«How dare you?» Θυμάστε την «ιερή αγανάκτηση» της εφήβου τότε Γκρέτα Τούνμπεργκ όταν απευθυνόταν στο παγκόσμιο πολιτικό προσωπικό και το κατήγγελλε για τις «αντικλιματικές» επιλογές του; Πλέον στη Σουηδία, δηλαδή στην πατρίδα της, η συγκεκριμένη κραυγή της είναι ανάμνηση παλιά. Τα media ασχολούνται μόνο, αφού αυτά την αποθέωναν όλα αυτά τα χρόνια.
Αυξάνεται ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών που εγκαταλείπουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, έγραψε η Corriere della Sera. Μετά τη Βρετανία, η οποία την περασμένη Τρίτη υπαναχώρησε στις πολιτικές της περί επίτευξης μηδενικών εκπομπών έως το 2050, η Σουηδία θυσιάζει και αυτή την «πράσινη» δέσμευσή της χάριν της «κοινωνικής βιωσιμότητας».
Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, που βρίσκεται στο τιμόνι της Σουηδίας λιγότερο από έναν χρόνο, ανακοίνωσε δραστική περικοπή των κονδυλίων του 2024 που προορίζονται για «περιβαλλοντικές πολιτικές», αλλά και μείωση των φόρων στη βενζίνη και στο ντίζελ. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5,9-9,8 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030. «Η απόφαση αυτή κινδυνεύει να διασπάσει τον ήδη εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό».
Εν τω μεταξύ, η διαμάχη αυξάνεται στη Βρετανία, αφού ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέβαλε για το 2035, τόσο την απαγόρευση πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ, όσο και τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων φυσικού αερίου, με αιτιολογία την αποφυγή της επιβάρυνσης στα νοικοκυριά. Ο πρώτος που του άσκησε κριτική ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Οσο για τα διατρέξαντα στη Στοκχόλμη, η Γκρέτα περιορίστηκε στο να κάνει retweet το σχόλιο του FridayForFuture Sweden: «Ο κρατικός Προϋπολογισμός είναι, όπως όλοι οι προηγούμενοι, καταστροφή. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλη απογοήτευση. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ως κρίση. Ελάτε στην απεργία για το κλίμα αυτή την Παρασκευή».Κ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News