198
Η Ορχήστρα Μπετόβεν της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του Ντιρκ Κάφταν ερμηνεύει σε παγκόσμια πρώτη την 10η Συμφωνία του Μπετόβεν | Deutsche Telekom

Η 10η Συμφωνία του Μπετόβεν δεν είναι πια… ημιτελής!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 19:37
Η Ορχήστρα Μπετόβεν της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του Ντιρκ Κάφταν ερμηνεύει σε παγκόσμια πρώτη την 10η Συμφωνία του Μπετόβεν
|Deutsche Telekom

Η 10η Συμφωνία του Μπετόβεν δεν είναι πια… ημιτελής!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 19:37

Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον θάνατο του Μπετόβεν, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε η αριστουργηματική ημιτελής 10η Συμφωνία. Πρόκειται για το έργο “Beethoven X – The AI Project”, μία πρωτοβουλία της Deutsche Telekom, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Για την υλοποίησή του, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), ενώ συνέβαλαν και ειδικοί στην τεχνολογία και τη μουσική.

Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δεδομένα από τις παρτιτούρες της 10ης Συμφωνίας, αλλά και από το σύνολο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Μπετόβεν (Συμφωνίες, νότες, μουσικά σκίτσα, παρτιτούρες) και αναλύθηκαν μέσω μηχανικής εκμάθησης με αλγορίθμους. Αντίστοιχη ανάλυση έγινε και σε συνθέτες και μουσικούς, από τους οποίους εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε ο Μπετόβεν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Μπετόβεν X «The AI Project» Οι παρτιτούρες του κορυφαίου μουσουργού ολοκληρώθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τις παρτιτούρες μετέτρεψαν σε ζωντανή μουσική ο συνθέτης Walter Werzowa και η Ορχήστρα Μπετόβεν της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του Ντιρκ Κάφταν.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ολοκληρωμένης, πλέον, 10ης Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Telekom Forum στη Βόννη στις 9 Οκτωβρίου, ενώ το μουσικό κομμάτι είναι διαθέσιμο online.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...