κατά των εβραίων μετά από το Ολοκαύτωμα, έγραψε στη Repubblica ο φιλελεύθερος ιταλός πολιτικός Τζάνι Βερνέτι.

Η τρομοκρατική ομάδα, συνέχισε ο Βερνέτι, δεν κατονομάστηκε ποτέ σε κανένα ψήφισμα ή σε επίσημη δήλωση. Για τον ΟΗΕ η Χαμάς απλά δεν υπάρχει. Και όμως, αυτή σχεδίασε, χρηματοδότησε και οργάνωσε τη βία κατά πολιτών στα κιμπούτς, σφαγίασε περισσότερα από 300 παιδιά στο Φεστιβάλ Nova, βασάνισε, ακρωτηρίασε και βίασε παιδιά και γυναίκες όλων των ηλικιών και κρατά ακόμη και σήμερα ομήρους 240 αμάχους, ηλικίας από έξι μηνών μέχρι 85 ετών, επειδή είναι κυρίως εβραίοι.

Αυτή η αφόρητη σιωπή του ΟΗΕ για τη Χαμάς εξηγείται, σημείωσε ο ιταλός αρθρογράφος. Δεν αποτελεί μυστήριο για κανέναν ότι η κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ που δρα στα παλαιστινιακά εδάφη θεωρείται από πολλούς ανεξάρτητους παρατηρητές υπερβολικά συγγενής με την πολιτική και στρατιωτική δομή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή είναι η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια και την υποστήριξη προς τους παλαιστινίους πρόσφυγες.

Τα όρια μεταξύ της πολιτικής οργάνωσης της Χαμάς και της UNRWA στη Λωρίδα είναι πολύ ασαφή, έγραψε, και έφερε σαν παράδειγμα τη λειτουργία των σχολείων εκεί. «Το έργο που επιτελούν φέρει το έντονο αποτύπωμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης». Ο Βερνέτι υιοθετεί πλήρως τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι τα περιβόητα λαγούμια της Χαμάς υπάρχουν σε χώρους ευαίσθητης κοινωνικής λειτουργίας: «Δεν υπάρχει νοσοκομείο, σχολείο, κλινική, κέντρο διανομής τροφίμων που να μην κρύβει σήραγγα, εκτοξευτήρες και αποθήκη όπλων της τρομοκρατικής ομάδας».

Και συνέχισε ο αρθρογράφος: «Η συνεχής παρουσία του Ιράν, του υποκινητή της Χαμάς, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το έχει κάνει να χάσει κάθε αξιοπιστία του. Το Ιράν, που κρεμάει ομοφυλόφιλους, σφαγιάζει κορίτσια χωρίς πέπλο, επιδιώκει παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα, εξάγει τρομοκρατία και αστάθεια σε όλη τη Μέση Ανατολή, εξελέγη λίγες ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου επικεφαλής του Κοινωνικού Φόρουμ της οργάνωσης που πρέπει να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου σε πλανητική κλίμακα.

»Τα διπλά μέτρα και σταθμά του ΟΗΕ όσον αφορά την προστασία της διεθνούς νομιμότητας είναι η αιτία της βαθιάς κρίσης νομιμότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο δύο από τα χειρότερα καθεστώτα στον πλανήτη, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν τη δύναμη του βέτο».

Η κριτική του Βερνέτι στον ΟΗΕ έφθασε μέχρι τις ειρηνευτικές αποστολές: «Ακόμη και η αξιοπιστία τους τίθεται σε δοκιμασία από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας με την αποστολή UNIFIL στον Νότιο Λίβανο, η οποία πρέπει να συνιστά δύναμη για την αποτροπή νέας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι πολύ αδύναμοι κανόνες εμπλοκής της αποστολής καθιστούν τη στρατιωτική παρουσία του ΟΗΕ πρακτικά άχρηστη, όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική δύναμη με οπλοστάσιο 160.000 πυραύλων, που απειλεί το Ισραήλ και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...