Η 24χρονη Λούσι Χιούζ, απόφοιτος βιομηχανικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, είναι η φετινή νικήτρια ενός από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία του συγκεκριμένου τομέα. Η Χιούζ κέρδισε το βραβείο James Dyson, από το όνομα του διάσημου βρετανού εφευρέτη και πετυχημένου επιχειρηματία ο οποίος έγινε γνωστός για τις επαναστατικές ηλεκτρικές του σκούπες που δεν διέθεταν σακούλα αλλά αξιοποιούσαν τις δυνατότητες της φυγόκεντρης δύναμης.
Στον διαγωνισμό, που απευθύνεται σε φοιτητές ή πρόσφατους αποφοίτους βιομηχανικού σχεδίου, πήραν φέτος μέρος 1,078 άτομα από 28 χώρες τους οποίους η Χιουζ κατάφερε να νικήσει με ένα νέο υλικό που ανέπτυξε, το οποίο ονόμασε MarinaTex.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian πρόκειται για ένα βιοδιασπώμενο βιοπλαστικό υλικό από οργανικά απόβλητα ψαριού. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών αντικαθιστώντας τις βλαβερές για το περιβάλλον πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το 40% των πλαστικών συσκευασιών σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούνται μόλις μια φορά και στην συνέχεια πετιούνται στα σκουπίδια. Είναι επίσης γνωστό ότι η αποσύνθεση των πλαστικών υλών διαρκεί δεκάδες ή και εκατοντάδες έτη αναλόγως της σύστασης τους
«Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε φοιτητές και νεαρούς αποφοίτους τους οποίους προκαλούμε να σχεδιάζουν κάτι που να λύνει ένα πρόβλημα στους τομείς του βιομηχανικού σχεδιασμού, του σχεδιασμού προϊόντων και της μηχανικής. Οι νεαροί μηχανικοί έχουν την επίγνωση, την νοημοσύνη και το πάθος για να λύσουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα. Το MarinaTex λύνει με κομψότητα δύο προβλήματα. Τα πανταχού παρόντα πλαστικά μίας χρήσης και τα απόβλητα ψαριών» δήλωσε ο 72χρονος σερ Τζέιμς Ντάισον.
Το MarinaTex είναι ένα ημιδιαφανές αλλά ανθεκτικό υλικό που είναι ιδανικό για να χρησιμοποιείται σε μιας χρήσης συσκευασίες τροφίμων. Το υλικό αυτό αφού πεταχτεί στα σκουπίδια διασπάται σε διάστημα 4-6 εβδομάδων.
«Το πλαστικό είναι ένα εκπληκτικό υλικό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουμε πολύ εξαρτημένοι από αυτό. Όμως δεν έχει καμία λογική να χρησιμοποιούμε πλαστικές ύλες σε προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης λιγότερο από 24 ώρες. Νιώθω ενθουσιασμένη που έχω την δυνατότητα να προχωρήσω την έρευνα σε αυτό τον τομέα και να εξερευνήσω την δυνατότητα δημιουργίας νέων πλαστικών υλών», είπε από την πλευρά της η Λούσι Χιούζ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News